Lloyd Austin: Rusia suferă de o „penurie semnificativă” de muniţie de artilerie
Rusia suferă de o „penurie semnificativă” de muniţie de artilerie - un lucru care i-ar putea limita operaţiunile în Ucraina pe viitor, a declarat miercuri secretarul american al Apărării Lloyd Austin, care estimează că ruşii se confruntă cu dificultăţi „logistice” şi de „stocuri de muniţie”, relatează AFP.
„Ruşii au probleme de logistică încă de la începutul” invaziei Ucrainei şi ”au în continuare probleme cu logistica”, a declarat Lloyd Austin unui grup de jurnalişti la bordul unui avion militar.
Ei „suferă de o penurie semnificativă de rachete de artilerie”, din cauză că Kievul a distrus mai multe stocuri ruseşti de muniţie, declară Lloyd Austin.
Zelenski cere ONU condamnarea „terorii energetice” folosite de Rusia
În discursul său către Consiliul de Securitate al ONU de miercuri seară, preşedintele Volodimir Zelenski a cerut adoptarea unei rezoluţii de condamnare a „terorii energetice” folosite de Rusia, pe care a echivalat-o cu folosirea unei arme de distrugere în masă, arătând că cele mai recente lovituri ale Moscovei asupra infrastructurii critice a afectat, în prag de iarnă, nu numai Ucraina, ci şi Moldova vecină.
„Atunci când temperatura de afară este sub zero grade, iar zeci de milioane de oameni rămân fără electricitate, căldură şi apă ca urmare a rachetelor ruseşti care lovesc instalaţii energetice, aceasta este o crimă evidentă împotriva umanităţii”, a declarat Volodimir Zelenski, care s-a adresat Consiliului de Securitate prin videoconferinţă în ziua în care Ucraina a fost lovită de un nou val de atacuri ruseşti cu rachete care au făcut victime în rândul civililor şi au lăsat milioane de oameni fără electricitate şi căldură.
„Teroarea rusă a dus la o pană de curent - şi nu numai în Ucraina. S-a stins lumina şi în Moldova vecină. Toată lumea ar trebui să înţeleagă ce vrea să obţină Rusia prin astfel de lovituri. Teroarea energetică este un analog al utilizării armelor de distrugere în masă”, le-a spus Volodimir Zelenski ambasadorilor din Consiliul de Securitate al ONU.
Kremlinul nu se îndoiește de „succesul” ofensivei sale din Ucraina
Kremlinul a transmis miercuri că nu se îndoieşte de „succesul" ofensivei sale militare din Ucraina, într-un moment în care Kievul a denunţat atacurile ruseşti masive asupra infrastructurii energetice ucrainene, relatează AFP.
„Viitorul şi succesul operaţiunii militare speciale nu sunt puse la îndoială", a dat asigurări în faţa presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la finalul unui summit al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă la Erevan, capitala Armeniei.
Miercuri, Parlamentul European a adoptat un text care califică Rusia drept „stat care susţine terorismul" în conflictul din Ucraina, cerând celor 27 de state membre ale UE să facă la fel. Ulterior, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a reacţionat pe Telegram. Ea a propus ca Parlamentul European să fie calificat drept „susţinător al idioţeniei".
80% dintre locuitorii Kievului au rămas pe întuneric
80% dintre gospodăriile din Kiev au rămas fără apă şi electricitate în urma unui atac cu rachete de miercuri din partea forţelor ruse, transmite dpa.
„Toate serviciile municipale lucrează pentru a restabili alimentarea Kievului cu energie electrică şi apă cât mai curând posibil", a declarat primarul oraşului cu trei milioane de locuitori, Vitali Klitschko, într-un comunicat.
Reţeaua de televiziune aeriană, reţeaua electrică şi alimentarea cu apă sunt toate afectate. Autobuzele electrificate nu circulau miercuri seară, iar trenurile de metrou circulă doar la fiecare zece minute.
„Atacurile cu rachete de astăzi au dus la deconectarea centralelor nucleare de la majoritatea centralelor de încălzire şi apă", a postat Ministerul Energiei pe Facebook.
Întreruperile de curent au fost cauzate de atacurile masive cu rachete de miercuri, soldate cu cel puţin șapte morţi şi alte câteva zeci răniţi, potrivit oficialilor ucraineni.
Potrivit Kievului, armata rusă a folosit aproximativ 70 de rachete, precum şi drone de luptă în atacul aerian de miercuri. Doar asupra Kievului au fost lansate 30 de rachete, dintre care 20 au fost interceptate. Cel mai mare atac de până acum, când au fost lansate aproximativ 100 de rachete, a avut loc pe 15 noiembrie.