Linkuri accesibilitate

Guvernul britanic vrea să finanțeze Ucraina cu activele rusești confiscate


Clădirea Băncii Angliei
Clădirea Băncii Angliei

Guvernul Marii Britanii a cerut Băncii Angliei să analizeze cum ar putea fi utilizate activele suverane ale Rusiei pentru a finanța efortul de război al Ucrainei, a declarat ministrul de Finanțe britanic, cancelarul Jeremy Hunt pentru BBC.

„Acesta este un război ilegal. Trebuie să facem tot ce putem pentru a ne asigura că Rusia nu se mai poate finanța”, a spus Hunt la o conferința anuală a FMI de la Marrakech, oraș din sud-vestul Marocului.

Hunt a declarat apoi pentru BBC că miniștrii de finanțe din G7 au discutat „dacă activele suverane ale Rusiei ar putea fi folosite pentru a finanța apărarea Ucrainei. Orice, pentru a se asigura că Putin știe în cele din urmă că nu își va putea permite acest tip de agresiune”.

G7 a declarat în urmă cu o zi că va analiza profiturile din activele rusești confiscate, care ar putea fi impozitate pentru a sprijini Ucraina „în conformitate cu legile aplicabile”.

Cu toate acestea, ar putea exista posibile complicații legale pentru folosirea efectivă a bunurilor rusești confiscate în beneficiul Ucrainei. Dar Hunt a subliniat că războiul Rusiei în Ucraina este ilegal.

„Marea Britanie va acționa întotdeauna în conformitate cu dreptul internațional, dar G7 a cerut băncilor centrale să se uite la ceea ce ar putea fi posibil, deoarece ne este cât se poate de clar că este un război ilegal, acest război este împotriva dreptului internațional. Trebuie să fim sinceri cu oamenii că [războiul din Ucraina] va dura ceva timp și de aceea, între timp, trebuie să fim foarte prudenți și precauți cu modul în care gestionăm economia britanică”, a mai spus Hunt.

Belgia a anunțat în luna mai că va folosi 92 de milioane de euro pe care le-a primit în taxe pe activele rusești înghețate pentru a sprijini Ucraina.

Jumătate din sumă va fi folosită pentru a livra bunuri militare, cum ar fi vehicule blindate, arme și muniție, iar cealaltă jumătate este destinată sprijinului umanitar, reconstrucției viitoare a Ucrainei și întăririi prezenței diplomatice a Belgiei în țară, a spus guvernul.

Și SUA au transferat fonduri rusești confiscate pentru construcția Ucrainei. Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a autorizat în mai primul transfer către Ucraina a unor active rusești confiscate.

Anul trecut, Departamentul de Justiție al SUA l-a acuzat pe oligarhul rus Konstantin Malofeiev de încălcarea sancțiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei și că ar fi finanțat mișcarea separatistă din Crimeea. Așa că, în aprilie 2022, SUA au confiscat milioane de dolari aparţinând miliardarului, considerat una din principalele surse de finanţare pentru separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

În paralel, justiţia americană l-a pus sub acuzare pentru că ar fi încercat să cumpere şi să coordoneze în secret instituţii mass-media din întreaga Europă, încălcând sancţiunile care îl priveau.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG