Linkuri accesibilitate

SUA acuză Rusia că a comis „crime împotriva umanității” în Ucraina


Kamala Harris, vicepreședintele SUA, a precizat la Conferința de Securitate de la München că Statele Unite au ajuns la concluzia că Rusia a comis crime împotriva umanității în Ucraina.
Kamala Harris, vicepreședintele SUA, a precizat la Conferința de Securitate de la München că Statele Unite au ajuns la concluzia că Rusia a comis crime împotriva umanității în Ucraina.

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, spune că Statele Unite au ajuns la concluzia că Rusia a comis „crime împotriva umanității” în războiul său neprovocat împotriva Ucrainei întrucât forțele sale au urmărit atacuri „larg răspândite și sistemice” împotriva civililor din țară.

Harris a făcut aceste comentarii într-un discurs la Conferința de Securitate de la München, unde a spus că Statele Unite au ajuns la concluzie după examinarea probelor.

„SUA au stabilit în mod oficial că Rusia a comis crime împotriva umanității”, a spus Harris, adăugând că acțiunile forțelor ruse sunt „un atac asupra valorii noastre comune și a umanității”.

Harris a citat o listă de abuzuri comise de forțele ruse în Ucraina - inclusiv tortură și viol, precum și bombardarea unei maternități din Mariupol, care a ucis trei persoane, inclusiv un copil.

„Să fim cu toții de acord: în numele tuturor victimelor, cunoscute și necunoscute, trebuie să se facă dreptate”, a spus Harris.

Ea a mai spus că Statele Unite vor sprijini Ucraina „atâta timp cât este nevoie”. Anterior, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat în cadrul Conferinței de Securitate de la München că aliații occidentali ai Ucrainei trebuie să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a învinge Rusia.

„Trebuie să dăm Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a câștiga și se impune ca națiune suverană și independentă în Europa”, a spus el la întrunirea anuală din Germania. Sprijinul occidental pentru Ucraina s-a aflat pe primul loc pe ordinea de zi la Conferința de Securitate de la München, o reuniune anuală a șefilor de state, oficiali, diplomați și experți care se desfășoară în Germania.

Conferința de la Munchen a început vineri, 17 februarie, și va dura până pe 19 februarie.
Conferința de la Munchen a început vineri, 17 februarie, și va dura până pe 19 februarie.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat forumului de securitate pe 18 februarie că aliații trebuie să „dubleze” sprijinul militar pentru Ucraina. „Trebuie să ne dublăm și să continuăm sprijinul care este necesar [pentru] ca aceste planuri imperialiste ale [președintelui Vladimir] Putin să eșueze complet”, a spus ea.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reînnoit apelurile către Occident să mențină livrarea rapidă a armelor și a altor provizii către Ucraina. El a inaugurat sumitul printr-un discurs video de la distanță, pe 17 februarie.

Liderul ucrainean a spus că Rusiei nu ar trebui să i se permită să câștige timp pentru agresiunea sa, deoarece invazia neprovocată a Kremlinului se apropie de primul an. „Trebuie să ne grăbim. Avem nevoie de viteză - viteza acordurilor noastre, rapiditatea livrării noastre... viteză a deciziilor pentru a limita potențialul rusesc”, a spus Zelenski, vorbind din Ucraina.

Ucraina nu va fi ultima oprire a invaziei, iar Rusia va continua în alte foste țări sovietice, a avertizat el. Zelenski a spus că, în timp ce țările occidentale negociază livrările de tancuri către Ucraina, președintele rus Vladimir Putin se gândește la modalități de a „sugruma” vecinul Ucrainei, Moldova.

Zelenski a promis că Ucraina va supraviețui în cele din urmă agresiunii Rusiei, dar a spus că Rusia „mai poate distruge multe vieți”. La conferință participă aproximativ 40 de șefi de state și guverne, precum și politicieni și experți în securitate din aproape 100 de țări.

Vicepreședintele SUA Kamala Harris și secretarul de stat Antony Blinken participă la întâlnire împreună cu o delegație importantă a Congresului. Harris este programat să se adreseze conferinței pe 18 februarie. "Ne vom asigura că facem tot

Pentru prima dată în două decenii, Rusia nu a fost invitată la conferință, întrucât țările occidentale încearcă să izoleze Moscova în mod diplomatic în privința invaziei Ucrainei.

Vorbind la conferință, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că țara sa va putea în curând să trimită primele tancuri Leopard în Ucraina, conform unui acord încheiat în ianuarie. Scholz a spus că sprijinul țării sale pentru Ucraina a fost „proiectat să dureze” și a cerut aliaților să accelereze livrările de tancuri grele și alte provizii promise Kievului.

Președintele francez Emmanuel Macron s-a alăturat apelului către aliați de a „intensifica sprijinul” pentru Ucraina și a spus că nu este momentul pentru dialog cu Rusia. „Nu este momentul dialogului pentru că avem o Rusia care a ales războiul, care a ales să intensifice războiul și care a ales să meargă până la comiterea de crime de război și să atace infrastructura civilă”, a spus Macron.

Alte subiecte ale conferinței includ tensiunile dintre SUA și China și preocupările legate de schimbările climatice.

XS
SM
MD
LG