Linkuri accesibilitate

Un soldat ucrainean trage cu tunul în Bakhmut pe 8 noiembrie 2022.
Un soldat ucrainean trage cu tunul în Bakhmut pe 8 noiembrie 2022.

Războiul din Ucraina | Kievul ar putea rămâne fără energie electrică și căldură. Prețul petrolului la minim istoric

Ziua 288 de război. Președintele Vladimir Putin a avertizat că amenințarea unui război nuclear se află „în creștere”. Autoritățile de la Kiev susțin că Rusia va da socoteală pentru toate bunurile furate de la statul ucrainean.

11:55 8.12.2022

Alertă falsă la ambasada Ucrainei de la Chișinău

Ziarele din Republica Moldova scriu că poliția a fost sesizată, prin intermediul serviciului unic 112, despre un mesaj transmis pe email-ul ambasadei Ucrainei, potrivit căruia sediul instituției ar fi fost minat.

În urma verificării clădirii de către serviciile specializate, alerta s-a dovedit a fi falsă. Obiecte suspecte ori explozibile nu au fost depistate, scrie agora.md.

09:24 8.12.2022

 ISW: Putin pregătește Rusia pentru un lung război imperialist

Experții americani de la ISW ( Institutul pentru Studiul Războiului) susțin că președintele Putin pregătește Rusia pentru un lung rpzboi imperialist. În discursul susținut de președintele rus la o reuniune a Consiliului pentru Drepturile Omului de miercuri, acesta a declarat că „operațiunea militară specială” (așa cum Kremlinul numește războiul împotriva Ucrainei) este un „proces lung” și ar trebui să aibă ca rezultat achiziționarea de noi teritorii.

„Putin a făcut o paralelă favorabilă între el și țarul rus Petru I, menționând că Rusia controlează acum Marea Azov, pentru care a luptat și Petru cel Mare”, spun experții americani, citați de BBC.

„Menționarea istoriei imperiale rusești poziționează în mod deschis obiectivele actuale ale lui Putin în Ucraina ca fiind în mod clar imperialiste și încă maximaliste”, se arată în rezumat.

În plus, experții americani atrag atenția asupra primei utilizări a dronelor Shahed de fabricație iraniană în Ucraina în ultimele trei săptămâni. Armata ucraineană a declarat că armata rusă le-a folosit din nou miercuri seară pentru atacuri asupra mai multor orașe, inclusiv în regiunile Nipru, Kiev, Poltava, Jitomir și Zaporojie.

„Forțele rusești au modificat probabil dronele pentru a le folosi în condiții meteorologice mai reci și este posibil să le folosească din ce în ce mai mult în următoarele săptămâni pentru a lovi infrastructura critică ucraineană”, arată experții ISW.

07:30 8.12.2022

Olaf Scholz: Presiune internaţională pentru a face Rusia să dea înapoi

Riscul ca Moscova să recurgă la arme nucleare în conflictul din Ucraina a scăzut, deoarece comunitatea internaţională „a trasat o linie roşie" Rusiei, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu publicat joi, citat de AFP.

„Un lucru s-a schimbat pentru moment: Rusia a încetat să mai ameninţe că va folosi arme nucleare", a declarat Olaf Scholz într-un interviu acordat grupului german de media Funke şi jurnalului Ouest France. El vede acest lucru ca o consecinţă a faptului că comunitatea internaţională, inclusiv China, a "trasat o linie roşie" Moscovei în această problemă.

„Deocamdată, am oprit asta", a adăugat Olaf Scholz, în legătură cu riscul unei escaladări nucleare.

Cancelarul german consideră în acest sens că recenta sa vizită în China a dat roade: „În cursul vizitei mele la Beijing, preşedintele chinez Xi şi cu mine am declarat împreună că armele nucleare nu trebuie folosite. La scurt timp după aceea, ţările G20 au reafirmat această poziţie".

07:28 8.12.2022

350 de instalații de gaze naturale

Oleksiy Chernishov, directorul general al companiei de petrol și gaze Naftogaz, a declarat că recentele atacuri rusești au avariat 350 de instalații de gaze naturale, potrivit Reuters.

Potrivit acestuia, atacurile au generat o pierdere a capacității de producție de gaze de aproximativ 700 de milioane de dolari, informează The Kyiv Independent.

Chernishov a declarat, în cadrul unui eveniment al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, că producția Ucrainei ar trebui să fie în mare parte restabilită până la sfârșitul acestui an. „Am început sezonul de încălzire; ne așteptăm ca acesta să fie cel mai greu de până acum”, a spus Chernishov, adăugând că energia este o altă armă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG