Rezoluție pregătită la G20 pe tema efectelor economice ale războiului din Ucraina
Liderii mondiali reuniți la summit-ul puterilor economice mondiale G20 din Indonezia pregătesc o rezoluție în care deplâng efectele economice ale războiului din Ucraina, iar cei mai mulți dintre ei vor condamna și războiul declanșat de Rusia în Ucraina, transmit The Guardian și Reuters.
Întâlnirea este prima de la declanșarea invaziei Rusiei, din 24 februarie.
„Cei mai mulți membri condamnă cu fermitate războiul din Ucraina și subliniază că acesta cauzează suferință umană imensă și exacerbează fragilitățile economiei globale”, se menționează în draft-ul documentului, conform unei copii consultate de agenția de presă Reuters.
„Au existat și puncte de vedere diferite și luări de poziții diverse cu privire la situația și la sancțiuni”, e o altă frază a draftului (document nepublicat) autenticitatea acestuia fiind confirmată pentru agenție de către un diplomat european.
„Documentul subliniază și că: anul acesta, am văzut de asemenea că războiul din Ucraina a afectat negativ economia globală”, menționează The Guardian, care citează Associated Press, care a văzut de asemenea draft-ul. Acesta face și un apel la prelungirea de către Rusia a acordului de transport al cerealelor din Ucraina, prin Marea Neagră (care expiră în 19 noiembrie), potrivit surselor citate.
Reprezentantul Rusiei la summit, ministrul de externe Serghei Lavrov spune că liderii țărilor vestice încearcă să politizeze declarația comună, atribuind condamnarea războiului tuturor membrilor G20, între care se numără și Rusia, scrie, într-un alt articol, Reuters.
„Trebuie să admitem clar că în această privință există diferențe (de opinii, n.red.)”, a spus Serghei Lavrov, conform sursei citate.
Cele zece condiții puse de Ucraina pentru încetarea războiului
Siguranța nucleară, alimentară, energetică și retragerea trupelor rusești se numără printre cele zece propuneri / condiții în care încetarea războiului poate avea loc, le-a transmis președintele Volodimir Zelenski liderilor reuniți la summit-ul G20 din Indonezia.
Șeful statului ucrainean s-a adresat liderilor mondiali în limba ucraineană, dar propunerile le-au fost transmise în engleză. El a spus că recucerirea capitalei regionale Herson, după retragerea trupelor ruse, a dat un elan trupelor ucrainene, convinse că vor câștiga confruntările de pe câmpul de luptă.
„Atunci nu ar trebui să ne gândim la realizarea formulei noastre de pace pentru a salva mii de vieți și a feri lumea de o destabilizare și mai accentuată?”, a întrebat Zelenski.
Liderul ucrainean a spus că Ucraina nu trebuie pusă în situația de a face compromisuri legate de conștiință, suveranitate, teritoriu și independență.
El a prezentat apoi cele zece propuneri legate de condițiile în care încetarea războiului poate avea loc. El le-a menționat totodată și ca provocări:
- Siguranța nucleară - nimeni nu are dreptul să șantajeze lumea cu un dezastru nuclear
- Siguranța alimentară
- Siguranța energetică
- Eliberarea tuturor prizonierilor și a persoanelor deportate
- Implementarea Cartei ONU și restaurarea integrității teritoriale a Ucrainei și a ordinii mondiale
- Retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților
- Dreptate - înființarea unui Tribunal internațional care să cerceteze „crimele” comise în timpul războiului declanșat de Rusia și înființarea unui Mecanism de compensare a pagubelor produse
- Protejarea imediată a mediului
- Prevenirea escaladării - risc care încă există
- Confirmarea încetării războiului - după ce măsurile de mai sus vor fi puse în practică, trebuie ca părțile implicate să semneze un document de încetare a războiului.
Volodimir Zelenski a mai spus că măsurile propuse sunt concrete și pot fi puse în practică, cu ajutorul liderilor mondiali, iar dacă Rusia refuză să le accepte, e o dovadă că dorește încă război.
Macron îi cere președintelui Chinei să preseze Rusia pentru încetarea războiului
Președintele Franței, Emmanuel Macron, i-a cerut omologului său chinez, Xi Jinping, să pună presiune pe Rusia, pentru a ajunge la masa negocierilor și a pune capăt războiului din Ucraina, scrie The Guardian.
Emmanuel Macron i-a cerut lui Xi Jinping „să îi transmită președintelui Putin să evite escaladarea și să revină cu seriozitate la masa negocierilor”, după discuții purtate înainte de deschiderea lucrărilor summit-ului G20 din Indonezia, mai menționează publicația britanică.
Macron a mai spus că țările lumii trebuie să își unească forțele pentru a răspunde „crizelor internaționale, precum războiul declanșat de Rusia în Ucraina”.
Președintele chinez nu a abordat subiectul războiului, dar a spus că lumea trece printr-o „perioadă de tulburări și transformări” și a făcut un apel la „deschidere și cooperare”, mai notează jurnaliștii britanici, citând o publicație chineză.
Președintele FIFA cere încetarea focului în Ucraina pe durata Mondialului din Quatar
Președintele Federației Internaționale de FOTBAL (FIFA), Gianni Infantino, a făcut o pledoarie pentru încetarea focului în Ucraina, pe durata Cupei Mondiale la fotbal, transmite agenția germană de presă (DPA).
Competiția, care ar urma să fie vizionată de peste 5 miliarde de oameni, se va desfășura între 20 noiembrie - 18 decembrie, în Qatar.
„Rugămintea mea este să încetați focul, timp de o lună, pe durata Cupei Mondiale”, a transmis Infantino, în cadrul unui prânz cu liderii celor mai puternice economii din lume, reuniți la summit-ul din Bali, Indonezia, conform sursei citate.
Rusia a fost exclusă din competițiile internaționale de fotbal, după invadarea Ucrainei, în timp ce Ucraina a ratat calificarea la turneul final.
Președintele FIFA a subliniat rolul de platformă a păcii pe care îl are un Campionat Mondial de fotbal.
„Sunteți liderii lumii, aveți posibilitatea să influențați cursul istoriei”, a mai spus Gianni Infantino, care a participat la întâlnirea informală alături de președintele Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach, la invitația gazdei summit-ului, Joko Widodo, președintele Indoneziei.
La rândul său, Thomas Bach le-a transmis liderilor mondiali că sportivii trebuie să fie acceptați în competiții pe baza meritelor sportive și nu a afilierii politice, mai scrie DPA.