Linkuri accesibilitate

O femeie plânge lângă trupul soțului ei, după ce acesta a murit într-un atac cu rachete din orașul Harkov, Ucraina, 21 iulie 2022.
O femeie plânge lângă trupul soțului ei, după ce acesta a murit într-un atac cu rachete din orașul Harkov, Ucraina, 21 iulie 2022.

Războiul din Ucraina | Rușii au bombardat Harkovul. Zelenski: Ucraina, folosită ca teren de testare pentru atacarea altor țări

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 148 zi. Un bombardament al forţelor ruse asupra Harkovului a ucis joi doi oameni şi a rănit alţi 19. Situația din zona centralei nucleare din Zaporojie, în orașul Enerhodar, rămâne neclară după ce au fost auzite mai multe explozii.

07:44 21.7.2022

Situația din apropierea de centralei nucleare din Zaporojie rămâne tensionată

Explozii şi tiruri de arme automate au fost auzite miercuri în Enerhodar - oraş ocupat de trupele ruse - în zona unde se află reactoarele centralei nucleare din Zaporojie (sudul Ucrainei), relatează publicaţia ucraineană Focus, citând mai multe conturi locale de Telegram, scrie Agerpres

Potrivit unor martori, incidentul s-a produs în spatele zonei cu reactoare nucleare, acolo unde se presupune că recent a fost instalată o bază a forţelor ruse. Fum negru se ridică deasupra acelui loc, susţin aceştia.

Media oficiale ruse, citând surse ale administraţiei instalate de ocupanţi, au relatat că centrala din Zaporojie a fost atacată de trei presupuse drone kamikaze ucrainene şi că „atacurile dronelor ucrainene continuă", potrivit Focus. Cantitatea de material exploziv cu care ar fi fost echipate dronele s-ar ridica la câteva kilograme de TNT.

Totodată, ocupanţii ruşi au declarat că zona unde se află dispuse reactoarele nucleare ale centralei nu a avut de suferit.

Aşa-zisele autorităţi din Enerhodar au afirmat că acesta nu este primul atac asupra centralei şi că dronele ucrainene au mai bombardat o dată centrala în cursul acestei săptămâni. Colaboraţioniştii susţin că în urma precedentului atac 11 persoane au fost rănite.

De cealaltă parte, reprezentanţii autorităţilor de la Kiev şi ai armatei ucrainene nu au comentat deocamdată cu privire la exploziile din Enerhodar. La 15 iulie, directorul Energoatom, Petro Kotin, a declarat că trupele ruse au instalat sisteme de rachete pe teritoriul centralei nucleare capturate pe care le folosesc pentru a bombarda oraşul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk (sud-estul Ucrainei).

07:50 21.7.2022

Zelenski spune că Rusia folosește Ucraina ca teren de testare pentru atacarea altor țări

Preşedintelui Volodimir Zelenski a declarat că Rusia foloseşte Ucraina ca un teren de testare pentru posibile alte atacuri împotriva altor ţări europene.

„Rusia testează în Ucraina tot ceea ce poate fi folosit împotriva altor ţări europene. A început cu războiul gazelor şi a încheiat cu o invazie la scară largă, cu teroare de rachete şi oraşe ucrainene arse", a spus Zelenski în discursul său video de miercuri.

De asemenea, Ucraina trebuia să învingă Rusia, pentru ca şi alte ţări să fie în siguranţă, spuse Zelenski. „Cu cât se întâmplă mai repede acest lucru, cu atât toate familiile europene, toate ţările europene vor experimenta mai puţine daune şi suferinţe", a adăugat el.

07:54 21.7.2022

Directorul CIA: Nu există informații că Putin este instabil sau bolnav

Directorul CIA, William Burns, a declarat că nu există informații că Vladimir Putin este instabil sau are o sănătate proastă, scrie BBC.

„Există o mulțime de zvonuri despre sănătatea președintelui Putin și, din câte putem spune, este prea sănătos”, a spus Burns la Aspen Security Forum din Colorado.

În ultimele luni, au existat tot mai multe speculații neconfirmate în presă conform cărora Vladimir Putin, care împlinește 70 de ani în acest an, ar putea fi bolnav grav, posibil cancer. Însă William Burns a spus că nu există dovezi care să sugereze acest lucru.

Declarațiile au venit în momentul în care SUA au anunțat că vor furniza Ucrainei mai multe arme cu rază lungă de acțiune.

Anterior, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că concentrarea militară a Rusiei în Ucraina nu mai este „doar” în est și a sugerat că strategia Moscovei s-a schimbat după ce Occidentul a furnizat Ucrainei astfel de arme.

09:47 21.7.2022

Gazoductul Nord Stream 1 își reia joi  activitatea

Gazoductul Nord Stream 1 care leagă Rusia de Germania își reia joi activitatea, după zece zile în care a fost supus lucrărilor de întreţinere, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Reuters scrie că un purtător de cuvânt al operatorul a declarat că reluarea livrării de gaze prin conducta Nord Stream 1 este la capacitate redusă.

Potrivit datelor transmise de Gazprom către Gascade, operatorul german de reţea, conducta ar trebui să livreze 530 GWh în timpul zilei, adică doar „30%” din capacitatea sa, după cum a afirmat preşedintele Agenţiei Germane de Reţea, Klaus Müller, joi, pe Twitter.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG