Linkuri accesibilitate

Președintele Biden: Dacă SUA nu ajută Ucraina, Putin ar primi cel mai mare cadou de Crăciun


 Biden i-a spus lui Zelenski „Este minunat să fiu din nou alături de tine, vom rămâne de partea ta”.
Biden i-a spus lui Zelenski „Este minunat să fiu din nou alături de tine, vom rămâne de partea ta”.

Dacă Congresul nu reușește să adopte pachetul de ajutor Ucraina-Israel, îi va oferi președintelui rus Vladimir Putin „cel mai mare cadou de Crăciun”, a spus marți președintele SUA Joe Biden la întâlnirea cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski la întâlnirea pe care au avut-o la Casa Albă. 

„Congresul trebuie să acorde fonduri suplimentare pentru Ucraina înainte de vacanța de sărbători, ca să nu-i ofere lui Putin cel mai grozav cadou de Crăciun posibil”, a spus Biden în Biroul Oval alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Președintele a anunțat, de asemenea, fonduri suplimentare de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina. Zelenski se întâlnește cu Biden după ce s-a întâlnit cu senatorii americani la Capitol Hill pentru a pleda pentru mai mult ajutor pentru Ucraina invadată.

Este a treia vizită a lui Zelenski la Washington de la începutul războiului invaziei rusești în Ucraina.

Biden i-a spus lui Zelenski „Este minunat să fiu din nou alături de tine, vom rămâne de partea ta”.

Senatorii americani condiționează sprijinul pentru Ucraina de schimbările în politica de frontieră a SUA

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a evitat dezbaterile privind imigrația și a prezentat nevoile strategice ale Ucrainei în întâlnirea cu senatorii americani. La rândul lor, aceștia au spus că fără schimbări în politica de frontieră a SUA, sprijinul financiar pentru Ucraina nu va veni.

Senatorii care au ieșit din ședința de informare cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski au spus că liderul de la Kiev nu a făcut sugestii și nici nu a respins apelurile pentru securitatea graniței SUA, evitând să vorbească despre un subiect care încinge spiritele în politica internă.

În schimb, Zelenski s-a concentrat pe explicarea importanței ajutorului SUA pentru ca Ucraina să poată învinge Rusia.

Liderul minorității parlamentare, Hakeem Jeffries și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în drum spre întâlnirea de la Capitoliu.
Liderul minorității parlamentare, Hakeem Jeffries și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în drum spre întâlnirea de la Capitoliu.

După 90 de minute de întâlnire cu președintele ucrainean, liderul minorității din Senat Mitch McConnell a susținut ceea ce și liderul majorității Chuck Schumer a susținut și anume despre nevoia de finanțare urgentă pentru Ucraina. Dar el a insistat ca aceasta să facă parte dintr-un pachet mai amplu care să includă modificări ale politicii de securitate a frontierei.

„Am fost un susținător ferm al luptei Ucrainei de a-și recupera pământul, de a-și elibera poporul și de a-și restabili sprijinul, de a-i restabili suveranitatea de la începutul invaziei Rusiei, încă din 2014”, a spus el. „Cauza prietenilor noștri ucraineni este justă, iar dacă Occidentul continuă să îi susțină, ei pot câștiga.”

Dar McConnell a rămas ferm pe poziții și a spus că fără schimbări în politica de frontieră, ca parte a unui pachet suplimentar, sprijinul financiar nu va veni.

Lindsey Graham i-a spus lui Zelenski că blocarea ajutorului Ucrainei nu are nimic de-a face cu Ucraina și liderul său, ci cu problema spinoasă a frontierei SUA.

„I-am spus președintelui Zelenski că obligația mea principală este să îmi protejez țara și că politicile de frontieră ale țării mele reprezintă o amenințare imediată la adresa siguranței poporului american”, a spus el reporterilor.

Senatorul Markwayne Mullin a spus că Zelenski a menținut discuția la „un nivel înalt” și „a fost foarte respectuos”. Mullin a spus că sprijină ajutorul acordat Ucrainei, dar dorește ca acesta să fie legat de politici mai dure la frontieră.

Senatorul Ron Johnson a spus că Zelenski a avertizat că țara sa nu va renunța la luptă dacă sprijinul va fi redus și a spus că lupta se va transforma în război de gherilă.

Președintele Camerei Camerei, Mike Johnson, le-a spus reporterilor că abordarea sa privind ajutorul care trebuie acordat Ucrainei nu s-a schimbat „deloc” înaintea primei sale întâlniri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Mike Johnson
Mike Johnson


Johnson a spus că orice ajutor viitor pentru Ucraina ar trebui să includă și securitatea frontierei și ar trebui votat separat de ajutorul pentru Israel, ceea ce a condus la un impas în Senatul controlat de democrați.

Asigurări anticorupție

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a dat asigurări senatorilor că banii primiți de la SUA nu vor fi folosiți pentru alte destinații decât cele pentru care sunt acordați.

„Cred că noțiunea de corupție a apărut pentru că unii au spus că nu o putem face, pentru că oamenii vor cumpăra iahturi cu banii [acordați de SUA]. A vorbit despre reformele pe care le-a făcut (Fondul Monetar Internațional) și (Uniunea Europeană). Au fost reforme substanțiale”, a spus senatorul republican Thom Tillis din Carolina de Nord.

Tillis a mai spus că Zelenski a fost primit cu căldură de senatori și că a încercat să-i convingă pe senatori să ofere finanțarea așteptată de Kiev, dar că nu i-a presat cu privire la impasul politic de la Washington privind modificările politicii de frontieră în favoarea proiectului de lege pentru finanțarea Ucrainei.

Zelenski a încercat să-i asigure pe senatori că banii nu vor fi deturnați, potrivit senatorului republican Mike Rounds din Dakota de Sud. De asemenea, liderul ucrainean s-a ținut departe de tema imigrației.

„El a fost acolo pentru a ne explica nevoile lor, planurile lor, care sunt obiectivele lor și să ne asigure că nu va exista nicio toleranță față de corupție în folosirea oricăreia dintre resursele americane puse la dispoziție”, a spus Rounds.

Rounds a adăugat că Zelenski a oferit detalii despre provocările în recuperarea zonei de sud de la Rusia și a spus că Ucraina este „foarte, foarte lipsită de sistemele de apărare aeriană necesare”.

El a spus că președintele ucrainean nu a dat o sumă pe care Ucraina o așteaptă de la SUA, dar că a încercat să-i convingă pe senatori că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a închide rapid un pod terestru în Crimeea.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns la Capitol Hill pentru întâlnirea cu președintele Biden

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a ajuns la Capitol Hill pentru întâlnirea cu președintele Biden.

Casa Albă a spus că este momentul potrivit pentru călătoria lui Zelenski la Washington, în timp ce Joe Biden încearcă să obțină aprobarea pachetului său de ajutor înainte de sărbătorile de Crăciun, relatează Associated Press.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (centru), primit la Capitoliu de liderul minorității din Senat Mitch McConnell (stânga) și de liderul majorității Chuck Schumer (dreapta). Zelenski urmează să susțină o pledoarie pentru aprobarea continuării finanțării Ucrainei invadate.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (centru), primit la Capitoliu de liderul minorității din Senat Mitch McConnell (stânga) și de liderul majorității Chuck Schumer (dreapta). Zelenski urmează să susțină o pledoarie pentru aprobarea continuării finanțării Ucrainei invadate.


Un purtător de cuvânt de rang înalt a spus că SUA nu pot lăsa ca ajutorul Ucrainei să expire, adăugând că președintele este dispus să facă compromisuri cu republicanii.

Zelenski, care a vorbit la Universitatea Națională de Apărare din Washington DC, urmează să-l viziteze pe noul purtător al Camerei, Mike Johnson, apoi să discute cu Biden la Casa Albă.

SUA au impus sancțiuni pentru sute de persoane și entități, inclusiv în China și Turcia

Chiar în timpul vizitei președintelui ucrainean, departamentul de trezorerie a impus noi sancțiuni pentru 250 de persoane și entități, relatează Reuters.

„Vom continua să folosim instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a promova responsabilitatea pentru crimele Rusiei din Ucraina și împotriva celor care finanțează și sprijină mașina de război a Rusiei”, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Trezoreria a declarat că a impus sancțiuni unei rețele de patru entități și nouă persoane cu sediul în China, Rusia, Hong Kong și Pakistan pentru facilitarea și achiziționarea de arme și tehnologii fabricate în China pentru Rusia.

Rețeaua a încercat să eludeze sancțiunile americane și controalele chineze asupra exportului de materiale militare.

De asemenea, a vizat companii cu sediul în Turcia, Emiratele Arabe Unite și China pentru livrarea de tehnologie și echipamente, inclusiv piese de aeronave și sisteme de raze X.

Atac cibernetic al Rusiei în Ucraina în timpul vizitei lui Zelenski în SUA. Comunicațiile, întrerupte

În timp ce președintele ucrainean se întâlnrea cu senatorii americani, Rusia și-a intensificat atacurile în Herson și Harkov, în sudul și estul Ucrainei. Un presupus atac cibernetic asupra celui mai mare operator de telefonie mobilă din Ucraina a întrerupt, de asemenea, comunicațiile și accesul la internet pentru milioane de utilizatori, potrivit oficialilor.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a lansat marți o anchetă penală cu privire la presupusul atac cibernetic asupra celui mai mare operator de telefonie mobilă din țară și cercetează implicarea Rusiei.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei a deschis o anchetă penală pentru un atac cibernetic asupra unuia dintre operatorii naționali de telefonie mobilă Kievstar”, a spus SBU într-un comunicat. „Una dintre versiunile investigate în prezent de anchetatorii SBU este că serviciile speciale rusești ar putea fi în spatele atacului hackerilor”, a adăugat acesta.

Atacul a perturbat comunicațiile și accesul la internet pentru milioane de utilizatori, potrivit operatorului de telefonie mobilă Kievstar. „Atacul puternic al hackerilor" a provocat „o defecțiune tehnică, care a făcut temporar indisponibile serviciile noastre: comunicații mobile și acces la internet”, spune Kievstar.

De asemenea, a afectat sistemele de avertizare a raidurilor aeriene din regiunea de nord Sumîi, precum și serviciile bancare, potrivit autorităților.

Kievstar avea 24,8 milioane de clienți la sfârșitul anului 2022, potrivit agenției de informare de stat ucrainene Ukrinform.

În Herson, o persoană a murit și patru au fost rănite în atacurile rusești asupra regiunii, a declarat marți șeful administrației militare regionale.

În ultimele 24 de ore, Rusia a atacat regiunea de 125 de ori, lansând aproape 600 de obuze din lansatoare de rachete Grad, artilerie, tancuri, drone și avioane. Orașul Herson a fost bombardat de 43 de ori. Au fost lovite blocuri de locuit, un cămin și o clădire administrativă.

La primele ore ale zilei de marți, 15 drone Shahed au fost lansate din Crimeea, nouă fiind distruse de Forțele de Apărare ucrainene, potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene.

În Harkov, o persoană a fost ucisă și una rănită în urma bombardamentelor rusești, a spus Oleg Siniehubov, șeful administrației militare regionale. Un bărbat de 73 de ani a murit în urma atacurilor cu obuze rusești. Un alt localnic în vârstă de 79 de ani a fost internat din cauza „rănilor de șrapnel”, a spus Siniehubov.

Liderul de la Kiev încearcă să salveze ajutorul militar de 60 de miliarde de dolari

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit luni la Washington, după o vizită în Argentina, pentru a se asigura de sprijinul militar de care are nevoie Kievul în a doua iarnă de război de la invazia rusească.

Președintele american Joe Biden l-a invitat pe Zelenski la Washington pentru a reafirma sprijinul administrației sale pentru Ucraina, pe fondul unei dispute cu republicanii din Congres, care blochează zeci de miliarde de dolari în ajutor militar și economic atât de necesar pentru țara invadată total de Rusia lui Putin pe 24 februarie 2022.

Zelenski a participat la depunerea jurământului noului președinte al Argentinei, Javier Milei, pe 10 decembrie, în prima sa călătorie oficială în America Latină, unde spera să obțină sprijin în rândul țărilor în curs de dezvoltare.

În timp ce Zelenski se pregătește să justifice deblocarea pachetului de ajutor în Statele Unite, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a sosit pe 11 decembrie la Bruxelles, unde un summit al UE va decide pe 15 decembrie dacă va lansa sau nu negocieri de aderare cu Kievul și dacă va acorda 50 de miliarde de euro ajutor economic.

Volodimir Zelenski a vorbit la ofițerilor militari de la Universitatea Națională de Apărare din Washington cărora le-a spus că Ucraina se bazează pe sprijinul SUA.

„Putin trebuie să piardă. Știm ce avem de făcut. Puteți conta pe Ucraina și sperăm la fel de mult să putem conta pe voi", a spus președintele ucrainean.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a promis un sprijin „de nezdruncinat” pentru Kiev și a avertizat că Putin încă mai are speranțe de a câștiga războiul împotriva Ucrainei, în ciuda pierderilor grele ale Kremlinului în conflictul care începe în februarie 2022.

„În ciuda crimelor sale și în ciuda izolării sale, Putin încă mai crede că poate rezista mai mult decât Ucraina și că poate supraviețui Americii. Dar se înșală”, a spus Austin care a adăugat că „angajamentele Americii trebuie onorate”.

Preşedintele Ucrainei s-a întâlnit în SUA și cu directori ai companiilor americane din domeniul apărării, anunţă Administraţia Prezidenţială din Ucraina. La întâlnire au participat reprezentanții unor firme precum BAE Systems, Day & Zimmermann, Boeing, Sierra Nevada Corporation, Northrop Grumman, Lockheed Martin, General Dynamics, D&M Holding, Daniel Powers, vicepreşedintele AeroVironment, Charles Dean.

Şeful statului ucrainean a mulţumit angajaţilor companiilor americane din domeniul apărării care produc arme care salvează ucrainenii şi ajută armata să apere ţara.

De asemenea, Volodimir Zelenski a vorbit despre ideea înfiinţării unui centru de apărare în Europa, localizat în Ucraina, ţară care, potrivit președintelui ucrainean, a acumulat multă experienţă în timpul războiului.

Președintele Zelenski s-a întâlnit, de asemenea, la Washington cu șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva. Consiliul executiv al organizației a eliberat încă 900 de milioane de dolari din pachetul de împrumut al Ucrainei de 15,6 miliarde de dolari.

„Am vorbit despre rezistența remarcabilă a poporului ucrainean, în ciuda numărului enorm de victime ale războiului”, a declarat șefa FMI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG