Linkuri accesibilitate

Echipajele de salvare, în mijlocul dărâmurilor unei clădiri după un bombardament al forțelor ruse în Lîsîceansk - 17 iunie 2022 (Reuters)
Echipajele de salvare, în mijlocul dărâmurilor unei clădiri după un bombardament al forțelor ruse în Lîsîceansk - 17 iunie 2022 (Reuters)

Războiul din Ucraina | Boris Johnson, vizită neașteptată la Kiev. Putin, despre sancțiunile împotriva Rusiei: „nechibzuite și nebunești”

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 114-a zi. Luptele continuă în estul Ucrainiei, unde cel puţin patru persoane au fost ucise şi alte şapte rănite. 

22:51 17.6.2022

Anchetă internațională în Ucraina pentru crime de război

Un grup de anchetatori și experți internaționali au vizitat zone devastate de război din apropierea Kievului, inclusiv o școală incendiată, ca parte a investigației în curs de desfășurare a Ucrainei privind presupusele crime de război.

„Amploarea acestor crime, natura sistematică a acestora, pare foarte clar a fi crime împotriva umanității acoperă întreaga gamă de încălcări ale dreptului internațional umanitar”, a declarat un expert pentru Reuters.

19:47 17.6.2022

Biden, după dispariția a trei cetățeni americani în Ucraina: „americanii nu ar trebui să meargă în Ucraina acum”

Președintele american Joe Biden a spus că a fost informat despre cei trei americani dispăruți în Ucraina și a reiterat că americanii nu ar trebui să meargă în țară.

Am fost informat. Nu știm unde sunt, dar vreau să repet: americanii nu ar trebui să meargă în Ucraina acum. O voi spune din nou: americanii nu ar trebui să meargă în Ucraina acum”, le-a spus Biden le-a spus reporterilor.

SUA au declarat ieri că au cunoștință de informații conform cărora un al treilea cetățean american ar fi dispărut după ce a călătorit în Ucraina.

17:41 17.6.2022

Boris Johnson, vizită neașteptată la Kiev

Boris Johnson tocmai a postat pe Twitter o imagine a vizitei sale neașteptate la Kiev.

Boris Johnson s-a oferit să lanseze o operațiune majoră de antrenament pentru forțele ucrainene, cu potențialul de a antrena până la 10.000 de soldați la fiecare 120 de zile, a transmis biroul său.

Johnson spune că Marea Britanie va acorda Ucrainei „rezistența strategică” pentru a prevalea împotriva invaziei Rusiei și va continua să intensifice sancțiunile împotriva Rusiei.

Premierul britanic s-a angajat să colaboreze cu Kievul pentru a elibera cereale pentru export prin Marea Neagră, pe care o descrie ca fiind „ținută ostatică” de Vladimir Putin.

Vom lucra împreună pentru a elibera cerealele care sunt ținute ostatice chiar acum de Putin, privând oamenii din întreaga lume și hrana de care au nevoie”, a spus Johnson.

Vizita mea de astăzi, în adâncul acestui război, este să trimit un mesaj clar și simplu poporului ucrainean: Regatul Unit este cu tine și noi vom fi alături de tine până când vei învinge în cele din urmă”, a declarat premierul britanic.

Noul program de pregătire militară „ar putea schimba ecuația acestui război - valorificând cea mai puternică dintre forțe, hotărârea ucraineană de a câștiga”, a adăugat el.

Andrei Iermac, șeful biroului președintelui ucrainean, a postat pe Twitter despre discuțiile care au vizat „aprovizionarea cu arme grele și sisteme de apărare aeriană atât de necesară, sprijinul economic pentru Ucraina, creșterea presiunii sancțiunilor asupra Federației Ruse”.

Boris Johnson spune că este grozav să fii înapoi în capitala Ucrainei și să vezi „cum se întoarce viața pe străzi, cafenele, restaurante” și spune că este un „lucru foarte pozitiv” să vezi cum Kievul este mult „mai plin de viață” decât acum câteva săptămâni.

Dar trebuie să ne confruntăm cu faptul că la doar câteva ore distanță, un asalt barbar continuă asupra unor oameni complet nevinovați, orașele și satele sunt reduse la dărâmături.”

El spune că au existat dovezi continue privind țintirea deliberată a civililor și „ceea ce este, fără îndoială, o crimă de război”.

Johnson spune că „înțelege pe deplin” de ce Zelenski și oamenii săi „nu pot face niciun compromis cu Putin”.

„Toate dovezile” arată că forțele ruse suferă „presiune acută” și „pierderi grele”, a spus el descriind cheltuielile Rusiei cu armament și muniție drept „colosale”.

În ciuda acestui fapt, după 114 zile de atac, „încă nu și-au atins obiectivele pe care și le-au propus în prima săptămână”, a spus Johnson.

Zelenski „recunoscător pentru sprijinul puternic” al Marii Britanii

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat pe canalul său oficial Telegram despre vizita premierului Regatului Unit în capitala Ucrainei. El a spus că „multe zile din acest război au dovedit că sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina este ferm și hotărât. Mă bucur să-l revăd pe marele prieten al țării noastre, Boris Johnson, la Kiev.”

Pe lângă câteva imagini ale vizitei, el a adăugat: „Aceasta este a doua vizită a lui Boris Johnson la Kiev de la începutul invaziei pe scară largă de către Rusia a pământului nostru. Avem o viziune comună asupra mișcării către victoria Ucrainei. Sunt recunoscător pentru un sprijin puternic!”

17:39 17.6.2022

Putin numește sancțiunile împotriva Rusiei „nechibzuite și nebunești”. Un atac cibernetic i-a întârziat discursul

Președintele rus, Vladimir Putin, s-a adresat Forumului Economic din Sankt Petersburg cu aproape două ore întârziere după un atac cibernetic. În discursul său de întâmpinare a participanților la forum, Putin s-a referit la „momentul dificil pentru întreaga comunitate mondială”.

Economia, piețele și „înseși principiile sistemelor economice globale” sunt „în pericol”, a spus Putin.

SUA și-au declarat victoria în Războiul Rece la fel ca și Londra, iar mai târziu au ajuns să se considere zei pe planeta Pământ, care nu au îndatoriri, ci doar interese”, a spus președintele rus. El i-a acuzat pe aliații occidentali că cred că restul lumii „este propria lor curte” și că încearcă să izoleze sau să anuleze statele „greșite”.

Țările occidentale tratează acele țări „ca colonii ale lor” și ca „de rangul doi”, a spus Putin.

„Aceasta este natura atacului actual de rusofobie din vest, precum și a sancțiunilor regulate împotriva Rusiei”, a declarat Vladimir Putin.

Putin spune că lumea a văzut „apariția și creșterea proeminenței noilor centre de putere” și că „vechea ordine mondială” bazată pe o putere puternică este prin „înseși natura sa instabilă”.

Lumea vede „schimbări tectonice cu adevărat revoluționare în geopolitică”, le-a spus el participanților la Forumul Economic din Sankt Petersburg.

„Nu mai este posibil să ignorăm” că aceste schimbări „tectonice” în politica globală, economia globală, tehnologie și relațiile internaționale vor avea „schimbări fundamentale, fără echivoc inexorabile”.

El a descris sancțiunile occidentale împotriva Rusiei drept „nechibzuite și nebunești”, menite să „zdrobească economia Rusiei dintr-o singură mișcare, prin forță”.

Putin spune că, pentru a avea succes, Rusia trebuie să fie independentă și „să tragă propriile concluzii”.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG