Linkuri accesibilitate

La Sloviansk, membrii Gărzii de frontieră a Ucrainei au primit joi, 29 decembrie, donații în alimente și cadouri de la familii. Elevi ucraineni le-au trimis desene.
La Sloviansk, membrii Gărzii de frontieră a Ucrainei au primit joi, 29 decembrie, donații în alimente și cadouri de la familii. Elevi ucraineni le-au trimis desene.

Război în Ucraina | Președinția Ucrainei: Niciun compromis în privința independenței, suveranității, integrității teritoriale

Ziua 309 de război. Forțele Rusiei au lansat, joi, un atac masiv cu rachete asupra a 10 din regiunile Ucrainei. Au murit cel puțin trei persoane. Kievul a anunțat că ar fi doborât 54 din 69 de rachete de croaziere lansate de ruși. La Harkov a fost lovită o centrală electrică.

07:31 29.12.2022

Serghei Lavrov: SUA au declarat că nu vor trimite militari în Ucraina

Statele Unite au declarat pe canale diplomatice că nu doresc şi nu vor să intre direct în război cu Rusia şi nu intenţionează să-şi trimită specialiştii militari în Ucraina în legătură cu transferul sistemului de apărare antiaeriană Patriot către Kiev, a declarat miercuri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat unei emisiuni a canalului de televiziune Pervîi Kanal.

„Acum i-am întrebat pe americani, prin canalele pe care le mai are ambasada noastră, dacă decizia de a transfera bateria Patriot, având în vedere complexitatea utilizării acesteia, înseamnă că acolo (în Ucraina - n.r.) vor fi specialişti americani. Ni s-a explicat destul de pe larg că acest lucru nu este planificat, tocmai pentru că americanii nu vor şi nu vor lupta direct împotriva Rusiei. Patriot va fi pus în funcţiune după câteva luni, până când militarii ucraineni vor stăpâni această tehnologie", a declarat Lavrov.

07:33 29.12.2022

Alarme de raid aerian în capitala Kiev și regiunile sudice

Joi, la prima oră a dimineții, au sunat din nou alarme de raid aerian în Kiev, precum şi în regiunile sudice Herson şi Nikolaev şi regiunea de vest a Jîtomir, scrie The Guardian. „A fost anunţată o alertă aeriană în capitală! Vă rugăm să mergeţi în adăpost!”, a postat pe Telegram administraţia militară a oraşului Kiev. Până în prezent, nu au existat atacuri confirmate.

07:36 29.12.2022

Zelenski: Vom ajunge la victorie şi trebuie să o facem cu adevărat împreună

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a cerut ucrainenilor, în mesajul adresat miercuri seară, să dea dovadă de solidaritate şi de compasiune faţă de semenii lor, arătând că urmează un an „dificil” şi numai aşa se poate ajunge la victorie.

Preşedintele ucrainean a spus că miercuri fost o zi „a bilanţului acestui an şi a planurilor pentru anul viitor”.

„Am avut o întâlnire cu oficialii specializaţi în relaţii internaţionale cu privire la evenimentele şi planurile pentru luna ianuarie. M-am întâlnit cu ministrul apărării din Franţa, care a sosit în Ucraina. Am discutat despre cooperarea pe parcursul anului, despre reconstrucţia ţării noastre şi despre încă un pas în consolidarea apărării noastre aeriene. (...) M-am întâlnit cu oficiali guvernamentali şi şefi de comisii parlamentare. Am discutat despre soluţiile care sunt în curs de pregătire. De asemenea, astăzi am transmis mesajul anual către Verhovna Rada (parlamentul ucrainean - n.r.) privind situaţia externă şi internă a Ucrainei, despre cum noi toţi - toţi ucrainenii - am schimbat lumea în acest an şi ce vom face anul viitor”, a detaliat Volodimir Zelenski.

El a spus că ar vrea să adauge un mesaj „apolitic” la tot ceea ce s-a făcut şi s-a spus miercuri şi le-a adresat compatrioţilor un îndemn emoţionant la solidaritate şi la sprijin, subliniind că poporul ucrainean trebuie să arate că nu şi-a pierdut umanitatea, chiar dacă a trecut prin „luni teribile” şi chiar dacă urmează „un an dificil”.

„Indiferent de ceea ce se întâmplă şi de ceea ce gândiţi, susţineţi-vă unii pe alţii. Neapărat (...). Vom ajunge la victorie. Şi trebuie să o facem cu adevărat împreună”, a arătat Zelenski.

„Vă rog să vă faceţi timp pentru a le spune cuvinte frumoase celor apropiaţi. Chiar dacă nu sunt persoane apropiate vouă, ci doar altor ucraineni. Vă rog să găsiţi o ocazie şi un moment pentru a mulţumi pentru muncă, pentru a lăuda un efort sau altul, pentru grijă. Iar dacă o persoană se află într-o situaţie dificilă, într-un moment atât de dificil, rămâne singură şi, din anumite motive, nu are rude, vă rog să o întrebaţi dacă are nevoie de ajutor. Sau pur şi simplu ajutaţi-o, fără măcar să o întrebaţi.

07:44 29.12.2022

Coordonator nou al ONU pentru transportul de cereale prin Marea Neagră

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a numit miercuri un nou coordonator pentru Iniţiativa privind transportul de cereale prin Marea Neagră, un acord între ONU, Ucraina, Rusia şi Turcia care a atenuat din iulie criza alimentară globală, relatează AFP.

Sudanezul Amir Mahmoud Abdulla, aflat în funcţie din august, este înlocuit de kuweitianul Abdullah Abdul Samad Dashti, amiral în retragere al forţelor armate ale ţării sale, a anunţat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU. „Secretarul general îi este recunoscător domnului Abdulla pentru supravegherea sa, activitatea intensă şi implicarea pentru aplicarea Iniţiativei, în special în momentele dificile", a subliniat biroul responsabilului ONU.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG