Linkuri accesibilitate

Echipajele de salvare, în mijlocul dărâmurilor unei clădiri după un bombardament al forțelor ruse în Lîsîceansk - 17 iunie 2022 (Reuters)
Echipajele de salvare, în mijlocul dărâmurilor unei clădiri după un bombardament al forțelor ruse în Lîsîceansk - 17 iunie 2022 (Reuters)

Războiul din Ucraina | Boris Johnson, vizită neașteptată la Kiev. Putin, despre sancțiunile împotriva Rusiei: „nechibzuite și nebunești”

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 114-a zi. Luptele continuă în estul Ucrainiei, unde cel puţin patru persoane au fost ucise şi alte şapte rănite. 

16:36 17.6.2022

Întâlnire a Regelui Philippe al Belgienilor cu Klaus Iohannis la Baza Kogălniceanu

Președintele Klaus Iohannis l-a primit vineri pe Majestatea Sa Philippe Regele Belgienilor la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța.

Este a doua vizită pe care un lider european o face în această săptămână la Baza Aeriană Kogălniceanu, după cea a președintelui francez, Emmanuel Macron.

Ambele vizite au avut loc în contextul efortului aliat de întărire a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, având în vedere înrăutățirea situației de securitate după invazia rusească în Ucraina.

Regatul Belgiei participă cu un contingent la Grupul de luptă NATO din România.

14:58 17.6.2022

Președintele Klaus Iohannis, prima reacție după anunțul CE privind aderarea Ucrainei și Republicii Moldova

Președintele Klaus Iohannis a postat pe Twitter că acordarea statului de țară candidată la UE pentru Ucraina și Republica Moldova este un pas înainte binemeritat.

„După luni intense de dialog și coordonare, sunt bucuros să salut opiniile Comisiei Europene cu privire la acordarea statutului de state candidate Ucrainei și R. Moldova, un bine-meritat pas înainte pentru cetățenii ucraineni și cei ai Republicii Moldova”, a scris președintele.

13:58 17.6.2022

ONU: Peste 1.300 de civili au fost uciși în Mariupol, dar bilanțul real este „probabil cu mii de morți mai mare”

Cel puțin 1.348 de civili au fost uciși în timpul bătăliei de la Mariupol, inclusiv 70 de copii, a declarat joi un înalt oficial al Națiunilor Unite, relatează CNN.

„Bilanțul real al ostilităților asupra civililor este probabil cu mii de morți mai mare”, a declarat Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet.

„Aceste decese au fost cauzate de lovituri aeriene, bombardamente de tancuri și artilerie și de arme ușoare și de calibru mic în timpul luptelor de stradă”, mai spune Bachelet.

13:11 17.6.2022

Comisia Europeană susține statutul de țară candidată pentru Ucraina și Republica Moldova. Olanda și-a retras obiecțiile

UPDATE: Olanda (Ţările de Jos) a renunţat la rezervele exprimate faţă de acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Ucraina, a anunţat vineri ministrul de externe olandez Wopke Hoekstra, relatează agenţiile Reuters şi DPA.

Comisia Europeană recomandă ca Ucraina și Republica Moldova să fie desemnate candidați la aderarea la Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de președinta executivului European, Ursula vond der Leyen.

„Decizia a fost luată fiind clar că Ucraina trebuie să realizeze mai multe reforme”, a spus președinta Comisiei Europene.

Potrivit Comisiei Europene, Ucraina este foarte avansată în atingerea stabilității instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectul și protecția minorităților; și-a continuat istoricul macroeconomic puternic, demonstrând o rezistență remarcabilă în ceea ce privește stabilitatea macroeconomică și financiară. CE mai arată că Ucraina mai are nevoie să continue reformele economice structurale ambițioase.

În privința Republicii Moldova, Comisia Europeană concluzionează că țara are o bază solidă pentru a ajunge la stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectul și protecția minorităților.

De asemenea, politicile macroeconomice au fost rezonabil de solide și s-au înregistrat progrese în consolidarea sectorului financiar și a mediului de afaceri, dar reformele economice cheie rămân de întreprins. Țara a stabilit o bază solidă pentru a se alinia în continuare la acquis-ul comunitar, mai arată CE.

Pe această bază, Comisia recomandă ca Republica Moldova să aibă perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene. Ar trebui să i se acorde statutul de candidat, în condițiile în care se fac pași într-o serie de domenii.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG