Linkuri accesibilitate

Consecințe ale atacului cu drone asupra Kievului - 17 octombrie 2022
Consecințe ale atacului cu drone asupra Kievului - 17 octombrie 2022

Războiul din Ucraina | Un cuplu care aștepta un copil, printre cele patru persoane ucise în atacul cu 28 de drone kamikaze asupra Kievului

Ziua 236 a invaziei: Rusia a atacat Kievul cu drone kamikaze la primele ore ale dimineții. Cel puțin cinci explozii au fost auzite în capitala ucraineană.

Evenimentele zilei în război - 17 octombrie

21:01 17.10.2022

Germania va pune capăt conversiei grivnei ucrainene în euro până pe 30 octombrie

Germania a anunțat că își va încheia programul care le oferea refugiaților ucraineni posibilitatea de a schimba bancnotele grivne ucrainene în euro fără cursuri de schimb, transmite CNN.

Programul se va încheia până pe 30 octombrie, a anunţat luni Ministerul de Finanţe german într-un comunicat.

Dispoziția a fost introdusă inițial pentru a ajuta refugiații ucraineni care au fugit din țară după invazia Rusiei, dar cererea a „scăzut”, se arată în declarație, adăugând că au avut loc recent puține tranzacții.

Declarația a adăugat că ultima zi de schimb între valute este 28 octombrie, din cauza închiderii băncilor în weekend.

20:57 17.10.2022

SUA amenință cu sancțiuni împotriva națiunilor și companiilor care au sprijinit programul de drone al Iranului. UE strânge dovezi

SUA au avertizat că vor fi luate măsuri împotriva națiunilor și companiilor care s-a dovedit că au sprijinit programul de drone al Iranului, după ce acesta a fost implicat în atacurile de luni dimineață asupra Kievului, relatează AFP.

„Oricine care face afaceri cu Iranul care ar putea avea vreo legătură cu UAV-uri sau cu dezvoltarea rachetelor balistice sau cu fluxul de arme din Iran către Rusia ar trebui să fie foarte atent și să facă diligența cuvenită - SUA nu va ezita să aplice sancțiuni sau să ia măsuri împotriva autorilor lor” a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al departamentului de stat, Vedant Patel.

„Aprofundarea unei alianțe a Rusiei cu Iranul este ceva ce întreaga lume – în special cei din regiune și din întreaga lume, sincer – ar trebui să vadă ca pe o amenințare profundă”, a spus el.

Patel a spus că unele dintre vehiculele aeriene fără pilot ale Iranului vândute Rusiei au funcționat defectuos.

Transferul arată „presiunea enormă” asupra Rusiei după pierderile din Ucraina, a spus el. Moscova este „forțată, sincer, să recurgă la țări nesigure precum Iranul pentru provizii și echipamente”.

Uniunea Europeană „va căuta dovezi concrete” cu privire la implicarea Iranului în asaltul militar al Rusiei asupra Ucrainei, potrivit șeful diplomației blocului comunitar.

Rusia este „din ce în ce mai izolată” și „pierde acest război”, a spus Josep Borrell, luni la Luxemburg pentru o întâlnire cu miniștrii de externe ai UE.

Întrebat despre implicarea Iranului în războiul din Ucraina, Borrell a spus: „Acesta este ceva care va fi discutat... și vom căuta dovezi concrete despre participarea (a Iranului).”

Miniștrii de externe ai UE urmează să discute despre „facilitatea de pace, sprijinul militar” și o „misiune de antrenament” pentru a sprijini Ucraina, a adăugat Borrell.

De asemenea, miniștrii de externe ai UE sunt așteptați să convină asupra unei misiuni de instruire a 15.000 de soldați ucraineni de luna viitoare și a unei finanțări suplimentare în valoare de 500 de milioane de euro pentru livrările de arme către Kiev, atunci când se vor întâlni la Luxemburg.

Iranul a respins în mod repetat afirmațiile Kievului și ale serviciilor de informații americane, negând că ar furniza drone „kamikaze” pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei.

20:43 17.10.2022

Până la 9.000 de soldați ruși și aproximativ 170 de tancuri vor fi dislocați în Belarus 

Până la 9.000 de soldați ruși și aproximativ 170 de tancuri vor fi dislocați în Belarus pentru a construi o nouă forță comună, a anunțat Ministerul Apărării din Belarus.

Crearea noii forţe însărcinate cu așa-zisa apărare a graniţelor din Belarus împotriva unei presupuse ameninţări ucrainene a fost anunţată săptămâna trecută în urma eşecurilor ruseşti în Ucraina.

„Numărul total” de soldați ruși „care urmează să sosească în Belarus este de până la 9.000”, potrivit unui mesaj pe Telegram al lui Valeri Revenko, consilierul Ministerului Apărării din Belarus pentru cooperarea militară internațională.

Revenko a spus că Rusia va trimite, de asemenea, în Belarus „aproximativ 170 de tancuri, până la 200 de vehicule blindate și până la 100 de arme și mortare cu un calibru care depășește 100 mm”. Unitățile rusești vor fi desfășurate în patru terenuri de antrenament din estul și centrul Belarusului, unde vor lua parte la exerciții care implică în special „trageri de luptă și trageri de rachete antiaeriene”.

Belarus insistă că forța va fi unic defensivă și că își propune să-și securizeze granițele.

Săptămâna trecută, Alexander Lukașenko, aflat neîntrerupt la putere din 1994 și a cărui alegere în fruntea țării, la prezidențialele din 2019, este contestată de propriul popor, care-l acuză că a fraudat grosolan alegerile, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a susținut că Ucraina complotează să-i atace țara și a anunțat constituirea unei așa-zise forțe defensive comune cu Moscova.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că „încearcă să atragă în mod direct Belarus în acest război” la o reuniune recentă a G7. Zelenski a cerut plasarea unei misiuni internaționale de observare la granița dintre Ucraina și Belarus.

20:23 17.10.2022

Exerciții ruso-belaruse cu muniție de război în Belarus

Ministerul apărării din Belarus a declarat luni că va desfășura exerciții cu foc real și lansări de rachete dirijate antiaeriene, ca parte a exercițiilor sale comune cu forțele ruse, a informat agenția de presă rusă Interfax.

Ministerul apărării din Belarus a declarat săptămâna trecută că trupele rusești se vor desfășura în țară pentru a forma o nouă „grupare regională” pe fondul afirmațiilor din partea Minsk că Ucraina se pregătește să-i atace teritoriul. Belarus nu a oferit nicio dovadă a așa-ziselor intenții agresive ale Ucrainei.

Belarus este un aliat al Rusiei care a oferit sprijin logistic și politic invaziei rusești. Cu puțin timp înainte ca invazia lor să înceapă în februarie, trupele ruse au sosit în Belarus pentru ceea ce Moscova a descris drept exerciții militare, trecând granița cu Ucraina la scurt timp după.

Kievul este lovit din nou cu drone kamikaze
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:47 0:00

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG