Putin şi Erdogan se vor întâlni la Soci să discute despre acordul de cereale și despre cooperarea militară
Preşedintele rus Vladimir Putin va discuta despre cooperarea militară şi tehnică cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, în timpul vizitei sale la Soci, în sudul Rusiei, vinerea viitoare, anunţă Kremlinul, potrivit CNN.
„Da, subiectul cooperării tehnico-militare va fi cu siguranţă discutat la Soci”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Potrivit oficialului, cooperarea militaro-tehnică dintre Rusia şi Turcia este constant pe ordinea de zi, iar „însuşi faptul că interacţiunea se dezvoltă într-o zonă atât de sensibilă indică faptul că, în general, întregul complex de relaţii este la un nivel foarte înalt”.
Mizele turneului lui Serghei Lavrov în statele africane
Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, a fost marți în Uganda pentru discuții bilaterale cu președintele Yoweri Museveni, la a treia oprire a unui turneu african care se încheie astăzi în Etiopia.
Călătoria are loc pe fundalul războiului Rusiei în Ucraina, care are consecințe devastatoare asupra aprovizionării cu alimente în Africa. Războiul a alimentat penuria de alimente în Africa de Est, care a fost deja puternic afectată de schimbările climatice și de întreruperile aprovizionării cu alimente din cauza Covid-19.
Aproximativ 48 de milioane de oameni se confruntă cu penurie de alimente în regiune, iar în Uganda, aproape 500.000 suferă de nesiguranță alimentară.
„De la blocarea [porturilor ucrainene], prețurile alimentelor în Uganda au crescut într-un ritm alarmant”, spune Catherine Ogolla, reprezentantul Africii de Est la Agenția Catolică pentru Dezvoltare de peste mări.
„Comunitățile din cele mai aride zone din nordul Ugandei și Karamoja sunt afectate de schimbările climatice și sunt deosebit de vulnerabile la piețele alimentare instabile”, spune ea.
„Cum putem fi împotriva cuiva care nu ne-a făcut niciodată rău”, a spus veteranul lider ugandez alături de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la o conferință de presă în orașul Entebbe, citat de France 24
"Dacă Rusia face greșeli, le spunem. Când nu au făcut greșeli, nu putem fi împotriva lor", a adăugat el, salutând Rusia pentru că sprijină mișcările anticoloniale din Africa.
Lavrov a insistat că Rusia nu este de vină.
„Există o campanie foarte puternică în acest sens, dar prietenii noștri africani înțeleg cauza lor fundamentală”, a spus Lavrov.
„Nu au legătură cu ceea ce se întâmplă în cadrul operațiunii militare speciale”, a spus el, folosind termenul Kremlinului pentru conflict.
Rusia își dublează eforturile de a întări legăturile cu Uganda și alte țări din Africa, unde o serie de state au refuzat să ia atitudine față de război din cauza relațiilor economice, politice și de securitate cu Rusia, Ucraina și națiunile occidentale, scrie The Guardian.
Miza Rusiei este să blameze Occidentul și Ucraina pentru criza alimentară din Africa, tocmai pentru menține aceste state în sfera sa de gravitație.
Uganda a fost una dintre cele 17 țări africane care s-au abținut de la o rezoluție a Adunării Generale a Națiunilor Unite din martie, care condamna ofensiva Rusiei în Ucraina.
Atacuri rusești cu rachete în regiunea Donețk
Atacurile lansate marți noapte de ruși au vizat și un hotel cu două etaje din orașul Bakhmut din regiunea Donețk, conform guvernatorului Pavlo Kyrylenko. Serviciile locale de urgență au anunțat că în urma acestui atac o persoană a fost ucisă, iar alte patru au fost rănite, scrie Reuters.
Conform guvernatorului regional, au fost bombardate intens câteva localități din apropierea Bakhmut. Trei rachete au lovit orașul Toretsk din apropiere, nefiind raportate victime.
Avertisment al televiziunilor ruse după dezbaterea din Marea Britanie: „Nu luați numele lui Putin în desert”
Televiziunile rusești au comentat pe larg dezbaterea dintre Liz Truss și Rishi Sunak, candidații rămași în cursă pentru a-i lua locul premierului conservator Boris Johnson, postul Rossiya-1 transmițând că britanicii au fost avertizați că numele lui Putin „n-ar trebui luat în deșert”.
„Păi o vom sprijini cu toții pe Liz Truss bineînțeles pentru ca ea să câștige acel vot. În fond, ce face orice persoană normală în orice țară normală dacă cineva de lângă ea leșină? Aleargă să ajute!”, afirmă prezentatorul Evgheni Popov.
„Este natural! Este normal! Asta fac toți oamenii decenți! Dar nu Liz Truss! Ea doar strigă 'O, Dumnezeule!'”, continuă acesta.
Dezbaterea de marți seara a fost oprită după ce moderatoarea Kate McCann, redactorul politic al Talk TV,a leșinat în direct.
„Am avertizat că numele lui Putin n-ar trebui luat în deșert dar ei nu ne-au ascultat. Până la urmă, în timpul dezbaterii candidații pentru slujba lui Boris Johnson au menționat numele lui Putin de 6 ori. A șasea oară a avut loc accidentul”, concluzionează Popov.