Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: Rusia a pierdut peste 12.000 de soldați, 317 tancuri, 49 de avioane și 81 de elicoptere în Ucraina începând cu 24 februarie
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a publicat miercuri dimineață date din care rezultă că pierderile Rusiei în războiul cu această țară s-au ridicat la 12.000 de persoane, inclusiv răniți și dispăruți, scrie Radio Svoboda.
Această cifră, așa cum se întâmplă adesea în timpul conflictelor militare, poate fi supraestimată, dar există și mai puține informații despre prizonierii de război ruși, ale căror videoclipuri apar pe rețelele de socializare oră de oră.
Consilierul ministrului afacerilor interne al Ucrainei Anton Gerashchenko scrie despre două mii de oameni.
Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a creat site-ul Ocupant, care furnizează informații online despre prizonieri.
Până în prezent pe listele sale sunt mai puțin de 400 de persoane - cu toate acestea, aici sunt incluși doar acei prizonieri a căror identitate poate fi confirmată.
Marea Britanie trimite Ucrainei mai multe arme antitanc
Marea Britanie suplimentează ajutorul militar acordat Ucrainei, „ca răspuns la actele de agresiune ale Rusiei”, a declarat miercuri ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace (foto).
Marea Britanie a furnizat 3.615 de arme antitanc Ucrainei și, de asemenea, va furniza în scurt timp un mic lot de rachete antitanc Javelin, a declarat el parlamentarilor britanici.
Wallace a spus că „furnizarea inițială urma să fie de 2.000 de arme antitanc New Light, arme de calibru mic și muniție”, dar aceasta a fost suplimentată, iar Marea Britanie va continua să livreze și mai multe.
„Vom începe în curând livrarea unui lot mic de rachete antitanc Javelin”, a spus el, adăugând că toate armele sunt considerate „sisteme defensive” și sunt „calibrate pentru a nu escalada la un nivel strategic”.
Marea Britanie are în vedere, de asemenea, să furnizeze Ucrainei rachete antiaeriene de mare viteză Starstreak.
Ministerul Apărării consideră că acest sistem „va rămâne în definiția armelor defensive”, dar va permite Ucrainei „să-și apere mai bine cerul”.
Potrivit serviciilor secrete din Marea Britanie, Rusia a avut succes doar în unul dintre obiectivele sale inițiale în Ucraina și nu a reușit să elimine apărarea antiaeriană ucraineană, a spus Wallace.
„Forțele armate ucrainene au avut o apărare puternică în timp ce întreaga populație a fost mobilizată. Presupunerea arogantă a președintelui Putin că va fi binevenit ca Eliberator s-a prăbușit pe bună dreptate odată cu moralul trupelor sale”, a declarat Wallace.
AIEA spune că nu există „niciun impact critic” asupra siguranței centralei de la Cernobîl
Agenția Internațională pentru Energie a anunțat că nu există niciun „impact critic” asupra siguranței Cernobîlului, în urma avertismentelor ministrului de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba și serviciului de securitate și informații al țării cu privire la o posibilă scurgere de radiații, după ce centrala a fost deconectată de la rețeaua electrică a statului.
Avertismentele au venit ca răspuns la rapoartele primite de la operatorul energetic ucrainean Ukrenergo și de la compania nucleară de stat Energoatom, potrivit cărora energia electrică a Cernobîlului a fost „deconectată complet”, amenințând sistemele de răcire care sunt esențiale pentru prevenirea „descărcării nucleare”.
CNCAN: Valori normale ale nivelului de radiații la centrala de la Cernobîl
Măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații si nu sunt semnalate depăsiri la nivelul teritoriului ucrainean, transmite Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) cu privire la evenimentele de la amplasamentul fostei centrale de la Cernobîl.
„Din informațiile primite de la Autoritatea de Reglementare și Control din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine), a fost confirmată întreruperea alimentării cu energie electrică în data de 09.03.2022, în jurul orei 11”, spune CNCAN.
Potrivit protocoalelor de securitate, a fost stabilită conectarea la sursa de alimentare de rezervă ce utilizează sistemele diesel mobile. În prezent, toate sistemele de securitate sunt funcționale, fiind alimentate din generatoarele diesel de rezervă și nu există un pericol pentru mediu sau populație, arată sursa citată.
„Rezerva de combustibil este dimensionată pentru perioadele de timp necesare pentru restabilirea alimentării cu energie electrică, funcționarea generatoarelor diesel de rezervă putând fi prelungită după necesități prin realimentare cu combustibil până la reconectarea cu rețeaua națională de energie electrica.
CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice.
În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației.