Ambasadorul Rusiei în SUA avertizează Washingtonul să nu mai livreze arme Ucrainei: Acest lucru va duce la o nouă escaladare
Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a avertizat luni Washingtonul și aliații săi să nu furnizeze mai multe arme Ucrainei, avertizând că acest lucru ar putea duce la o nouă escaladare a războiului, potrivit CNN.
„Facem apel la Statele Unite și la aliații săi să nu treacă peste ‘liniile roșii’ de care s-au apropiat. Nu mai alimentați regimul de la Kiev cu arme letale. Aceasta nu va duce decât la noi victime și distrugeri, precum și la prelungirea în continuare a conflictului”, a declarat Antonov, potrivit unui comunicat de luni al Ambasadei Rusiei în SUA.
Luni, președintele american Joe Biden a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a condamna recentele atacuri cu rachete ale Rusiei și pentru a promite continuarea asistenței americane în domeniul securității, inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
Directorul agenției britanice de spionaj: Putin face erori strategice din cauza puterii absolute
Vladimir Putin a făcut erori strategice în războiul din Ucraina, parțial pentru că există atât de puține constrângeri asupra conducerii sale, va spune marți șeful agenției britanice de spionaj GCHQ într-unul din rarele sale discursuri publice, scrie The Guardian.
Soldații Rusiei rămân fără provizii și muniții, iar câștigurile inițiale obținute de Moscova sunt inversate, este de așteptat să adauge Jeremy Fleming.
„Departe de inevitabila victorie militară rusă pe care a lansat-o mașina lor de propagandă, este clar că acțiunea curajoasă a Ucrainei pe câmpul de luptă și în spațiul cibernetic schimbă valul”, va spune Fleming, potrivit unui extras prelansat din remarcile pe care le va face marți după-amiază în fața unei audiențe de specialitate la think-tank-ul Rusi.
Concentrându-se direct asupra președintelui rus, Fleming este de așteptat să spună că „cu o provocare internă redusă, luarea sa de decizii s-a dovedit viciată” și că s-a angajat într-o „strategie cu mize mari care duce la erori strategice de judecată”.
Directorul agenției britanice de spionaj va evidenția costurile pentru Rusia din lunile de luptă, argumentând că forțele Moscovei s-au epuizat și recenta mobilizare a recruților dă semne de disperare. „Știm – iar comandanții ruși de pe teren știu – că proviziile și munițiile lor se epuizează”, va adăuga el.
De asemenea, se așteaptă ca Fleming să vorbească despre viitoarea amenințare reprezentată de China.
Luni, Moscova a lansat un val de lovituri cu rachete care au vizat Kievul și alte centre urbane importante, ucigând cel puțin 14 persoane și rănind alte 97, despre care Putin a spus că este un răspuns la bombardarea podului care leagă Crimeea ocupată de Rusia.
Informațiile occidentale au subliniat în mod repetat modul în care consideră că Putin a microgestionat conduita forțelor ruse în războiul de șapte luni. Luna trecută, oficialii americani au spus că se credea că președintele a respins cererea generalilor săi de a se retrage din orașul Herson de la vest de râul Nipru.
Dar, deși oficialii serviciilor de informații cred că există o anxietate tot mai mare în cadrul Kremlinului cu privire la progresul războiului, se crede că poziția lui Putin rămâne puternică. În cazul improbabil în care ar fi fost înlocuit brusc, nu este sigur că ar avea ca rezultat o schimbare semnificativă a strategiei ruse, scrie The Guardian.
Dmitri Medvedev a fost pus de Ucraina pe lista persoanelor date în urmărire
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) l-a inclus pe fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, pe lista persoanelor date în urmărire pentru incitare la încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, relatează DPA.
Potrivit documentului publicat luni, Medvedev este acuzat de atentat la integritatea teritorială şi la suveranitatea Ucrainei. În temeiul articolului 110 (aliniatul 2) din Codul penal ucrainean, el riscă astfel o pedeapsă cu închisoarea de la cinci la 10 ani în calitate de funcţionar public.
Medvedev, care în prezent este secretar adjunct al Consiliului Securităţii Naţionale, a anunţat duminică pe contul său de Telegram lansarea de lovituri de represalii din partea Rusiei ca răzbunare pentru explozia de pe podul Kerci, care leagă peninsula Crimeea – anexată de Moscova în 2014 – şi teritoriul rus.
Explozia a fost un atac terorist la care Rusia va răspunde „distrugând teroriştii”, a scris el în postare.
După atacurile masive cu rachete asupra Kievului şi a altor oraşe ucrainene luni, Medvedev a adăugat că acestea au fost doar începutul.
Statul ucrainean în forma sa actuală este o ameninţare constantă pentru Rusia, de aceea regimul politic al Ucrainei trebuie să fie complet eliminat, susţine Medvedev.
El mai susţine că aceasta este poziţia sa personală, avertizând Kievul că episoade precum cele de astăzi „vor mai fi”.
Rusia a lovit din nou orașul Zaporojie în noaptea de luni spre marți, a anunțat guvernatorului regiunii Zaporoje, Oleksandr Starukh, citat de The Kyiv Independent.
Nu se cunosc momentan detalii despre pagube sau posibile victime.