57 de morți în atacul cu rachetă asupra gării din Kramatorsk
Bilanțul morților după atacul cu rachetă asupra gării din Kramatorsk, unde mii de civili așteptau, vineri, să evacueze estul Ucrainei amenințat de atacurile forțelor militare ale lui Vladimir Putin, a ajuns la 57 de civili, inclusiv copii.
Guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko, a spus, potrivit BBC, că alte 109 persoane au fost rănite în atac.
Rusia a negat că ar fi responsabilă de atac, deși presa de propagandă s-a grăbit să anunțe atacul, după care a șters postările când a ieșit la iveală numărul mare de civili uciși.
Rusia anunță că a atacat 86 de obiective militare ucrainene
Ministerul rus al Apărării declară într-un comunicat transmis duminică, că ar fi desfășurat 86 de atacuri în noaptea de sâmbătă spre duminică, în zona orașului Dnipro (zona de centru-est), la Nikolaiev, în sud și în cel de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov (în estul țării).
Ar fi fost afectate, potrivit comunicatului citat de BBC:
- două puncte de control;
- două depozite de muniție;
- trei depozite de combustibil;
- 49 de puncte de sprijin logistic;
Forțele Rusiei ar fi doborât opt drone militare ucrainene. BBC precizează că nu a putut confirma informațiile.
Președintele Volodimir Zelesnki a anunțat sâmbătă noapte că forțele ucrainene se pregătesc pentru o luptă dură cu cele ale Rusiei în estul țării.
Cancelarul Austriei merge, luni, la Moscova
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, va merge, luni, la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin, transmite Reuters, care citează agenția de știri austriacă Austria Presse Agentur (APA).
Este primul lider al unui stat membru al Uniunii Europene care se întâlnește față în față cu Vladimir Putin de când acesta a ordonat invadarea Ucrainei, în 24 februarie.
Nehammer s-a aflat sâmbătă la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski. Potrivit APA, cancelarul dorește să încurajeze dialogul dintre Rusia și Ucraina și va ridica problema „crimelor de război” ale Rusiei în discuția sa cu Vladimir Putin.
Austria a sprijinit sancțiunile europene împotriva Rusiei și a promis sprijin Ucrainei, dar se opune interzicerii importurilor de gaze naturale din Rusia în condițiile în care este printre țările UE cele mai dependente de gazele rusești.
Austria este neutră din punct de vedere militar și nu este membră a NATO.
Nehammer a spus că s-a consultat cu oficialii europeni înaintea vizitei la Moscova și i-a informat despre călătorie pe Volodimir Zelesnki, precum și pe cancelarul Germaniei, o altă țară europeană care nu dorește oprirea importurilor de gaze din Rusia, cel puțin deocamdată.
Pericol pentru civili după numirea generalului rus Dvornikov
Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, avertizează că generalul rus Alexander Dvornikov, care a preluat coordonarea forțelor Rusiei din Ucraina, ar putea amplifica atacurile asupra civililor.
Acțiunile din trecut ale acestuia sunt marcate de brutalitatea asupra civililor din Siria și „ne așteptăm la același lucru și aici [în Ucraina]”, a spus el pentru CNN.
„Va fi încă un autor de crime și brutalitate față de civilii ucraineni”, a adăugat Sullivan.
Acesta a precizat că nici o numire, a oricărui general, „nu poate șterge faptul că Rusia a suferit deja un eșec strategic în Ucraina”.
În prima lună de război, Rusia a încercat fără succes să cucerească capitala Ucrainei, Kiev. Noua strategie implică retragerea de aici, care a dus la dezvăluiri despre atrocități asupra civililor din localitățile de lângă Kiev, și concentrarea ofensivei asupra estului Ucrainei.