Linkuri accesibilitate

Podul Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, a luat foc la prima oră sâmbătă dimineață. Un elicopter a stins incendiul
Podul Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, a luat foc la prima oră sâmbătă dimineață. Un elicopter a stins incendiul

Război în Ucraina | Cel puțin trei oameni au murit în explozia de la Podul Crimeei. Putin a numit un nou comandant în Ucraina

Ziua 227 de război. Mai multe explozii au zguduit sâmbătă dimineaţă oraşul Harkov. Președintele Zelenski a spus că militarii ucraineni au eliberat 776 de kilometri pătraţi de teritoriu în estul ţării.

08:18 8.10.2022

Zelenski: Doar în această săptămână, soldaţii noştri au eliberat 776 de kilometri pătraţi de teritoriu în estul ţării

Militarii ucraineni au eliberat, doar în această săptămână, 776 de kilometri pătraţi de teritoriu în estul ţării şi 29 de localităţi, dintre care şase în regiunea Lugansk, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski.

„Doar în această săptămână, soldaţii noştri au eliberat 776 de kilometri pătraţi de teritoriu în estul ţării şi 29 de localităţi, dintre care şase în regiunea Lugansk, de la pseudoreferendumul rusesc. În total, de la începutul acestei operaţiuni ofensive, au fost deja eliberaţi 2.434 de kilometri pătraţi din pământul nostru şi 96 de aşezări”, a afirmat Zelenski.

El a precizat că sunt rezultate bune şi în sudul Ucrainei în această săptămână.

„Cu siguranţă vom ajunge în teritoriile care au fost ocupate anterior de Rusia”, a afirmat liderul de la Kiev, mulţumindu-le apărătorilor ucraineni care fac posibil acest lucru.

În aceste 225 de zile, 29.887 de militari ucraineni au primit distincţii de stat. Un total de 178 de soldaţi au primit titlul de Erou al Ucrainei.

Un asemenea grad de curaj şi eroism al luptătorilor noştri demonstrează fără echivoc că Ucraina nu poate fi oprită.

„Şi fiecare dintre atacurile ruseşti, toate manifestările de teroare rusă – împotriva Zaporojie, împotriva Harkovului, împotriva Mykolaivului, împotriva Donbasului şi a tuturor celorlalte teritorii ale noastre – nu face decât să demonstreze că eliberarea întregului nostru teritoriu este singurul fundament al păcii şi securităţii pentru toţi ucrainenii”, a conchis Volodimir Zelenski.

08:25 8.10.2022

Explozii în orașul Harkov

Mai multe explozii au zguduit sâmbătă dimineaţă oraşul Harkov, din estul Ucrainei, declanşând o serie de explozii secundare, transmite AP. Nu au fost raportate victime.

Exploziile au avut loc la câteva ore după ce Rusia a concentrat atacurile asupra zonelor pe care le-a anexat ilegal, în timp ce numărul morţilor din loviturile anterioare cu rachete asupra clădirilor de apartamente din oraşul Zaporojie, situat în sudul ţăeii, a crescut la 14.

Primarul Harkovului, Ihor Terekhov, a declarat pe Telegram că exploziile din cursul dimineaţii au fost rezultatul loviturilor cu rachete în centrul oraşului.

08:28 8.10.2022

Zelenski, pentru BBC: Oficialii ruşi au început să-şi pregătească societatea pentru posibila utilizare a armelor nucleare

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu pentru BBC, că oficialii ruşi au început să-şi „pregătească societatea” pentru posibila utilizare a armelor nucleare, dar a adăugat că nu crede că Rusia este pregătită să le folosească.

Zelenski a afirmat: „Încep să-şi pregătească societatea. Este foarte periculos”.

„Nu sunt pregătiţi să o facă, să o folosească. Dar încep să comunice. Nu ştiu dacă o vor folosi sau nu. Cred că este periculos chiar şi să vorbim despre asta”, a adăugat liderul de la Kiev.

De asemenea, Zelenski a negat că a cerut lansarea de lovitruri preventive împotriva Rusiei, susţinând că o remarcă anterioară a fost tradusă greşit.

„Trebuie utiizate lovituri preventive”, a spus el, referindu-se la sancţiuni, „nu la atacuri”.

Comentând reacţiile oficialilor ruşi la afirmaîia referitoare la loviturile preventive, el a declarat că aceătia au reacţionat în felul lor, ”aşa cum le-a covenit”, reinterpretând afirmaţia sa.

În ultimele săptămâni, armata ucraineană a recucerit zone mari de teritoriu într-o contraofensivă de succes care a forţat trupele ruse să abandoneze poziţiile deţinute de mult timp. În ceea ce Kievul descrie drept răspunsul Moscovei la înfrângerile sale, preşedintele Vladimir Putin a încorporat patru regiuni parţial ocupate ale Ucrainei.

Cadavrele soldaților ruși acoperă drumurile din jurul Limanului eliberat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00

08:31 8.10.2022

Podul care leagă Crimeea de Rusia este parțial distrus

Podul Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, este parțial distrus, arată Nexta TV. Traficul pe acest pod este complet închis. Agenţia de presă de stat rusă RIA arată că o cisternă cu combustibil a luat foc pe podul Kerci din Crimeea sâmbătă dimineaţă, în timp ce presa ucraineană a raportat o explozie, conform Reuters.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG