Linkuri accesibilitate

La Sloviansk, membrii Gărzii de frontieră a Ucrainei au primit joi, 29 decembrie, donații în alimente și cadouri de la familii. Elevi ucraineni le-au trimis desene.
La Sloviansk, membrii Gărzii de frontieră a Ucrainei au primit joi, 29 decembrie, donații în alimente și cadouri de la familii. Elevi ucraineni le-au trimis desene.

Război în Ucraina | Președinția Ucrainei: Niciun compromis în privința independenței, suveranității, integrității teritoriale

Ziua 309 de război. Forțele Rusiei au lansat, joi, un atac masiv cu rachete asupra a 10 din regiunile Ucrainei. Au murit cel puțin trei persoane. Kievul a anunțat că ar fi doborât 54 din 69 de rachete de croaziere lansate de ruși. La Harkov a fost lovită o centrală electrică.

13:57 29.12.2022

Principala provocare a OSCE pentru 2023: Sprijinirea Ucrainei în faţa agresiunii Rusiei

Sprijinirea la maximum a Ucrainei în faţa agresiunii ruse şi sprijinirea ţărilor vecine care suferă consecinţele războiului vor continua să reprezinte principala provocare pentru Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa în 2023, când organizaţia va fi prezidată de Macedonia de Nord, a declarat joi pentru EFE secretarul general al OSCE, cu sediul la Viena, Helga Maria Schmid (Germania).

„În 2022, războiul a revenit în Europa. Timpul pe care am vrut să-l petrecem pentru a construi împreună un viitor mai sigur şi mai prosper a fost petrecut pentru a face faţă impactului devastator al războiului nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei", a amintit Schmid într-o declaraţie trimisă prin e-mail.

Ea a subliniat că organizaţia pe care o conduce, cu 57 de ţări membre, nu a fost niciodată "la adăpost de confruntări".

„Nu am fost niciodată o organizaţie a statelor înrudite în spirit. Născută în plin Război Rece, acum aproape 50 de ani, am construit punţi între rivali, nu aliaţi, pentru a preveni şi gestiona conflicte, a atenua tensiuni şi a spori încrederea'', a apreciat Schmid.

Ea a amintit că, atunci când pericolul unei agresiuni ruse împotriva Ucrainei era deja vizibil, la începutul acestui an, OSCE a încercat să „promoveze încrederea şi transparenţa".

În februarie, preşedinţia OSCE de la acea vreme, deţinută de Polonia, a lansat un dialog pe care majoritatea partenerilor au fost dispuşi să îl poarte, „dar Rusia a preferat forţa dialogului. Iar consecinţele sunt profunde'', a deplâns Schmid.

„Continuăm să sprijinim Ucraina şi vecinătatea ei, în special Republica Moldova, cu proiecte concrete pentru a face faţă ameninţărilor imediate pe care le reprezintă războiul", a subliniat ea.

Fiind singura platformă multilaterală regională care reuneşte toate ţările euro-atlantice şi eurasiatice în chestiuni de securitate europeană, OSCE este, în opinia sa, "cea mai bine plasată pentru a face acest lucru".

„Semnul nostru distinctiv este: recunoaştem aspectul de securitate a dimensiunilor economice, ecologice şi umane împreună cu dimensiunea politico-militară a securităţii", a subliniat ea.

„Şi, deşi ne concentrăm asupra Ucrainei, lucrăm şi în Europa de Sud-Est, Asia Centrală şi Caucazul de Sud pentru a ajuta guvernele şi societatea civilă să facă faţă provocărilor regionale şi să găsească soluţii", a adăugat ea.

13:23 29.12.2022

Apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit să doboare toate cele 16 rachete ruseşti

Apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit să doboare toate cele 16 rachete ruseşti care au vizat joi capitala Kiev, a anunţat şeful administraţiei militare a oraşului, Serghei Popko, potrivit AFP.

„Şaisprezece rachete au fost reperate deasupra Kievului. Toate cele 16 rachete au fost doborâte", a scris Serghei Popko pe Telegram.

„Fragmente de rachete doborâte au avariat trei case şi o maşină în cartierul Darniţki, o companie industrială în cartierul Golossiivski şi un loc de joacă în cartierul Petcerski. Trei persoane au fost rănite şi spitalizate", a adăugat el.

Totodată, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că aproape jumătate din populaţia capitalei ucrainene nu avea electricitate joi la prânz. ''40% din consumatorii capitalei nu au curent electric după atacul rus'', a scris Kliciko pe reţeaua socială Telegram, dând asigurări că furnizarea de apă potabilă şi căldură se află în parametri normali, cu excepţia imobilelor unde locatarii folosesc centrale termice

10:56 29.12.2022

Atacuri ruse „masive” cu rachete de croazieră în toată Ucraina

Forţele Aeriene ucrainene denunţă joi atacuri ruse „masive” cu rachete de croazieră, în mai multe oraşe ucrainene, inclusiv la Kiev, iar 90% din oraşul Liov (vest) a rămas fără curent în urma atacului, relatează AFP.

„Inamicul atacă Ucrana pe mai multe fronturi, cu rachete de croazieră trase din avioane şi de pe nave”, anunţă pe reţele de socializare Forţele Aeriene ucrainene.

În toiul iernii, cu doar câteva zile înainte de Anul Nou, Liovul, un oraş important situat în vestul Ucrainei, a fost privat joi în proporţie de 90% de electricitate. „90% din oraş a rămas fără electricitate (...). Tramvaiele şi trolibuzele nu mai circulă în oraş. Ar putea avea loc întreruperi (în alimentarea cu) apă”, anunţă într-o postare pe Telegram primarul Liovului Andrii Sadovî.

09:39 29.12.2022

Alerte de raid aerian în toată Ucraina

În toate orașele mari ale Ucrainei au fost emise alerte de raid aerian joi dimineață, scrie BBC. Consilierul prezidențial Oleksiî Arestovich a scris pe rețelele de socializare că peste 100 de rachete au fost lansate spre orașe ucrainene în „mai multe valuri”.

Cel puțin două explozii s-au auzit în capitala Kiev, dar și în orașele Harkov, Odesa și Jîtomîr. Liderul regional din Odesa, Maksym Marchenko, a vorbit despre un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei.

Autoritățile ucrainene au cerut civililor să caute adăpost și au spus că apărarea antiaeriană a țării funcționează.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG