Linkuri accesibilitate

Natalia Titova, de 62, din Cernigău, în locul unde s-a aflat casa ei. Femeia și familia sa erau în subsol când casa a fost bombardată. Imediat după ce au auzit explozia au reușit să fugă în stradă. Imagine din 9 aprilie
Natalia Titova, de 62, din Cernigău, în locul unde s-a aflat casa ei. Femeia și familia sa erau în subsol când casa a fost bombardată. Imediat după ce au auzit explozia au reușit să fugă în stradă. Imagine din 9 aprilie

Teroarea rusească în Ucraina | Aeroportul din Dnipro, „complet distrus”, stare de asediu la Odesa. Cancelarul Austriei merge luni la Kiev

Forțele militare ale Ucrainei sunt pregătite pentru „o luptă dură” în estul țării, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. În zonă s-au intensificat, duminică, bombardamentele asupra țintelor strategice, precum aeroportul din Dnipro, care e „distrus complet”.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, va merge, luni, la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin. El s-a întâlnit, sâmbătă, la Kiev cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Aeroportul din Dnipro este distrus complet de bombardamentele rusești, au spus autoritățile militare ucrainene din zona central-estică a țării.

Autoritățile ucrainene au anunțat că nouă coridoare pentru evacuarea civililor au fost convenite pentru ziua de duminică. Liderii locali de aici fac apel de câteva zile pentru evacuarea de urgență a civililor.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis că pericolul agresiunii Rusiei este o realitate pentru întreaga Europă și a mulțumit liderilor Marii Britanii și Austriei, care au vizitat, sâmbătă, Kievul.

Au avut loc bombardamente masive în regiunea Donbas, unde se află separatiștii sprijiniți de Rusia. Ucraina se pregătește pentru o ofensivă majoră aici și pe întreaga graniță estică cu Rusia, dar și în sud, unde Rusia atacă de pe mare.

Coordonarea forțelor Rusiei din Ucraina a fost preluată de generalul Alexander Dvornikov. El a condus forțele Rusiei în operațiunile controversate din Siria.

57 de morți în atacul cu rachetă asupra gării din Kramatorsk

Bilanțul morților după atacul cu rachetă asupra gării din Kramatorsk, unde mii de civili așteptau, vineri, să evacueze estul Ucrainei amenințat de atacurile forțelor militare ale lui Vladimir Putin, a ajuns la 57 de civili, inclusiv copii.

Guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko, a spus, potrivit BBC, că alte 109 persoane au fost rănite în atac.

Rusia a negat că ar fi responsabilă de atac, deși presa de propagandă s-a grăbit să anunțe atacul, după care a șters postările când a ieșit la iveală numărul mare de civili uciși.

În gara din Kramatorsk, oamenii așteptau trenuri cu care încercau să fugă din calea atacurilor forțelor Rusiei.
În gara din Kramatorsk, oamenii așteptau trenuri cu care încercau să fugă din calea atacurilor forțelor Rusiei.

Rusia anunță că a atacat 86 de obiective militare ucrainene

Ministerul rus al Apărării declară într-un comunicat transmis duminică, că ar fi desfășurat 86 de atacuri în noaptea de sâmbătă spre duminică, în zona orașului Dnipro (zona de centru-est), la Nikolaiev, în sud și în cel de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov (în estul țării).

Ar fi fost afectate, potrivit comunicatului citat de BBC:

  • două puncte de control;
  • două depozite de muniție;
  • trei depozite de combustibil;
  • 49 de puncte de sprijin logistic;

Forțele Rusiei ar fi doborât opt drone militare ucrainene. BBC precizează că nu a putut confirma informațiile.

Președintele Volodimir Zelesnki a anunțat sâmbătă noapte că forțele ucrainene se pregătesc pentru o luptă dură cu cele ale Rusiei în estul țării.

Cancelarul Austriei merge, luni, la Moscova

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, va merge, luni, la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin, transmite Reuters, care citează agenția de știri austriacă Austria Presse Agentur (APA).

Este primul lider al unui stat membru al Uniunii Europene care se întâlnește față în față cu Vladimir Putin de când acesta a ordonat invadarea Ucrainei, în 24 februarie.

Nehammer s-a aflat sâmbătă la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski. Potrivit APA, cancelarul dorește să încurajeze dialogul dintre Rusia și Ucraina și va ridica problema „crimelor de război” ale Rusiei în discuția sa cu Vladimir Putin.

Volodimir Zelenski și Karl Nehammer, sâmbătă, la Kiev.
Volodimir Zelenski și Karl Nehammer, sâmbătă, la Kiev.

Austria a sprijinit sancțiunile europene împotriva Rusiei și a promis sprijin Ucrainei, dar se opune interzicerii importurilor de gaze naturale din Rusia în condițiile în care este printre țările UE cele mai dependente de gazele rusești.

Austria este neutră din punct de vedere militar și nu este membră a NATO.

Nehammer a spus că s-a consultat cu oficialii europeni înaintea vizitei la Moscova și i-a informat despre călătorie pe Volodimir Zelesnki, precum și pe cancelarul Germaniei, o altă țară europeană care nu dorește oprirea importurilor de gaze din Rusia, cel puțin deocamdată.

Pericol pentru civili după numirea generalului rus Dvornikov

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, avertizează că generalul rus Alexander Dvornikov, care a preluat coordonarea forțelor Rusiei din Ucraina, ar putea amplifica atacurile asupra civililor.

Acțiunile din trecut ale acestuia sunt marcate de brutalitatea asupra civililor din Siria și „ne așteptăm la același lucru și aici [în Ucraina]”, a spus el pentru CNN.

„Va fi încă un autor de crime și brutalitate față de civilii ucraineni”, a adăugat Sullivan.

Acesta a precizat că nici o numire, a oricărui general, „nu poate șterge faptul că Rusia a suferit deja un eșec strategic în Ucraina”.

În prima lună de război, Rusia a încercat fără succes să cucerească capitala Ucrainei, Kiev. Noua strategie implică retragerea de aici, care a dus la dezvăluiri despre atrocități asupra civililor din localitățile de lângă Kiev, și concentrarea ofensivei asupra estului Ucrainei.

Rusia este acuzată că soldații săi au masacrat civili în orășelul Bucea, o suburbie a Kievului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG