Germania va oferi Ucrainei vehicule blindate dar nu tancuri de luptă
Germania a oferit mai multe detalii cu privire la intenţia sa de a furniza echipamente suplimentare Ucrainei, scrie Reuters.
Germania va furniza Ucrainei vehicule blindate suplimentare și sisteme de lansare de rachete, dar nu va furniza tancurile de luptă pe care Kievul le-a cerut de mult, a declarat joi ministrul german al apărării Christine Lambrecht.
Ministrul Apărării Christine Lambrecht (foto) a declarat la Berlin că țara sa va furniza încă două lansatoare de rachete multiple Kievului.
„Am decis să livrăm Ucrainei încă două lansatoare de rachete multiple MARS II, inclusiv 200 de rachete”, a declarat ea la o conferință Bundeswehr, adăugând că pregătirea operatorilor ucraineni ar trebui să înceapă în septembrie.
„Pe lângă aceasta, vom trimite 50 de vehicule blindate Dingo în Ucraina”, a anunțat Lambrecht, referindu-se la un tip de vehicul blindat.
Ea a mai spus că un acord privind un schimb de vehicule de luptă de infanterie cu Grecia și Ucraina a fost aproape finalizat, ceea ce înseamnă că Germania va preda în curând Greciei 40 de vehicule IFV Marder, în timp ce Grecia, la rândul ei, va transmite 40 din BMP-1 sovietic IFV către Ucraina.
Xi, îngrijorat de situația din Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că înțelege preocuparea și îngrijoarea pe care liderul chinez, Xi Jinping, le manifestă față de situația din Ucraina și l-a lăudat pe liderul Chinei pentru ceea ce a spus că este o poziție „echilibrată” asupra conflictului. Întâlnirea celor doi a avut loc în marja summitului SCO din Uzbekistan.
Putin i-a mulțumit liderului chinez Xi Jinping pentru abordarea „echilibrată” a crizei ucrainene și a criticat politicile „urâte” ale Washingtonului.
„Apreciem foarte mult poziția bine echilibrată a prietenilor noștri chinezi în legătură cu criza ucraineană”, a spus Putin.
„Îți înțelegem întrebările și preocupările în acest sens și cu siguranță vom oferi o explicație detaliată a poziției noastre cu privire la această problemă în timpul întâlnirii de astăzi, chiar dacă am vorbit deja despre asta mai devreme”, a adăugat el.
La prima lor întâlnire față în față de după război, Xi l-a numit pe Putin „vechiul său prieten”, după ce Putin a spus că încercările Statelor Unite de a crea o lume unipolară vor eșua.
O declarație a guvernului chinez emisă după întâlnire nu a menționat în mod specific Ucraina, dar a spus că Xi a promis „sprijin puternic” pentru „interesele de bază” ale Rusiei.
Deși declarația nu a oferit detalii, Beijingul folosește „interese fundamentale” pentru a descrie probleme precum suveranitatea națională și revendicarea Partidului Comunist de guvernământ asupra Taiwanului, pentru care este dispus să intre în război.
Vorbind după întâlnire, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că evaluările situației internaționale de către Moscova și Beijing „coincid pe deplin. Nu avem diferențe.”
El a adăugat că ambele țări „vor continua să ne coordoneze acțiunile, inclusiv la viitoarea Adunare Generală a Națiunilor Unite”.
Lavrov a descris discuțiile ca fiind „excelente”, spunând că au fost „foarte de afaceri și concrete, implicând o discuție despre sarcinile diferitelor ministere și agenții”.
Papa Francisc, de acord cu ajutorul militar acordat Ucrainei
Papa Francisc a declarat joi că este legitim din punct de vedere moral ca țările să furnizeze arme Ucrainei pentru a o ajuta să se apere de agresiunea rusă.
„Aceasta este o decizie politică care poate fi morală, acceptabilă din punct de vedere moral, dacă se face în condiții de moralitate. Autoapărarea este nu numai licită, ci și o expresie a iubirii pentru patrie. Cineva care nu se apără, care nu apără ceva, nu-l iubește. Cei care apără (ceva) le place”, a spus el ca răspuns la întrebarea unui reporter despre dacă este moral corect ca țările să trimită arme în Ucraina, Papa a spus:
Adresându-se reporterilor după ce s-a întors dintr-o călătorie de trei zile în Kazahstan, Papa Francisc a cerut, de asemenea, Kievului să fie deschis la un eventual dialog, chiar dacă ar putea fi dificil pentru partea ucraineană.
Explicând diferența dintre momentul în care este moral sau imoral să furnizezi arme unei alte țări, Francis a spus:
„Poate fi imoral dacă intenția este de a provoca mai mult război sau de a vinde arme sau de a arunca arme de care (o țară) nu mai are nevoie. Motivația este cea care califică în mare parte moralitatea acestei acțiuni.”
Papa a fost întrebat dacă Ucraina ar trebui să negocieze cu Rusia și dacă există o „linie roșie” după care ar putea refuza să negocieze.
„Este întotdeauna greu de înțeles dialogul cu țările care au început un război, este dificil, dar nu trebuie aruncat”, a spus el, adăugând: „Nu aș exclude dialogul cu nicio putere aflată în război, chiar dacă este cu agresorul. Uneori trebuie să duci un astfel de dialog.”
Ursula von der Leyen vrea ca Putin să fie judecat de CPI și mustră Germania pentru că nu trimite arme Ucrainei
Șefa UE, Ursula von der Leyen, a declarat că dorește ca președintele rus Vladimir Putin să se confrunte cu Curtea Penală Internațională pentru crimele de război din Ucraina.
„Este important pentru mine ca Putin să piardă acest război și să ajungă să dea socoteală pentru acțiunilor sale”, a spus ea joi pentru postul de televiziune al publicației de știri germane Bild.
„Susținem colectarea de probe” în vederea posibilelor proceduri la Curtea Penală Internațională, a spus ea, referindu-se la acuzațiile de crime de război comise în Ucraina.
„Aceasta este baza sistemului nostru juridic internațional, să pedepsim aceste crime. Și, în cele din urmă, Putin este responsabil”, a spus ea.
Întrebată dacă Putin va fi adus într-o zi în fața instanței, ea a răspuns: „Cred că este posibil”.
Ea a mustrat Germania, stat membru al UE, pentru întârzierea cu care furnizează echimpament militar Ucraine, menționând că „este absolut vital și necesar să sprijinim Ucraina cu echipamentul militar de care are nevoie pentru a se apăra”.
Când forțele ruse au invadat pentru prima dată Ucraina, cancelarul german, Olaf Scholz , a șocat lumea anunțând o schimbare istorică a politicii de 180 de grade privind cheltuielile pentru apărare și exportul de arme letale. El s-a angajat să trimită rachete și arme antitanc pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii rusești, dar șase luni mai târziu multe dintre acele arme atât de necesare nu au ajuns încă.
În ultimele zile, Ucraina și-a intensificat apelurile pentru mai multă apărare aeriană și livrări generale de arme, în urma unei contraofensive de un succes dramatic, care a dus la recucerirea regiunii Harkov, dar și la atacuri rusești asupra infrastructurii țării și bombardamentele repetate ale Rusiei asupra centralei de la Zaporojie.
În vizita sa la Kiev, Von der Leyen a anunțat, de asemenea, că Uniunea Europeană a alocat 150 de milioane de euro pentru a ajuta persoanele strămutate interne din Ucraina să se adăpostească pe timpul iernii, precum și 100 de milioane de euro pentru lucrări de reconstrucție și reparații pentru școlile care au fost avariate în invazie.