Linkuri accesibilitate

UE aprobă un nou pachet de ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina și pregătește noi sancțiuni


UE a aprobat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina de 500 de milioane de euro la reuniunea celor 27 de miniștri de externe ai UE, care s-au întâlnit luni la Bruxelles.

Pachetul de 500 de milioane de euro a fost aprobat împreună cu alte 45 de milioane de euro pentru „echipamente neletale” pentru misiunea de pregătire militară a UE pentru Ucraina, au declarat surse pentru Reuters.

Este a șaptea astfel de tranșă de ajutor și a fost acordată după ce țările occidentale nu au reușit săptămâna trecută să cadă de acord cu privire la trimiterea de tancuri de luptă Ucrainei - dar au promis sprijin în valoare de miliarde.

Reuniunea are loc după refuzul Berlinului de a le da voie aliaților să trimită în Ucraina tancuri Leopard 2 de fabricație germană.

Polonia a declarat luni că ar putea trimite aceste tancuri ca parte a unei coaliții de țări.

Ajunsă la întâlnirea de la Bruxelles, ministrul german de externe Annalena Baerbock a refuzat să detalieze comentariile de duminică, când a spus că Berlinul nu va sta în calea Poloniei dacă aceasta va dori să-și trimită propriile tancuri Leopard în Ucraina. Ea a spus că este important să „facem tot ce putem pentru a apăra Ucraina”.

Partidul social-democrat de centru-stânga al cancelarului Olaf Scholz susține că Occidentul ar trebui să evite mișcările bruște care ar putea duce la escaladarea războiului. Dar mai mulți aliați resping această poziție, spunând că Rusia este deja pe deplin angajată în atacul său de 11 luni asupra Ucrainei și că nu ar mai avea ce să escaladeze, pentru că a făcut-o deja.

„În acest moment, nu există argumente bune de ce nu pot fi furnizate tancuri de luptă”, a declarat ministrul de externe leton Edgars Rinkevics. „Argumentul escaladării nu funcționează, pentru că Rusia continuă să escaladeze”.

Ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, a spus că nu ar mai trebui pierdută nicio zi în care tancurile să nu fie trimise în Ucraina, în timp ce ministrul de externe eston, Urmas Reinsalu, a spus că Germania, ca „motor al Europei”, are responsabilitatea specială de a ajuta Ucraina.

Ministrul de Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, a avertizat că Rusia ar putea câștiga războiul dacă europenii „nu ajută Ucraina cu ceea ce are nevoie acum”.

Șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, susține că Germania nu blochează exportul tancurilor Leopard 2, după ce au fost făcute presiuni asupra Germaniei pentru a le permite aliaților să-și trimită tancurile Leopard de fabricație germană în Ucraina.

Miniștrii erau așteptați să discute - dar nu neapărat să și ajungă la o decizie - cu privire la utilizarea activelor rusești înghețate în Europa pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei, precum și despre al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei care va intra în vigoare luna viitoare.

Ungaria a fost de acord cu tranșa de 500 de milioane pentru, dar și-a exprimat opoziția față de mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, mai ales dacă acestea ar restricționa cooperarea Budapestei cu Moscova în domeniul energiei nucleare.

„Toate deciziile care ar putea prelungi războiul sau pot duce la o potențială escaladare sunt împotriva intereselor noastre”,a declarat ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto.

„În ciuda începerii unui nou an, nimic nu s-a schimbat aici, la Bruxelles: același spirit de război predomină la ședința Consiliului Ministrului de Externe ca anul trecut. Vorbim despre livrări de arme și sancțiuni, nu despre facerea păcii. Astăzi a devenit clar că Comisia Europeană lucrează deja la o a zecea propunere de sancțiuni, care este deja destul de avansată. Majoritatea statelor membre care vorbesc astăzi susțin acest lucru, dar noi o vedem diferit.

Întrebarea este dacă scopul inițial al sancțiunilor a fost oprirea războiului? Dacă este așa, atunci ultimul aproape un an este o dovadă clară că acesta a fost un experiment eșuat. Sancțiunile au împins Uniunea Europeană într-o fundătură și ne fac mai multe pagube nouă europenilor decât rușilor. Din păcate, acesta este un fapt și nu o declarație politică”, a spus Szijjártó.

Josep Borell: Germania „nu blochează exportul tancurilor Leopard”

Șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a declarat că Germania nu blochează exportul tancurilor Leopard 2, după ce Berlinul a fost supus unei presiuni crescânde pentru a furniza armele grele pe care Kievul le cere.

Berlinul nu a reușit să ia o decizie cu privire la trimiterea, de către aliați, a tancurilor de fabricație germană în Ucraina la reuniunea de săptămâna trecută e la baza militară americană Ramstein din sud-vestul Germaniei.

Întrebat despre această problemă, Borrell a spus luni, la o conferință de presă: că „se pare că Germania nu va interzice exportul acestor arme, dacă unele state membre UE care le au, vor să le trimită.”

El a subliniat, însă, cât este de important pachetul de ajutor militar aprobat luni de UE pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro, plus încă 45 de milioane de euro pentru o misiune de pregătire militară pentru forțele ucrainene.

Acesta aduce valoarea totală a sprijinului militar acordat de UE pentru Ucraina la 3,6 miliarde de euro, a spus el, adăugând că cifra totală a sprijinului blocului comunitar pentru Ucraina – inclusiv ajutorul militar, financiar, economic și umanitar – se ridică acum la 49 de miliarde de euro.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG