Un britanic eliberat de Rusia afirmă că a fost „tratat mai rău decât un câine"
Un britanic eliberat de Rusia a declarat că a fost "tratat mai rău decât un câine" şi ţinut în izolare timp de cinci luni, transmite BBC. Aiden Aslin s-a întors în Marea Britanie după ce a fost deţinut timp de luni de zile în urma capturării sale de către forţele susţinute de Rusia în Ucraina.
Într-un interviu pentru „Sun on Sunday”, el a spus că după ce a fost înjunghiat a fost întrebat dacă vrea o moarte rapidă sau „o moarte frumoasă". El a spus că prizonierii trebuiau să cânte imnul naţional rusesc în fiecare dimineaţă. „Şi dacă nu îl cântai, erai pedepsit pentru asta. Erai bătut", a spus britanicul.
Aslin din Newark, Nottinghamshire, a fost reţinut în aprilie în timp ce lupta în oraşul Mariupol din sud-estul ţării. El, Pinner şi un cetăţean marocan, Brahim Saadoun, au fost judecaţi în autoproclamata Republică Populară Doneţk şi li s-a spus că riscă pedeapsa cu moartea.
Serbia nu va recunoaşte referendumurile Rusiei în zonele ocupate ale Ucrainei
Serbia nu va recunoaşte referendumurile de anexare organizate de Rusia în zonele ocupate ale Ucrainei, a anunţat ministrul sârb de Externe, Nikola Selakovic, potrivit Europa Liberă.
„Referendumurile de anexare sunt în contradicţie totală cu statul nostru şi interesele naaţionaale, politica noastră cu privire la integritatea teritorială, suveranitate şi principiul inviolabilităţii graniţelor”, a afirmat Selakovic.
El a precizaat că ţara sa se va conforma legilor internaţionale şi Cartei ONU.
Kazahstanul nu va recunoaşte posibila anexare de către Rusia a regiunilor din estul Ucrainei
Kazahstanul, unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ex-sovietici ai Rusiei, nu va recunoaşte posibila anexare de către Rusia a regiunilor din estul Ucrainei în urma referendumurilor desfăşurate în respectivele teritorii, a afirmat luni Ministerul kazah de Externe, relatează Reuters.
„În privinţa desfăşurării referendumurilor (...), Kazahstanul porneşte de la principiul integrităţii teritoriale a statelor, echivalenţa lor suverană şi coexistenţa lor paşnică", a spus purtătorul de cuvânt al MAE kazah Aibek Smadiarov.
Preşedintele kazah Kassîm-Jomart Tokaev a făcut apel în mod repetat la soluţionarea conflictului ucrainean în conformitate cu carta Naţiunilor Unite, aminteşte Reuters.
„Ne reconfirmăm disponibilitatea de a furniza întreaga asistenţă posibilă pentru stabilirea unui dialog politic", a adăugat Smadiarov.
„În acelaşi timp, ţara noastră consideră că menţinerea stabilităţii la nivel regional şi global reprezintă cel mai important obiectiv", a concluzionat purtătorul de cuvânt al MAE kazah.
Autorităţile române au emis, în ultimele 24 de ore, 43 de permise de şedere pentru cetăţeni ucraineni
Din data de 18 martie şi până în prezent au fost emise 70.668 permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare.
„La acest moment, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 30%", informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.
În ultimele 24 de ore, niciun cetăţean ucrainean nu a depus cerere de azil în ţara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.387 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională.