Primarul orașului Mariupol cere „evacuarea completă” a orașului. 30.000 de mariupoleni au fost deportați în Rusia
Primarul orașului-port ucrainean Mariupol a declarat luni că orașul său se află „în mâinile ocupanților”, după un asediu de o săptămână al forțelor ruse care au doborât aproape tot ce era în picioare și au făcut numeroase victime, al căror număr nu este cunoscut pentru că mulți oameni sunt încă sub dărâmături. De asemenea, sute de mii de oameni au plecat deja.
„Nu totul este în puterea noastră”, a spus Vadim Boicenko, primarul Mariupolului, într-un interviu în direct la televiziune. „Din păcate, astăzi suntem în mâinile ocupanților”.
Boicenko a cerut o evacuare completă a populației aflate în Mariupol, când una de peste 400.000 de persoane, înainte ca Rusia să invadeze Ucraina pe 24 februarie.
„Conform estimărilor noastre, aproximativ 160.000 de oameni se află încă în orașul asediat Mariupol, unde este imposibil să locuiești pentru că nu există apă, electricitate, căldură”, a spus el. „Și este cu adevărat înfricoșător”.
Oficialii ucraineni spun că forțele ruse au împiedicat convoaiele umanitare să se apropie sau să iasă în siguranță din oraș.
Un lider separatist prorus a declarat duminică că aproximativ 1.700 de locuitori din Mariupol sunt „evacuați” zilnic din oraș și din împrejurimi, dar oficialii ucraineni spun că rușii au deportat forțat, de fapt, mii de oameni în Rusia.
„Avem nevoie de o evacuare completă din Mariupol”, a spus Boicenko.
„Cea mai importantă misiune a noastră astăzi este să salvăm fiecare viață. Și există speranțe că vom reuși. De exemplu, sunt 26 de autobuze care trebuie să meargă la Mariupol pentru a evacua, dar, din păcate, nu au primit permisiunea de deplasare. Și acest joc se joacă în fiecare zi. Un joc cinic de genul ‘Da, suntem pregătiți. Puteți conduce acolo’, dar de fapt nu funcționează. Șoferii noștri, niște eroi, încearcă să ajungă în locurile de unde pot fi ridicați mariupolenii și așteaptă cu speranța că vor avea o astfel de ocazie. Dar Federația Rusă se joacă cu noi încă din prima zi”.
Statisticile publicate duminică de oficialii ucraineni prezintă o imagine sumbră a săptămânilor de bombardamente rusești în Mariupol: 90% din clădirile rezidențiale din oraș au fost avariate, 60% au fost lovite direct și 40% au fost distruse.
Șapte dintre spitalele orașului, adică 90% din capacitatea sanitară, au fost avariate, iar trei au fost distruse. De asemenea, au fost avariate trei maternități, din care una distrusă, șapte instituțiii de învățământ superior au fost avariate, din care trei au fost distruse, 57 de școli și 70 de grădinițe au fost avariate din care 23, respectiv 28, au fost distruse.
Un număr de fabrici au fost avariate, iar portul orașului a suferit pagube.
Potrivit acestor statistici oficiale, până la 140.000 de oameni au părăsit orașul înainte de a fi asediat, iar aproximativ 150.000 au reușit să plece în timpul blocadei. În perioada apogeului asediului, aproximativ 170.000 de oameni au rămas în oraș, iar oficialii ucraineni susțin că 30.000 de oameni din Mariupol au fost deportați în Rusia.
Rusia plănuiește noi atacuri cu rachete dinspre mare
Navele rusești pregătesc noi atacuri cu rachete împotriva țintelor ucrainene, a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării.
„Navele flotei Federației Ruse la Marea Neagră îndeplinesc sarcini în zonele desemnate ale zonelor operaționale ale Mării Negre și Azov”, a spus ministerul, citat de BBC.
„Unele nave au intrat într-o zonă închisă, probabil pentru a efectua lovituri cu rachete împotriva instalațiilor din Ucraina”.
Trupele ruse se concentrează pe păstrarea pozițiilor și încearcă să se regrupeze pentru a-și spori capacitățile ofensive, arată sursa citată.
Irpinul, recuperat de la forțele ruse
Primarul din Irpin, o suburbie a Kievului spune că zona a fost recuperată de la forțele ruse.
„Irpin a fost eliberat aseară. Acum trebuie să curățăm complet orașul. Sunt soldați ruși răniți. Ei se oferă să se predea sau vor fi distruși. Irpin este o zonă de atac. Vom elibera Bucea, Vorzel și Hostomel”, a declarat marți pentru CNN primarul Irpinului, Alexandr Markușin.
Utilizarea simbolului „Z” al forțelor ruse poate duce la urmărire penală în două state germane
Utilizarea simbolului „Z” al forțelor ruse poate duce la urmărirea penală în două state germane, au spus oficialii.
„Oricine își exprimă public consimțământul față de războiul de agresiune al președintelui rus Putin trebuie să se aștepte la urmărire penală”, a declarat Boris Pistorius, ministrul de interne al statului Saxonia Inferioară, într-un comunicat de presă.
Bavaria a avertizat, de asemenea, că simpatizanții care folosesc în mod public simbolul „Z” al forțelor ruse pot ajunge urmăriți penal, a declarat ministrul bavarez al justiției, Georg Eisenreich, într-un comunicat de presă.