108 femei au fost eliberate într-un schimb de prizonieri cu Rusia
Ucraina a anunțat că peste 100 de prizoniere au fost schimbate cu Rusia în primul schimb de femei cu Moscova după aproape opt luni de război, transmite The Guardian.
„Azi a avut loc un alt schimb pe scară largă de prizonieri de război: am eliberat 108 femei din captivitate. A fost primul schimb exclusiv de femei”, a declarat șeful de cabinet al președinției ucrainene, Andrei Iermak, pe rețelele de socializare.
Șeful regiunii separatiste Donețk din estul Ucrainei, Denis Pușilin, a confirmat schimbul, spunând că din 110 persoane care au convenit la schimb, două persoane au decis să rămână în Rusia.
Pentagonul ia în considerare plata pentru rețeaua de satelit Starlink a lui Elon Musk
Pentagonul ia în considerare plata pentru rețeaua de satelit Starlink a lui Elon Musk, scrie Politico.
Satelitul, operat de compania SpaceX a lui Musk, a ajutat la restabilirea comunicațiilor în Ucraina.
Banii pentru plata satelitului ar proveni dintr-un fond folosit pentru furnizarea de arme, potrivit a doi oficiali americani implicați în potențialul aranjament.
Cel puțin patru morți după ce un avion militar s-a prăbușit deasupra unui bloc de locuințe din Eisk/Krasnodar, Rusia
Cel puțin patru persoane au fost ucise după ce un avion militar rus s-a prăbușit într-o zonă rezidențială din Eisk, în apropiere de Ucraina, au informat agențiile de presă ruse.
Imaginile de pe rețelele de socializare, care au fost verificate de BBC News, au arătat o minge de foc mare erupând din ceea ce părea a fi o clădire cu mai multe etaje. Eisk, localitate din regiunea Krasnodar, este situat pe coasta Mării Azov, care separă sudul Ucrainei și sudul Rusiei.
A fost lansată o anchetă penală asupra accidentului, care ar fi avut loc în timpul unui zbor de antrenament. Piloții s-au catapultat. Oficialii încearcă acum să stabilească informații despre victimele la sol.
Președintele rus Vladimir Putin a fost informat și a ordonat ca „toată asistența necesară să fie acordată victimelor din incidentul cu avionul militar”, a declarat Kremlinul agenției de presă de stat TASS.
Agenția de presă RIA a declarat că avionul era un Sukhoi Su-34, un bombardier de vânătoare supersonic cu rază medie de acțiune și s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament de pe un aerodrom militar. Tass a spus că accidentul a fost cauzat de un incendiu la motor.
Interfax, o altă agenție rusă, a citat ministerul local pentru situații de urgență care a afirmat că cinci etaje ale blocului ar fi incendiate, etajele superioare s-au prăbușit și aproximativ 45 de apartamente au fost avariate.
„La 17 octombrie 2022, în timp ce decola pentru a efectua un zbor de antrenament de pe aerodromul militar din Districtul Militar de Sud, o aeronavă Su-34 s-a prăbușit”, a anunțat ministerul.
Declarația spune că avionul militar a funcționat defectuos după ce „unul dintre motoarele sale a luat foc în timpul decolării”.
„La locul accidentului Sukhoi Su-34, în curtea unei zone rezidențiale, combustibilul aeronavei a luat foc”, a spus ministerul.
Incendiul a ajuns la cinci din cele nouă etaje ale unei clădiri rezidențiale, potrivit serviciilor de urgență, citate de agențiile de stat ruse, și s-a întins pe 2.000 de metri pătrați.
Momentul suprarealist al atacului cu drone asupra Kievului redat de corespondentul The Guardian
Daniel Boffey, de la The Guardian, a redat momentul aproape suprarealist al atacului cu cele 28 de drone asupra Kievului de luni.
Una dintre ele „zbura ca un zmeu propulsat de un vânt aspru. Părea destul de inofensivă pentru ochiul needucat, ca un mic triunghi pe cer. Apoi a fost zgomotul. La început, asemănător cu al unui scuter, dar semănând din ce în ce mai mult cu vuietul plin al unei motociclete, pe măsură ce drona kamikaze se apropia.
Acesta a fost una dintre cele 28 despre care se estimează că au fost lansate luni dimineață asupra unor ținte din jurul gării centrale a Kievului și în alte locuri din capitala Ucrainei. Unii oameni au fugit la vederea ei, împrăștiindu-se pentru a-și găsi adăpost, în timp ce triunghiul cenușiu-închis măsura aerul de deasupra apartamentelor aflate la înălțime, pe cerul albastru pal, fără nori.
Alții stăteau în picioare, privind în sus, pironiți în înțepenire, chiar dacă conturul amenințător al Shahed-136 de fabricație iraniană, care nu se deosebește de un avion de luptă în miniatură, devenea din ce în ce mai evident.
Un anumit fatalism a pus stăpânire pe oameni în timp ce drona plutea direct deasupra lor, întorcându-se dintr-un loc în altul.
Un calm suprarealist, aproape magic. Apoi, soldații cu fața sumbră și poliția înarmată au rupt vraja în timp ce în zadar trăgeau cu AK-47 în direcția ei, ra-ta-ta-ta, la fel ca și sistemele de apărare aeriană. Pentru unii, izbucnirea focului a fost ceea ce i-a trezit și i-a făcut conștienți de amenințarea morții.”