Linkuri accesibilitate

Consecințe ale atacului cu drone asupra Kievului - 17 octombrie 2022
Consecințe ale atacului cu drone asupra Kievului - 17 octombrie 2022

Războiul din Ucraina | Un cuplu care aștepta un copil, printre cele patru persoane ucise în atacul cu 28 de drone kamikaze asupra Kievului

Ziua 236 a invaziei: Rusia a atacat Kievul cu drone kamikaze la primele ore ale dimineții. Cel puțin cinci explozii au fost auzite în capitala ucraineană.

Evenimentele zilei în război - 17 octombrie

09:48 17.10.2022

Atacul cu drone Shahed în imagini

Un ofițer de poliție trage asupra unei drone, 17 octombrie 2022.
Un ofițer de poliție trage asupra unei drone, 17 octombrie 2022.
Pompierii ucraineni intervin după atacul unei drone kamikaze, Kiev, 17 octombrie 2022.
Pompierii ucraineni intervin după atacul unei drone kamikaze, Kiev, 17 octombrie 2022.
O dronă Shahed se apropie țintă, Kiev, 17 octombrie 2022.
O dronă Shahed se apropie țintă, Kiev, 17 octombrie 2022.

09:59 17.10.2022

Centrala nucleară Zaporojie, din nou deconectată de la alimentarea cu energie externă

Energoatom, compania de stat ucraineană care administrează ZNPP, a anunțat luni dimineață că centrala nucleară din Zaporojie (ZNPP) a fost din nou deconectată de la alimentarea cu energie externă ca urmare a bombardamentelor rusești.

„Teroriștii ruși au tras din nou asupra substațiilor de infrastructură critică de pe teritoriul aflat sub controlul Ucrainei, în urma căreia, la ora 03:59, ultima linie de comunicație de 750 kV a fost deconectată. În procesul de tranziție, din cauza unei scăderi de tensiune pe termen scurt, transformatorul de rezervă pentru necesitățile proprii ale centralei ZNPP a fost oprit și au fost pornite generatoarele diesel”, a transmis operatorul ucrainean de energie nucleară, citat de The Guardian.

Compania a făcut apel la comunitatea internațională să ia măsuri urgente pentru demilitarizarea cât mai curând posibil a centralei, retragerea întregului personal militar rusesc de pe teritoriul centralei și din orașul Energodar, precum și revenirea centralei sub controlul deplin al Ucrainei.

Forțele rusești au ocupat cea mai mare centrală nucleară din Europa încă din primele zile ale războiului din Ucraina. Centrala este situată într-una dintre regiunile ocupate ale Ucrainei pe care Rusia pretinde că a anexat-o, iar Rusia și-a anunțat intenția de a aduce centrala sub controlul autorităților nucleare ruse.

10:11 17.10.2022

18 oameni salvați după atacul de luni din Kiev

Pompierii intervin după un atac cu dronă în Kiev, 17 octombrie 2022.
Pompierii intervin după un atac cu dronă în Kiev, 17 octombrie 2022.

Atacul cu drone asupra Kievului nu a fost singurul atac aerian din Ucraina. Apărarea aeriană a țării a distrus aproximativ 15 drone kamikaze venite dinspre sud și trei rachete de croazieră în est, potrivit forțelor aeriene ale Ucrainei citate de The New York Times.

Șase drone au fost doborâte deasupra regiunii Odesa și nouă deasupra regiunii Nikolaiev.

Între timp, alerta antiaeriană din Kiev a fost ridicată după aproape trei ore, iar oamenii ies rapid din adăposturi și se grăbesc să se întoarcă la treburile curente.

Primarul Vitali Kliciko a declarat că una dintre lovituri asupra unui bloc a pus în pericol 18 persoane, iar pompierii încearcă să salveze două persoane prinse sub dărâmături. Încă nu este clar dacă au fost ucise persoane în atacul de azi.

10:23 17.10.2022

Volodimir Zelenski a acuzat atacurile cu drone: Inamicul terorizează populația civilă

Președintele Ucrainei a reacționat la atacurile de luni dimineață:

„Toată noaptea și toată dimineața, inamicul terorizează populația civilă. Dronele și rachetele kamikaze atacă întreaga Ucraină. O clădire rezidențială a fost lovită în Kiev. Inamicul poate să ne atace orașele, dar nu ne va putea înfrânge. Ocupanții vor avea parte doar de o pedeapsă corectă și de condamnarea generațiilor viitoare. Iar noi vom obține victoria.”

Reuters citează martori oculari care spun că au văzut bucăți dintr-o dronă folosită în atac pe care era scris mesajul „Pentru Belgorod”.

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod - aproape de granița cu Ucraina - a acuzat forțele ucrainene că au bombardat în mod repetat regiunea, iar sâmbătă, bărbați înarmați au împușcat mortal 11 persoane la un teren de antrenament militar din regiunea Belgorod.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG