Rusia și Ucraina vor semna vineri un acord cu privire la cerealele ucrainene
Președinția turcă a transmis joi seara că diplomații ucraineni și ruși vor semna vineri un acord ce va permite cerealelor ucrainene, blocate în porturi, să aibă o ieșire prin Marea Neagră, transmite AFP, citată de Agerpres.
Acordul prevede, de asemenea, și o reducere a barierelor la exporturile de grâne și îngrășăminte rusești. Semnarea acordului va avea loc la Istanbul, unde va călători și secretarul general al ONU, Antonio Guteress, a transmis joi purtătorul de cuvânt adjunct al Națiunilor Unite, Farhan Haq.
Mai multe ofensive ale Rusiei, respinse de armata ucraineană
Armata Ucrainei a anunțat că forțele ruse au bombardat masiv regiunile Harkov și Donețk din estul țării, însă transmite că soldații ruși nu au reușit să avanseze nicăieri pe teritoriul țării, scrie CNN.
La Harkov, „inamicul a încercat fără succes să avanseze în direcția Veliki Prohodi - Pitomnik”, a spus șeful Statului Major al armatei. Zona se află la doar 20 de kilometri nord de Harkov.
Într-una din cele mai intense bătălii din regiunea Donbas, șeful Statului Major a adăugat că rușii au încercat să spargă liniile ucrainene de-a lungul frontierei Lugansk-Donețk, însă au eșuat.
„Soldații ucraineni au respins ofensiva în direcția Lisiciansk - Ivano-Darivka. Inamicul a suferit pierderi și s-a retras”, a continuat el.
Armata Rusiei continuă bombardarea masivă a localităților din estul Ucrainei. Două persoane au fost rănite astăzi în Sloviansk, în urma atacurilor cu rachete rusești, a transmis primarul localității, Vadim Liakh.
„Nu există alimentare cu apă în oraș de 2 luni, iar 15% dintre locuitori nu au curent electric din cauza bombardării”, a continuat el, precizând că la momentul actual aproximativ 22.000 au mai rămas în oraș.
Ucrainenii din sudul ocupat de Rusia se tem de o reîntoarcere la Uniunea Sovietică
La 5 luni după ce soldații ruși au ocupat orașul Nova Kakhovka, locuitorii săi se tem de o reîntoarcere la vremurile din perioada Uniunii Sovietice, se arată într-un reportaj realizat de Reuters.
Oamenii sunt forțați să cumpere cartele SIM rusești, traficul de internet este acum filtrat prin serverele Kremlinului, iar o statuie a lui Vladimir Lenin a fost ridicată în luna aprilie în centrul orașului.
În plus, conducerea unei școli i-a chemat pe profesorii rămași în oraș pentru a-i întreba cine e pregătit să predea curricula rusă copiilor ucraineni.
„Iubesc Ucraina. De ce ar trebui să le predau copiilor diferit...Cum pot să le spun că cei care ne omoară oamenii și copiii fac o treabă bună? Conștiința mea nu mă lasă”, a transmis profesoara, care a preferat să rămână anonimă de teama repercusiunilor.
Kiril Stremusov, directorul adjunct al autorității regionale Herson pus în funcție de Moscova, a transmis că regiunea ocupată din Ucraina va organiza un referendum pentru alipirea la Federația Rusă. Stremusov a adăugat că autoritățile locale vor schimba curricula din școli, iar limba rusă va fi folosită în interiorul instituțiilor alături de cea ucraineană. Acesta a lăudat curricula sovietică și a transmis că este alegerea profesorilor dacă preferă să-și dea demisia.
Vicecancelarul Germaniei: „Nu ne putem baza pe angajamentele Gazprom”
Germania și statele membre UE trebuie să rămână pregătite pentru situația în care Rusia decide să întrerupă exportul de gaze prin gazoductul Nord Stream 1, a transmis joi vicecancelarul Germaniei, Robert Habeck, citat de CNN.
„Atingerea a 40% din capacitatea totală de stocare a gazului nu e suficientă pentru iarna viitoare”, a continuat Habeck, care este și ministru al energiei. „Rusia se folosește de influența sa mare pentru a șantaja Europa și Germania.”
Volumul de gaze transportat prin Nord Stream 1 a scăzut cu 60% în ultimele săptămâni, după ce compania rusească a anunțat lucrări de mentenanță la conductă pe 11 iulie, ducând la întreruperea temporară a circulării gazului. Joi, Gazprom a reluat exportul de gaze prin Nord Stream 1, însă la o capacitate mult mai redusă decât cea anterioară.
Experții sunt de părere că Rusia se folosește de Gazprom pentru a șantaja Occidentul, care a adoptat azi un nou pachet de sancțiuni la adresa Kremlinului.