Traficul de pasageri aerieni din Rusia a scăzut cu 20% în septembrie
Numărul de pasageri ai companiilor aeriene ruse a scăzut cu 20% în septembrie, faţă de anul trecut, deoarece impactul sancţiunilor occidentale continuă să afecteze sectorul aviaţiei, transmite Reuters. Companiile aeriene ruse au transportat 9,87 milioane de pasageri în septembrie, a declarat miercuri agenţia rusă de statistică Rosstat, în scădere cu 20% faţă de septembrie 2021.
Ţările occidentale au interzis companiilor aeriene ruse să le folosească spaţiul aerian, ca răspuns la trimiterea de către Moscova a forţelor sale armate în Ucraina, în februarie, rupându-le de la rutele profitabile către Europa şi Statele Unite.
De asemenea, producătorii de avioane Airbus şi Boeing au încetat să vândă avioane, piese şi echipamente companiilor aeriene ruse, forţând unele companii să canibalizeze avioanele existente pentru a obţine piesele de schimb.
Traficul pentru primele nouă luni ale anului a scăzut cu 13,1%, la 72,6 milioane de pasageri, a spus Rosstat.
Centrala nucleară din Zaporojie a fost deconectată din nou de la reţeaua electrică
Centrala nucleară din Zaporojie (sudul Ucrainei), cea mai mare din Europa, a rămas joi în totalitate fără curent, după ce bombardamentele ruseşti de miercuri au avariat singurele două linii electrice de înaltă tensiune care conectează centrala la reţeaua electrică a Ucrainei, lăsând-o doar cu generatoarele diesel, a declarat joi compania de stat ucraineană Energoatom, potrivit EFE, Reuters şi Unian.
Energoatom, operatorul de stat al centralei nucleare din Ucraina, a anunţat joi într-un comunicat pe contul său de Telegram că centrala, situată pe teritoriul ucrainean, dar aflată în prezent sub control militar rusesc, este deconectată complet de la reţeaua electrică.
„Ieri, 2 noiembrie, cele două linii electrice de înaltă tensiune rămase, care conectează centrala nucleară din Zaporojie la reţeaua electrică ucraineană, au fost avariate în urma bombardamentelor ruseşti. Centrala a rămas fără curent la ora locală 23:04", a explicat compania.
Energoatom a adăugat că, din motive de siguranţă, cele 20 de generatoare diesel de rezervă de la uzina s-au activat automat.
La ora actuală, alimentarea cu energie a fost optimizată, în funcţiune sunt doar nouă generatoare, întrucât uzina are suficientă energie pentru a satisface cerinţele interne ale centralei, potrivit acesteia.
Reactoarele nr.5 şi 6, care erau operaţionale, sunt în prezent plasate în ceea ce se numeşte 'oprire la rece', în urma bombardamentelor, indică Energoatom.
Rusia o convoacă pe ambasadoarea britanică după loviturile de drone asupra Crimeei
Rusia a convocat-o joi pe ambasadoarea britanică după acuzaţiile Moscovei că personal al marinei britanice a fost implicat într-un atac cu drone ucrainene asupra flotei ruse de la Marea Neagră în Crimeea, informează Reuters.
Ambasadoarea Deborah Bronnert a sosit la Ministerul de Externe imediat după ora locală 10.30 (7.30 GMT), în timp ce o mulţime scanda sloganuri antibritanice şi ridica pancarte pe care se putea citi „Marea Britanie este un stat terorist". Bronnert s-a aflat în minister aproximativ 30 de minute, a declarat un jurnalist Reuters aflat la faţa locului. Nu au existat imediat comentarii din partea Rusiei sau a Marii Britanii cu privire la detaliile discuţiei.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova anunţase miercuri că ambasadoarea urmează să fie convocată în legătură cu atacul de sâmbătă cu drone asupra Crimeei, peninsulă anexată de Rusia de la Ucraina în 2014.
Marea Britanie afirmă că acuzaţiile sunt false. După atacul cu drone, Rusia şi-a suspendat temporar participarea la un acord intermediat de ONU asupra transportului de cereale la Marea Neagră.
Rusia desfăşoară în Belarus rachete hipersonice de tip Kinjal
Rusia a desfăşurat în Belarus trei avioane de vânătoare de tip MiG-31K, cea mai modernă versiune a acestui avion dezvoltat în anii '70, dotate cu rachete hipersonice de tip Kinjal - un vector care poate lovi în câteva minute orice capitală europeană, inclusiv cu un focos nuclear. Avionul de tip MiG-31K, cu două locuri, poate zbura cu o viteză de 3 200 de kilometri pe oră. Racheta de tip Kinjal, care poate depăşi o viteză de 11.000 de kilometri pe oră, este aproape imposibil de interceptat.
Miza strategică a acestei desfăşurări a Moscovei în Belarus nu este însă evidentă, în contextul în care Forţele Spaţiale ruseşti (VKS) dispun, începând din august 2022, de două aeronave de tip MiG-31K şi de rachete de tip Kinjal în enclava Kaliningrad, pe teritoriul european.
Kremlinul marchează, de fapt, prin această măsură simbolică, o cooperare de nezdruncinat cu aliatul său belarus, pe al cărui teritoriu preşedintele rus Vladimir Putin îl foloseşte drept bază din spatele liniei frontului în ofensiva din Ucraina.