Linkuri accesibilitate

Podul Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, a luat foc la prima oră sâmbătă dimineață. Un elicopter a stins incendiul
Podul Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, a luat foc la prima oră sâmbătă dimineață. Un elicopter a stins incendiul

Război în Ucraina | Cel puțin trei oameni au murit în explozia de la Podul Crimeei. Putin a numit un nou comandant în Ucraina

Ziua 227 de război. Mai multe explozii au zguduit sâmbătă dimineaţă oraşul Harkov. Președintele Zelenski a spus că militarii ucraineni au eliberat 776 de kilometri pătraţi de teritoriu în estul ţării.

13:46 8.10.2022

Rusia a deschis sâmbătă o anchetă penală pentru explozia de la Podul Kerci

Rusia a deschis sâmbătă o anchetă penală asupra exploziei care a avariat grav importantul pod care leagă Rusia continentală de peninsula Crimeea anexată de Moscova în 2014 şi care a fost provocată, potrivit ei, de explozia unui vehicul, relatează AFP.

Comitetul de anchetă rus a declarat că a „deschis o anchetă penală în legătură cu incidentul de pe podul Crimeii". El a precizat că incendiul care s-a declanşat a avut loc după „explozia unui camion".

Podul Kerci a fost avariat în urma unei explozii de sâmbătă dimineață
Podul Kerci a fost avariat în urma unei explozii de sâmbătă dimineață

13:27 8.10.2022

Liderul partidului lui Zelenski a sugerat că explozia podului Kerci e o consecință a anexării Crimeei

David Arakhamia, liderul partidului preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Slujitorul Poporului, nu a afirmat explicit că Ucraina se află în spatele exploziei care a vizat podul Kerci, dar a sugerat că explozia a fost o consecinţă a preluării Crimeei de către Moscova şi a încercărilor de a integra peninsula în Rusia continentală.

„Construcţiile ilegale din Rusia încep să se destrame şi să ia foc, iar motivul este simplu: dacă construieşti ceva explozibil, mai devreme sau mai târziu va exploda”, a declarat Arakhamia, relatează The Guardian.

„Şi acesta este doar începutul. Dintre toate lucrurile, Rusia nu este deosebit de renumită pentru construcţiile sigure”, a spus el.

11:21 8.10.2022

Mihailo Podoliak, consilierul lui Zelenski, sugerează că Ucraina ar avea legătură cu incendiul de pe podul Kerci

Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui ucrainean, a sugerat că Ucraina ar fi fost implicată în explozia cisternei cu combustibil pe podul Kerci din Crimeea, sâmbătă dimineaţa. El a declarat că „podul, Crimeea sunt începutul”, iar „tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ce a fost furat trebuie returnat Ucrainei, tot ce aparţine ocupaţiei ruse trebuie expulzat”. De asemenea, locuitorii din zonă s-au grăbit spre benzinării, din teama unei potenţiale penurii de combustibil, relatează The Guardian.

„Crimeea, podul, începutul. Tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ce a fost furat trebuie returnat Ucrainei, tot ce aparţine ocupaţiei ruse trebuie expulzat”, a scris el pe contul de Twitter, remarcă interpretată de The Guardian ca sugerând implicarea Ucrainei în incident.

Explozia, despre care martorii au spus că a putut fi auzită de la kilometri distanţă, a avut loc sâmbătă înainte de ora 6 dimineaţa, în timp ce un tren traversa podul.

09:55 8.10.2022

Autoritățile ruse: Incendiul de pe podul din Crimeea, provocat de o maşină-capcană

Incendiul de pe podul care leagă peninsula Crimeea de Rusia continentală ar fi fost provocat de explozia unei maşini-capcană, fiind afectată porţiunea rutieră a podului, susţine Comitetul naţional antiterorist rus, citat de agenţiile de presă ruse, potrivit France Presse.

„Astăzi la ora locală 06:07 (03:07 GMT) pe partea rutieră a podului Crimeii a avut loc explozia unei maşini-capcană care a antrenat incendierea a şapte cisterne feroviare ce se îndreptau spre Crimeea", a indicat Comitetul.

Autorităţile ruse în domeniul drumurilor au indicat pe site-ul lor că traficul pe pod este "întrerupt temporar".

Cauzele incendiului "sunt pe cale să fie stabilite", potrivit Căilor ferate din Crimeea.

Podul din Crimeea, inaugurat în 2018, trece peste strâmtoarea Kerci pentru a lega teritoriul rus de peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

El a devenit un simbol al anexării din 2014 şi este utilizat de armata rusă pentru a-şi aproviziona trupele cu material material în sudul Ucrainei.

Martorii spun că pe podul ce leagă Crimeea de Rusia a avut loc o explozie
Martorii spun că pe podul ce leagă Crimeea de Rusia a avut loc o explozie

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG