Linkuri accesibilitate

Cofondatorul gigantului tehnologic rus Yandex condamnă războiul „barbar” dus de Rusia în Ucraina


Arkadi Voloj cu președintele rus, Vladimir Putin, în vizită la biroul din Moscova al companiei Yandex.
Arkadi Voloj cu președintele rus, Vladimir Putin, în vizită la biroul din Moscova al companiei Yandex.

Cofondatorul celei mai mari firme de internet a Rusiei a condamnat invazia „barbară” a Ucrainei și a lansat unele dintre cele mai dure critici de până acum făcute de un reprezentant al mediului de afaceri rusesc cu privire la acțiunile militare ale Kremlinului.

„Invazia Rusiei în Ucraina este barbară și sunt categoric împotriva ei”, a spus Arkadi Voloj, care a cofondat Yandex în Rusia în 1997.

„Sunt îngrozit de soarta oamenilor din Ucraina – mulți dintre ei prieteni și rudele mele personale – ale căror case sunt bombardate în fiecare zi”, a spus el, citat de The Guardian.

Yandex a devenit public pe bursa americană Nasdaq în 2011.

Voloji a demisionat din funcția de director executiv și a părăsit consiliul de administrație după ce UE l-a inclus pe lista sa de sancțiuni împotriva persoanelor și entităților rusești în iunie 2022.

În declarația sa de la acea vreme, UE scria că compania era „responsabilă pentru promovarea mass-media și narațiunile de stat în rezultatele căutării, precum și pentru declasarea și eliminarea conținutului critic la adresa Kremlinului, cum ar fi conținutul legat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Voloj, care locuiește în Israel din 2014, a numit decizia UE „neîndreptată”.

De ani de zile, figurile opoziției ruse spun că agregatorul de știri al Yandex, care a devenit o sursă cheie de informații pentru mulți ruși, cenzura articolele critice la adresa guvernului și susținea narațiunile favorabile Kremlinului.

Yandex urmărește o restructurare corporativă care ar trebui să aibă ca rezultat separarea principalelor sale afaceri generatoare de venituri din interiorul Rusiei din compania sa-mamă înregistrată în Olanda, Yandex NV.

Săptămâna aceasta, Voloj s-a descris pe un site web personal drept „antreprenor israelian în tehnologie născut în Kazahstan”, ceea ce a dus la critici din partea personalităților pro-război și a criticilor de la Kremlin pentru că le-a redus legăturile cu Rusia.

„Deși m-am mutat în Israel în 2014, trebuie să îmi asum partea mea de responsabilitate pentru acțiunile țării”, a scris el joi. Voloj are pașaport rusesc și israelian.

Înainte de Voloj, celălalt om de afaceri rus care a vorbit împotriva războiului a fost Oleg Tinkov, fondatorul uneia dintre cele mai mari bănci din Rusia, care a renunțat anul trecut la cetățenia rusă în semn de protest.

Marea Britanie a eliminat luna trecută sancțiunile împotriva lui Tinkov.

El a susținut anterior că ridicarea sancțiunilor împotriva lui i-ar încuraja pe alți ruși importanți să se opună în mod public războiului.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG