Linkuri accesibilitate

O combină care recolta grâu în regiunea Harkov a explodat după ce a trecut peste o mină anti-tanc. 30 iulie 2022.
O combină care recolta grâu în regiunea Harkov a explodat după ce a trecut peste o mină anti-tanc. 30 iulie 2022.

Războiul din Ucraina | Evacuare obligatorie a ucrainenilor regiunea Donețk

07:16 31.7.2022

Evacuare obligatorie a ucrainenilor din Donețk

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat, sâmbătă seară, că guvernul său a decis evacuarea obligatorie a populației din estul regiunii Doneţk, scena unor lupte grele cu Rusia, transmite Reuters.

Într-un discurs televizat, Zelenski a mai spus că sutele de mii de oameni care se află încă în zonele de luptă din Donbas, care include Donețk, precum și regiunea vecină Luhansk, ar trebui să plece.

„Cu cât pleacă mai mulți oameni din Donețk acum, cu atât mai puțini vor putea fi uciși de ruși”, a spus președintele Ucrainei, care a promis compensații pentru cei care pleacă.

18:59 30.7.2022

Ambasada Rusiei în Marea Britanie: Prizonierii Azov meritau o „moarte umilitoare”

Ucraina a descris Rusia drept „stat terorist” după ce ambasada Rusiei în Marea Britanie a scris pe Twitter că soldații ucraineni din batalionul Azov meritau o „moarte umilitoare”, prin spânzurare, și nu una în fața unui pluton de execuție, transmite BBC.

Peste 50 de prizonieri de război ucraineni au murit vineri, majoritatea carbonizați, după bombardarea centrului de detenție din Donețk, zonă controlată de Rusia, în care se aflau. Rusia și Ucraina se acuză reciproc de atac.

Twitter a decis să nu șteargă postarea (o preluare a unui mesaj dintr-un clip video publicat pe Youtube) considerată revoltătoare de numeroși utilizatori deoarece consideră că este în intersul publicului să o poată consulta. Aceasta este doar „ascunsă” și poate fi accesată pe pagina de Twitter a Ambasadei Rusiei la Londra, care promovează activ mesajele Rusiei legate de pretinsul „nazism” pe care l-ar combate Moscova în Ucraina.

18:45 30.7.2022

CNN: Rusia jefuiește aurul din Sudan pentru a finanța războiul lui Putin

O investigație CNN analizează contrabanda cu aur desfășurată de Rusia în Sudan. Potrivit dovezilor obținute de CNN, prin colaborare cu lideri militari sudanezi, pe care i-au sprijinit în acțiuni anti-democratice cu ajutorul grupului de mercenari Wagner, Moscova ar fi obținut aur în valoare de miliarde de dolari.

Foști și actuali oficiali ai SUA au declarat pentru CNN că Rusia a sprijinit activ lovitura de stat militară din 2021 a Sudanului, care a răsturnat un guvern civil de tranziție. Mișcarea pro-democratică a Sudanului a fost anihilată cu ajutorul Moscovei, pentru ca aceasta să aibă în continuare acces la resursele Sudanului, arată investigația.

16:10 30.7.2022

Rusia publică o listă a prizonierilor de război care ar fi fost uciși și răniți în explozia de la Olenivka

Ministerul rus al Apărării a publicat, sâmbătă, o listă a prizonierilor de război din centrul de detenție de la Olenivka (din regiunea Donețk, controlată de forțele Rusiei), care ar fi fost uciși și răniți în explozia de vineri, transmite Reuters.

Rusia afirmă că centrul a fost lovit de o rachetă de producție americană, lansată de forțele Ucrainene, în timp ce Kievul acuză Rusia că a bombardat închisoarea pentru a distruge dovezile de tortură asupra prizonierilor.

Kievul cere o anchetă internațională. Jurnaliștii Reuters nu confirmat o parte a numelor din lista pusă la dispoziție de Rusia, nu și vreo variantă a vinovăției față de bombardarea centrului.

Sâmbătă, la Kiev, familiile unora din soldații din Regimentul Azov au participat la o manifestație în care au cerut eliberarea acestora.
Sâmbătă, la Kiev, familiile unora din soldații din Regimentul Azov au participat la o manifestație în care au cerut eliberarea acestora.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a spus că responsabilitatea „politică, criminală și morală pentru masacrul asupra ucrainenilor revine [președintelui Ucrainei, Volodimir] Zelenski, regimului său criminal și Washington-ului, care îl susține”.

O organizație de caritate cu legături cu Regimentul Azov al luptătorilor ucraineni de la Mariupol spune că nu poate confirma deocamdată vreun nume de pe lista transmisă de Rusia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG