Susținătorii partidului prorus Renașterea au vandalizat birourile UE din capitala Bulgariei în timpul unui protest care a avut loc duminică. Ei au cerut guvernului bulgar să oprească ajutorul acordat Ucrainei.
Protestatarii au aruncat stropi de vopsea roșie când au trecut prin fața biroului Comisiei Europene din Sofia, care găzduiește și biroul de legătură al Parlamentului European, în timpul unei demonstrații împotriva susținerii Ucrainei invadate de Rusia.
Manifestația a fost organizată de mai multe organizații neguvernamentale și susținători ai Kremlinului. Printre participanți, aproximativ o mie de persoane, s-au aflat membri ai partidului anti-UE, Renașterea, precum și parlamentari bulgari.
În timpul manifestației a putut fi văzută o persoană fluturând un steag rusesc, remarcă Politico.
Actul de vandalism a atras criticile președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, care a spus că birourile au fost vizate de „vandali nemulțumiți de poziția noastră în sprijinul Ucrainei”.
„O să-l curățăm. Sprijinul nostru pentru Ucraina va deveni mai puternic. Vocea noastră care condamnă invazia Rusiei va deveni mai puternică”, a spus Metsola.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat luni: „condamnăm violența și actele de vandalism”.
Ministerul de Externe bulgar a „condamnat categoric” vandalismul, declarând că este „incompatibil” cu „Bulgaria modernă, precum și cu valorile democratice pe care țara noastră le întruchipează”.
Partidul naționalist Renașterea, care este pro-Rusia și anti-NATO și UE, s-a situat pe locul al treilea la ultimele alegeri naționale din aprilie, cu 14,4% din voturi — în creștere cu câteva puncte față de alegerile precedente din octombrie.
Partidul Renașterea, care a votat împotriva trimiterii ajutoarelor militare Ucrainei în decembrie anul trecut, a anunțat anterior că va face o „demonstrație împotriva războiului” și va opri în fața birourilor UE din Sofia pentru a „protesta împotriva amestecului Bruxelles-ului în afacerile noastre interne.”
Demonstrația, a șasea în tot atâtea săptămâni, este singura finalizată cu un act de vandalism.
Bulgaria are legături istorice profunde cu Rusia și uneori este numită „cal troian” în cadrul UE și NATO pentru înclinațiile sale pro-Moscova, remarcă RFE/RL.
Statele Unite și UE au acordat Ucrainei ajutor militar și financiar de zeci de miliarde de dolari de când Rusia a invadat țara vecină, pe 24 februarie 2022.
Cu toate acestea, unele țări, precum Bulgaria și Ungaria, au susținut mai puțin efortul de a sprijini Kievul.
Renașterea și Partidul Socialist Bulgar, succesorul Partidului Comunist, au votat împotriva trimiterii ajutoarelor militare în Ucraina, susținând că astfel de acțiuni ar putea împinge țara în război.
Sârnela Vodenicearova, unul dintre organizatorii demonstrației, a declarat că scopul protestelor este de a strânge suficiente semnături pentru a organiza un referendum cu privire la întrebarea dacă țara ar trebui să fie „atrasă în război”.
Sub fostul prim-ministru bulgar Kiril Petkov, un politician pro-UE, Bulgaria a furnizat în secret Ucrainei combustibil și muniție în primele luni de război.
Bulgaria are încă cantități semnificative de muniție din epoca sovietică care ar putea fi folosită de Ucraina.