Ambasada SUA în Ucraina avertizează cetățenii americani să nu treacă în Belarus și Rusia
Ambasada SUA în Ucraina spune că situația este „imprevizibilă” și îi avertizează pe cetățenii americani să nu treacă în Belarus.
Într-o declarație de marți, citată de CNN, Ambasada SUA arată că situația de securitate din le spune cetățenilor americani care încearcă să fugă că trecerea în Belarus nu este potrivită pentru că aici există riscul de „aplicare arbitrară a legilor, riscul de detenție, atacul militar rusesc asupra Ucrainei vecine și acumularea de armată rusă în Belarus de-a lungul graniței cu Ucraina”.
„Nu călătoriți în Rusia”, mai arătat Ambasada SUA, avertizând asupra „potențialul de hărțuire împotriva cetățenilor americani de către oficialii de securitate guvernamentali ruși”.
Statul Major al Ucrainei: Avansul Rusiei a încetinit semnificativ
Oficialii armatei ucrainene au dat marți o nouă actualizare din teren și au arătat că „inamicul continuă o operațiune ofensivă, dar ritmul de înaintare al trupelor sale a încetinit semnificativ”, scrie BBC.
În ziua a 13-a invaziei rusești, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că, începând de marți 8 martie ora locală 06:00, trupele ucrainene continuă să apere în orașele din de sud, est și nord. Capitala Kiev, precum și orașu Cernihiv, din nordul țării, erau încă în mâinile ucrainene.
Oficialii ucraineni susțin că apărarea antiaeriană a țării a respins cu succes rachetele și loviturile aeriene.
„Ocupanții sunt demoralizați și recurg din ce în ce mai mult la jafuri și încalcă regulile dreptului internațional umanitar privind conflictele militare”, se arată în informarea de la Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Rusia amenință că oprește gazele pentru Europa
Rusia a avertizat că ar putea închide principala sa conductă de gaz către Germania dacă Occidentul va continua cu sancțiunile și va interzice petrolul rusesc, potrivit BBC.
Vice prim-ministrul rus a spus luni că o astfel de mișcare va duce la „consecințe catastofale” pentru aprovizionarea globală și va duce la dublarea prețului petrolului la 300 de dolari pe baril.
SUA au explorat împreună cu aliații europeni o posibilă interdicție a gazului rusesc ca o modalitate de a pedepsi Rusia pentru invazia Ucraineia. Germania și Olanda au respins luni acest plan.
UE primește aproximativ 40% din gaz și 30% din petrol din Rusia și nu are de unde să primească energie dacă aprovizionarea este întreruptă.
Rusia a depășit Iranul ca număr de sancțiuni primite
Rusia a depășit Iranul și Siria în privința sancțiunilor primate și este acum cea mai sancționată țară din lume, potrivit site-ului de urmărire a sancțiunilor Castellum.ai, scrie BBC.
Un număr de 2.754 de sancțiuni erau deja în vigoare împotriva Rusiei înainte de 22 februarie.
Alte 2.778 de sancțiuni au fost impuse în zilele următoare invaziei, în total Rusia având 5.532 de sancțiuni, depășind astfel Iranul care are 3.616 de sancțiuni.
SUA au dat 21% din sancțiuni, fiind urmate de Regatului Unit și al UE, care au dat împreună 18% din sancțiuni.