Linkuri accesibilitate

Salvatorii încearcă să scoată cadavrul unei femei dintre dărâmăturile Casei Centrale de Cultură, lovită de rachetele rusești, la Chuhuiv, în regiunea Harkov, Ucraina, 26 iulie.
Salvatorii încearcă să scoată cadavrul unei femei dintre dărâmăturile Casei Centrale de Cultură, lovită de rachetele rusești, la Chuhuiv, în regiunea Harkov, Ucraina, 26 iulie.

Războiul din Ucraina | Rușii au închis cel mai mare pod peste Nipru, bombardat de ucraineni. Exerciții militare „strategice” în estul Rusiei

Țările din UE au ajuns la un acord asupra planului de reducere a consumului de gaze, iar la Istanbul a fost inaugurat centrul de coordonare pentru exporturile de cereale ucrainene. Rusia continuă să bombardeze masiv regiunile din sudul Ucrainei, în special Harkovul.

Principalele informații ale zilei

10:42 27.7.2022

Mykhailo Podolyak, consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, a postat pe rețelele de socializare despre loviturile de pe podul cheie din Hersonul ocupat, glumind că a interceptat cu succes rachete ucrainene, dar avertizând ocupanții să părăsească oraș.

”Puteți numi podul Antonivskiy un mijloc de apărare aeriană a Rusiei care interceptează toate rachetele ucrainene, dar nu puteți scăpa de realitate - ocupanții ar trebui să învețe să înoate peste râul Nipru. Sau ar trebui să părăsească Kherson cât mai este posibil. Este posibil să nu existe un al treilea avertisment”, a scris Podolyak pe Twitter.

10:33 27.7.2022

Rusia susține că a capturat cea mai mare centrală electrică pe cărbune din Ucraina

Moscova a declarat că trupele sale au preluat marţi controlul asupra celei mai mari centrale electrice de cărbune din Ucraina, situată în apropiere de oraşul, în regiunea estică Doneţk, relatează DPA.

Media separatiştilor proruşi din Doneţk a difuzat imagini cu presupuşi mercenari ai grupului Wagner în faţa clădirii administrative a centralei electrice, dar afirmaţia ruşilor nu a putut fi verificată în mod independent, în timp ce alte informaţii sugerează că luptele din jurul centralei mai continuau, conform agenţiei de presă citate.

Statul Major ucrainean nu a menţionat această centrală electrică în buletinul său asupra situaţiei de pe front dat publicităţii marţi seara, deşi consemna lupte în jurul localităţii Semigoria din apropiere. Soldaţii ucraineni au reuşit să respingă atacurile de-a lungul liniei frontului în regiunile Doneţk şi Harkov marţi, a indicat înaltul comandament ucrainean.

Moscova a spus că forţele sale au ucis mai multe zeci de combatanţi străini, majoritatea polonezi, în cursul unui atac împotriva unei unităţi a Legiunii străine internaţionale din Ucraina în apropiere de localitatea Konstantinovka, în regiunea Doneţk.

Legiunea internaţională, care luptă alături de armata ucraineană, furnizează rareori date cu privire la pierderile sale şi nu divulgă informaţii despre componenţa unităţilor sale de voluntari.

09:43 27.7.2022

Ministerul britanic al Apărării: Serghei Lavrov caută să câștige sprijinul statelor aficane

Ministerul Apărării al Regatului Unit și-a publicat informația zilnică despre situația militară din Ucraina.

Compania militară privată rusă Wagner a reușit probabil să facă progrese tactice în Donbas în jurul centralei electrice Vuhlehirska și a satului din apropiere Novouhanske. Unele forțe ucrainene s-au retras probabil din zonă.

Restul actualizării de astăzi este dedicată comentariului la turneul ministrului rus de externe Serghei Lavrov în țările africane.

„Rusia va căuta foarte probabil să exploateze vizitele pentru a învinovăți Occidentul pentru criza alimentară internațională și a câștiga sprijinul statelor africane, care, altfel, au rămas neutre cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia”.

09:37 27.7.2022

Zelenski a numit un nou procuror general

Președintele ucrainean Volodimir Zelenskii l-a nominalizat pe Andriy Kostin, un parlamentar din partidul politic al președintelui, pentru a fi următorul procuror general al țării.

Reuters relatează că Zelenski a înaintat o cerere oficială parlamentului pentru a confirma numirea lui Kostin.

El va înlocui Iryna Venediktova, care a fost revocată din funcția de procuror general la începutul acestei luni.

Statele Unite au cerut marţi Ucrainei să aleagă un procuror general credibil care să-l înlocuiască pe cel demis recent, cerând eforturi reînnoite pentru lupta împotriva corupţiei, în contextul în care Kievul încearcă să prevină atacurile ruseşti, relatează AFP.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG