Prima navă cu cereale din Ucraina s-a întors în Turcia, după ce Libanul a refuzat-o
Prima navă de cereale care a plecat din Ucraina, după semnarea acordului de la Istanbul, a acostat joi în Turcia, după 11 zile pe mare, potrivit datelor Refinitiv.
Agentul navei din Turcia a declarat că aceasta se va îndrepta spre Egipt după ce va descărca o parte din încărcătură, relatează Reuters.
Nava Razoni a plecat din portul ucrainean Odesa la 1 august, în cadrul acordului negociat de ONU și Turcia între Rusia și Ucraina. Alte 11 nave au plecat de atunci.
Rusia condamnă rezoluţia adoptată de parlamentul leton care o desemnează „stat care susţine terorismul"
Rusia a condamnat joi rezoluţia adoptată de parlamentul leton care desemnează Rusia „stat care susţine terorismul", relatează Reuters.
„Având în vedere că nu există substanţă, ci doar xenofobie bestială în spatele acestei decizii, este necesar să-i numim pe ideologi neonazişti", a postat pe Telegram purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova.
Rezoluţia menţionează că „Letonia recunoaşte acţiunile Rusiei în Ucraina drept un genocid ţintit împotriva poporului ucrainean" şi cheamă la creşterea susţinerii militare, financiare, umanitare şi diplomatice pentru Ucraina.
Rusia pretinde că a fost nevoită să-şi trimită forţele armate în Ucraina pentru a „denazifica" o ţară despre care susţine că este condusă de neonazişti, termen pe care l-a folosit şi pentru a-i categorisi pe criticii săi din ţările baltice
Moscova refuză ca Ucraina să fie reprezentată în Rusia de către Elveţia
Moscova anunţă joi că refuză ca Elveţia să reprezinte diplomatic Kievul pe teritoriul rus, apreciind că Berna şi-a „pierdut statutul neutru” pentru că a sancţionat Rusia din cauza războiului în Ucraina, relatează AFP.
Ministerul eleveţian de Externe a anunţat miercuri că Ucraina vrea ca Elveţia să-i reprezinte interesele în Rusia.
„Din nefericire, Elveţia şi-a pierdut statutul de stat neutru şi nu poate acţiona ca mediator şi nici ca reprezentant al intereselor” ucrainene, a declarat joi un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Ivan Neceaiev.
El a conformat că Elveţia a cerut aprobarea Moscovei pentru a reprezenta în Rusia interesele Ucrainei.
El a denunţat susţinerea Kievului de către Berna şi sancţiuni impuse de Elveţia Rusiei din cauza ofensivei ruse în Ucraina.
„Este întru totul de neînţeles să propui o mediere, o reprezentare sau alte servicii de bună-voinţă atunci când te comporţi în acest fel”, a denunţat Neceaiev.
Atunci când două state îşi întrerup parţial sau total relaţiile, Elveţia, care se prevalează de neutralitatea sa, asigură, de obicei, o parte a sarcinilor lor diplomatice sau consulare.
Rusia intensifică numărul de lovituri aeriene asupra pozițiilor militare și infrastructurii civile ale Ucrainei
Rusia a dublat numărul de lovituri aeriene asupra pozițiilor militare și infrastructurii civile din Ucraina față de săptămâna precedentă, a declarat joi generalul de brigadă ucrainean Oleksiy Hromov, relatează Reuters.
Hromov a declarat că Ucraina va trimite întăriri la Pisky, un oraș de pe linia frontului de la periferia orașului Donetsk, controlat de separatiști, care a cunoscut lupte intense în ultimele zile.
„De-a lungul săptămânii, inamicul a atacat constant Pisky, desfășurând 6-7 atacuri pe zi”, a adăugat el.
Separatiștii susținuți de Rusia au afirmat că au capturat Pisky, dar oficialii ucraineni au negat că orașul a căzut.