Red Bull îi „dă aripi” lui Putin
Proiectul Ukraine Solidarity, un grup de activiști europeni și ucraineni care vizează mărcile cu legături cu Rusia, a desfășurat un banner de 400 m2 în afara sediului companiei de băuturi energizante Red Bull din Salzburg, înfățișându-l pe Vladimir Putin călare cu faimosul logo al taurului companiei.
Pe banner scrie „Red Bull îi dă aripi lui Putin” cu referire la decizia companiei de a nu scoate produsele din supermarketurile rusești.
Red Bull a primit nota D de la Yale School of Management din clasamentul politicii de afaceri din Rusia pentru că a amânat viitoarele investiții planificate și marketing, continuând „afacerile de fond” în Rusia.
„Chiar contează că Red Bull este încă la vânzare în Rusia. Este una dintre cele mai mari mărci din lume și decizia sa de a rămâne cu Rusia lui Putin este extrem de semnificativă. Companiile care își vând produsele acolo plătesc taxe către Kremlin și semnalează că se simt confortabil cu invazia ilegală a Ucrainei. Trebuie să se retragă. Așa cum stau lucrurile, Red Bull îi dă aripi lui Putin”, a transmis proiectul.
ICMP a documentat peste 15.000 de persoane dispărute în războiul din Ucraina. Cifra reală poate fi mult mai mare
Peste 15.000 de persoane au dispărut în timpul războiului din Ucraina, a declarat un oficial al Comisiei Internaționale pentru Persoane Dispărute (ICMP).
Organizația cu sediul la Haga, creată în urma războaielor balcanice din anii 1990, a deschis un birou la Kiev în iulie pentru a ajuta Ucraina să documenteze și să urmărească persoanele dispărute, transmite Reuters.
Directorul de program al ICMP pentru Europa, Matthew Holliday, a declarat că nu este clar câți oameni au fost transferați forțat, ținuți în detenție în Rusia, separați de membrii familiei lor sau au murit și au fost îngropați în morminte improvizate.
Procesul de investigare a celor dispăruți din Ucraina va dura ani de zile chiar și după oprirea luptei, a declarat Holliday pentru Reuters într-un interviu.
Cifra de 15.000 este pusă sub semnul întrebării dacă e să ținem cont că numai în orașul-port Mariupol autoritățile estimează că 25.000 de persoane sunt fie moarte, fie dispărute.
„Cifrele sunt uriașe, iar provocările cu care se confruntă Ucraina sunt vaste. Pe lângă asta, războiul cu Federația Rusă este în curs de desfășurare. Ceea ce este esențial acum este stabilirea tuturor măsurilor corecte pentru a se asigura că pot fi identificate cât mai multe persoane”, a spus Holliday.
Marea majoritate a persoanelor dispărute, cele decedate, sunt victime ale crimelor de război, iar autorii trebuie să fie trași la răspundere.
Stocând probe de ADN într-o bază de date și căutând potriviri cu rudele, ICMP a reprezentat peste 27.000 din 40.000 de persoane raportate dispărute în timpul conflictelor din fosta Iugoslavie.
La Kiev, ICMP a început să colecteze probe de ADN și își mărește capacitatea pentru un proces pe mai mulți ani, care va ajuta, de asemenea, procurorii să construiască cazuri de crime de război.
Primul reactor al centralei nucleare Hmelnîțkîi din Ucraina a fost reconectat la rețeaua electrică a țării
Primul reactor al centralei nucleare Hmelnîțkîi din Ucraina a fost reconectat la rețeaua electrică a țării, a declarat guvernatorul regional Serghei Hamalîi.
Centrala Hmelnîțkîi s-a deconectat miercuri de la rețeaua Ucrainei, după atacurile rusești asupra sistemului energetic al țării, au declarat oficialii ucraineni.
Între timp, Transneft din Rusia a declarat că pomparea petrolului prin tronsonul ucrainean al conductei Drujba a fost reluat la ora 18.00, ora Moscovei, a informat agenția de presă TASS, citând un purtător de cuvânt al companiei.
Atacurile rusești riscă să declanșeze o „catastrofă nucleară și radioactivă”
Rusia riscă să provoace o „catastrofă nucleară și radioactivă” lansând atacuri în toate centralele nucleare ale Ucrainei, deconectate de la rețeaua electrică pentru prima dată în 40 de ani, a declarat șeful energiei nucleare din Ucraina.
Reuters relatează că Petro Kotin, șeful companiei de energie nucleară Energoatom, a declarat că marea centrală nucleară din regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, care a fost scoasă din funcțiune din septembrie, a fost, de asemenea, deconectată de la rețea miercuri și a devenit dependentă de generatoarelor diesel.
El a adăugat că uzina de la Zaporojie, ocupată de forțele rusești la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în urmă cu nouă luni, a fost reconectată la rețea până joi dimineață și că generatoarele de rezervă au fost oprite.
„Există un pericol real ca o catastrofă nucleară și de radiații să fie cauzată de tragerea pe întreg teritoriul Ucrainei cu rachete de croazieră și balistice rusești și un risc uriaș de deteriorare a centralelor nucleare. Rusia trebuie să răspundă pentru această crimă rușinoasă”, a spus Kotin.
Oficialii ucraineni au declarat miercuri că trei centrale nucleare de pe teritoriul deținut de forțele ucrainene au fost oprite după ultimul val de lovituri cu rachete rusești asupra instalațiilor energetice ucrainene.