Linkuri accesibilitate

Zona clădirii Administrației Regionale din Harkov, după atacul cu rachetă de marți dimineață. Autoritățile spun după primele estimări că au fost rănite cel puțin șase persoane, inclusiv un copil.
Zona clădirii Administrației Regionale din Harkov, după atacul cu rachetă de marți dimineață. Autoritățile spun după primele estimări că au fost rănite cel puțin șase persoane, inclusiv un copil.

Rusia atacă Ucraina | Turnul TV din Kiev, bombardat. La fel și Memorialul Holocaustului. Zelenski: La ce bun să spui „Never again”

Un convoi militar rus lung de circa 65 de kilometri se îndreaptă spre Kiev. Luptă din Ucraina au devenit mai violente luni, cu atacuri descrise de președintele Zelenski drept crime de război. Se bănuiește că Rusia a folosit bombe termobarice în atacul asupra unui complex rezidențial din Harkov.

Atacurile armatei ruse s-au intensificat în cursul zilei de luni, provocând distrugeri și victime în rândul civililor.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a descris atacul asupra celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, drept devastator. El acuză Rusia de crime de război.

Curtea Penală Internațională, cu sediul la Haga, a anunțat marți seară că va deschide o anchetă cu privire la invadarea Ucrainei.

Negocierile de luni dintre delegațiile Kievului și Moscovei nu au dus la niciun rezultat. Ele au avut loc în timp ce armata rusă ataca violent Harkov, iar Kievul solicita aderarea la Uniunea Europeană într-o procedură de urgență.

Un convoi militar rus de circa 65 de kilometri se îndreaptă, marți dimineață, către Kiev.

08:32 1.3.2022

70 de militari ucraineni uciși în Ohtîrka, în nord-estul Ucrainei

Kievul a anunțat că cel puțin 70 de militari ucraineni au fost uciși într-un atac de artilerie al Rusiei asupra bazei militare din Ohtîrka, regiunea Sumî.

Zona a fost atacată intens în ultimele zile. Potrivit BBC, în cursul zilei de luni, serviciile de urgență din Ohtîrka căutau supraviețuitori sub clădirile dărâmate de bombardamente.

O declarație a Parlamentului ucrainean arată că baza militară din Ohtîrka a fost atacată cu rachete Grad, fără ghidare.

Luni dimineață, mișcările militare ale Rusiei par să vizeze cu prioritate Kievul, spre care se îndreaptă un convoi ce se întinde pe o lungime de circa 65 de kilometri, potrivit imaginilor din satelit.

Un convoi militar care se întinde pe circa 65 de kilometri se îndreaptă către Kiev.
Un convoi militar care se întinde pe circa 65 de kilometri se îndreaptă către Kiev.

09:42 1.3.2022

Centrul orașului Harkov a fost lovit, marți dimineață, de atacuri care par să vizeze cu precădere clădirile oficiale ale administrației locale.

O înregistrare devenită virală pe internet, transmite BBC, arată o rachetă care lovește clădirea Administrației Regionale de Stat. A urmat o explozie puternică care a distrus geamurile și mașinile din zonă.

Cel puțin șase persoane au fost rănite în explozie, transmite CNN, inclusiv un copil.

10:12 1.3.2022

Peste jumătate de milion de ucraineni au părăsit țara, potrivit datelor prezentate, luni, de Agenția ONU pentru refugiați. Estimările sunt făcute pe baza datelor oficiale de la granițe, pe măsură ce acestea sunt transmise ONU. Este de așteptat că numărul să continuă să crească masiv.

Reprezentanții ONU avertizează că situația se înrăutățește de la o zi la alta.

Câteva zeci de mii de refugiați ucraineni au ajuns și în România, după ce unii dintre ei au așteptat zile întregi la graniță. Coloanele de mașini se întind pe zeci de kilometri la granițele Ucrainei.

În Gara de Nord au ajuns, luni, circa o sută de refugiați ajunși în România prin Vama Siret.

10:32 1.3.2022

Liderii politici din Finlanda discută, marți, posibila aderare a țării la NATO

Parlamentarii finlandezi se întâlnesc pentru a analiza urmările atacului Rusiei asupra Ucrainei și rolul țării în contextul actual de securitate. Posibila aderare a Finlandei la NATO va fi luată în discuție, a dat asigurări, luni, premierul Sanna Marin.

După atacul Rusiei asupra Ucrainei, opinia publică din Finlanda pare tot mai convinsă de beneficiile aderării la NATO, transmite Politico. O inițiativă cetățenească pentru organizarea unui referendum pe această temă a strâns în doar câteva zile cele 50.000 de semnături necesare. Parlamentul este acum obligat să ia în discuție inițiativa cetățenească.

Finlanda are peste 1.300 de kilometri de graniță cu Rusia. Un sondaj recent arată că 53% dintre finlandezi sprijină aderarea la NATO.

În Suedia, care nu este, de asemenea, membră a Alianței, opinia favorabilă aderării este de 66%.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, amenința Finlanda și Rusia să nu față pași în favoarea aderării la NATO.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG