Linkuri accesibilitate

NYT: Sute de ruși luptă pentru Ucraina în bătălia pentru Bahmut


Tikhiy, în vârstă de 41 de ani, un rus care luptă de partea Ucrainei, poartă ecusonul Legiunii „Rusia Liberă” în Dolina, estul Ucrainei, 26 decembrie 2022.
Tikhiy, în vârstă de 41 de ani, un rus care luptă de partea Ucrainei, poartă ecusonul Legiunii „Rusia Liberă” în Dolina, estul Ucrainei, 26 decembrie 2022.

Sute de ruși luptă de partea Ucrainei în bătălia pentru Bahmut, potrivit The New York Times. Grupul funcționează sub umbrela Legiunii Internaționale din Ucraina.

Kievul a aprobat în luna august înființarea Legiunii „Rusia Liberă”, iar de atunci sute de ruși luptă de partea Ucrainei în bătălia pentru Bahmut, potrivit The New York Times.

Unii dintre membri trăiau deja în Ucraina înainte de invazia Rusiei, care durează de aproape un an, în timp ce alții au venit în Ucraina din convingere morală sau din dezgust față de regimul rusesc, după declanșarea invaziei.

Unitatea este condusă de un ofițer ucrainean și operează sub umbrela Legiunii Internaționale din Ucraina, o forță de luptă care include unități formate din voluntari americani și britanici, precum și bieloruși, georgieni și alții.

Soldații au declarat că s-au luptat să explice decizia lor familiei rămase în Rusia.

Rapoartele privind atrocitățile comise de trupele rusești, inclusiv masacrarea civililor în suburbiile din Kiev, precum Bucea și Irpin, sunt respinse ca fiind propagandă străină în țara lor.

„Ei nu înțeleg întregul adevăr”, a declarat un soldat în vârstă de 32 de ani cu indicativul „Miami”, care a spus că părinții săi l-au îndemnat să lupte de partea rusă.

„Li se spune că aici trăiesc oameni răi și ei cred asta. Ei nu cred că a doua cea mai mare armată din lume ar putea ucide oameni obișnuiți”, a spus el.

Nu este ușor să te alături legiunii ucrainene, au declarat soldații ruși. Ca deținători de pașapoarte rusești, sunt inevitabil întâmpinați cu neîncredere.

Ei trebuie să depună o cerere și să se supună unei verificări amănunțite a antecedentelor, care include teste poligraf. Abia apoi pot intra la antrenamentul de bază.

De altfel, au existat mai multe încercări ale spionilor ruși de a se infiltra în Legiune.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG