Serviciile de Informații americane: Între 2.000 și 4.000 de militari ruși morți
Serviciile de informații americane estimează că aproximativ între 2.000 și 4.000 de soldați ruși au murit de la începutul invaziei Ucrainei și până în prezent, potrivit CNN. Informația este diferită față de cifrele date de Moscova și Kiev.
Kremlinul susținea pe data de 2 martie că aproximativ 500 de militari ruși au fost uciși pe frontul de luptă de la începutul războiului din Ucraina, într-un interval de aproape o săptămână. De cealaltă parte, Kievul estima pe 6 martie că numărul soldaților ruși, morți în conflict, ar fi mai mare de 11.000.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit în fața Parlamentului Marii Britanii
Volodimir Zelenski s-a adresat astăzi în fața parlamentarilor britanici, adunați în Camera Comunelor a Parlamentului Regatului Unit.
Acesta le-a transmis politicienilor britanici că oamenii „vor lupta în păduri, pe câmpuri, pe malurile mării și pe străzile” din Ucraina pentru a proteja suveranitatea și independența țării.
„Nu vom renunța și nu vom pierde. Vom continua să luptăm pentru pământul nostru, oricare ar fi prețul acestei lupte”, a continuat președintele Ucrainei, citat de BBC.
McDonald’s va închide restaurantele din Rusia
McDonald’s a anunțat că va suspenda temporar activitatea restaurantelor din Rusia, potrivit BBC.
Lanțul de restaurante fast-food este popular în Rusia, cu aproximativ 850 de restaurante deschise și 62.000 de angajați.
Lanțul s-a confruntat în ultimele zile cu o serie de critici venite din partea oamenilor, care au acuzat McDonald’s de lipsă de inițiativă în a-și retrage produsele și operațiunile economice din Rusia.
Planul UE de reducere a importurilor de gaze din Rusia
Uniunea Europeană a prezentat marți un plan de reducere, cu două treimi, a importurilor de gaze rusești în acest an, reducând brusc legăturile energetice cu Moscova, dar fără să le întrerupă, transmite Washington Post.
Propunerea, care va fi discutată de liderii țărilor UE la summitul de la Paris, de la sfârşitul acestei săptămâni, reprezintă o schimbare dramatică pentru blocul comunitar, dependent de energia rusă relativ ieftină dar nu va duce la boicotarea pieței de energie, așa cum a fost ea cerută de Ucraina.
De la invadarea Ucrainei, pe 24 februarie, Statele Unite, UE și aliații au luat măsuri pentru a scoate Rusia din economia globală, înghețând accesul guvernului și ale unor bănci pe piețele financiare, restricționând exporturile și înghețând activele oligarhilor și ale parlamentarilor.
Dar au întârziat să abordeze cu adevărat problema energiei, esențială pentru economia Rusiei.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut boicotarea totală a mărfurilor rusești, inclusiv a energiei.
Când gigantul petroliar a anunțat săptămâna trecută că a cumpărat un transport de petrol rusesc la prețuri scăzute, ministrul ucrainean Dmitro Kuleba a întrebat compania dacă petrolul nu mirosea „a sânge ucrainean”.