Linkuri accesibilitate

Oamenii blocați în Mariupol încearcă să supraviețuiască într-un oraș distrus. În imagine: Valentina Demura, 70 de ani, 27 martie 2022, Mariupol
Oamenii blocați în Mariupol încearcă să supraviețuiască într-un oraș distrus. În imagine: Valentina Demura, 70 de ani, 27 martie 2022, Mariupol

Războiul lui Putin în Ucraina | Oficiali ucraineni: 30.000 de deportați din Mariupol. Joe Biden despre revolta față de acțiunile lui Putin

Invazia rusă în Ucraina a ajuns în cea de-a 33-a zi. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită să discute despre adoptarea unui statut neutru ca parte a unui acord de pace.

Primarul orașului Mariupol cere „evacuarea completă” a orașului. 30.000 de locuitori de aici au fost deportați în Rusia, spune el.

Joe Biden a declarat, luni seară, că și-a exprimat sentimentele, revolta față de comportamentul lui Vladimir Putin când a spus că acesta nu ar trebui să mai rămână la putere, nu a transmis un mesaj de politică externă a SUA.

Rusia pregătește noi atacuri cu rachete dinspre mare, a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării.

Irpinul, o suburbie a Kievului, spune că zona a fost recuperată de la forțele ruse, Alexandr Markușin.​

Rusia va restricționa intrarea în țară a persoanelor din „țări neprietenoase”, adică din SUA, Canada, Australia, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud și din statele membre UE, a declarat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.

Artistul stradal Banksy a vândut o lucrare, care semnifică doi soldați care pictează simbolul campaniei pentru dezarmarea nucleară, cu 81.000 de lire în beneficiul Ucrainei.

Țările din „Grupul celor șapte” (G7) nu vor plăti gazul rusesc în ruble, a declarat a declarat de ministrul german al Energiei, Robert Habek.

Novaïa​ Gazeta, al cărui redactor șef, Dmitri Muratov a primit anul trecut premiul Nobel pentru pace, pentru „eforturile de a proteja libertatea de exprimare”, a anunțat că își va suspenda activitățile până la „încheierea operațiunii speciale din Ucraina”.

Statul Major al armatei ucrainene spune că Rusia a fost forțată să-și retragă forțele din regiunea Kiev după ce a suferit pierderi grele, arătând că două batalioane tactice ale armatei ruse au fost retrase în Belarus. Ucrainenii susțin că există o „scădere semnificativă a intensității” unităților care se deplasează din Rusia în Ucraina.

Săptămâna aceasta urmează să aibă loc o nouă rundă de negocieri între partea ucraineană și cea rusă, în Turcia. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că prioritățile sale, la această nouă rundă de negocieri, sunt suveranitatea și integritatea teritorială. El a spus că este dispus să discute despre adoptarea unui statut neutru pentru Ucraina.

19:05 28.3.2022

Primarul orașului Mariupol cere „evacuarea completă” a orașului. 30.000 de mariupoleni au fost deportați în Rusia

Primarul orașului-port ucrainean Mariupol a declarat luni că orașul său se află „în mâinile ocupanților”, după un asediu de o săptămână al forțelor ruse care au doborât aproape tot ce era în picioare și au făcut numeroase victime, al căror număr nu este cunoscut pentru că mulți oameni sunt încă sub dărâmături. De asemenea, sute de mii de oameni au plecat deja.

„Nu totul este în puterea noastră”, a spus Vadim Boicenko, primarul Mariupolului, într-un interviu în direct la televiziune. „Din păcate, astăzi suntem în mâinile ocupanților”.

Boicenko a cerut o evacuare completă a populației aflate în Mariupol, când una de peste 400.000 de persoane, înainte ca Rusia să invadeze Ucraina pe 24 februarie.

„Conform estimărilor noastre, aproximativ 160.000 de oameni se află încă în orașul asediat Mariupol, unde este imposibil să locuiești pentru că nu există apă, electricitate, căldură”, a spus el. „Și este cu adevărat înfricoșător”.

Oficialii ucraineni spun că forțele ruse au împiedicat convoaiele umanitare să se apropie sau să iasă în siguranță din oraș.

Un lider separatist prorus a declarat duminică că aproximativ 1.700 de locuitori din Mariupol sunt „evacuați” zilnic din oraș și din împrejurimi, dar oficialii ucraineni spun că rușii au deportat forțat, de fapt, mii de oameni în Rusia.

„Avem nevoie de o evacuare completă din Mariupol”, a spus Boicenko.

„Cea mai importantă misiune a noastră astăzi este să salvăm fiecare viață. Și există speranțe că vom reuși. De exemplu, sunt 26 de autobuze care trebuie să meargă la Mariupol pentru a evacua, dar, din păcate, nu au primit permisiunea de deplasare. Și acest joc se joacă în fiecare zi. Un joc cinic de genul ‘Da, suntem pregătiți. Puteți conduce acolo’, dar de fapt nu funcționează. Șoferii noștri, niște eroi, încearcă să ajungă în locurile de unde pot fi ridicați mariupolenii și așteaptă cu speranța că vor avea o astfel de ocazie. Dar Federația Rusă se joacă cu noi încă din prima zi”.

Statisticile publicate duminică de oficialii ucraineni prezintă o imagine sumbră a săptămânilor de bombardamente rusești în Mariupol: 90% din clădirile rezidențiale din oraș au fost avariate, 60% au fost lovite direct și 40% au fost distruse.

Șapte dintre spitalele orașului, adică 90% din capacitatea sanitară, au fost avariate, iar trei au fost distruse. De asemenea, au fost avariate trei maternități, din care una distrusă, șapte instituțiii de învățământ superior au fost avariate, din care trei au fost distruse, 57 de școli și 70 de grădinițe au fost avariate din care 23, respectiv 28, au fost distruse.

Un număr de fabrici au fost avariate, iar portul orașului a suferit pagube.

Potrivit acestor statistici oficiale, până la 140.000 de oameni au părăsit orașul înainte de a fi asediat, iar aproximativ 150.000 au reușit să plece în timpul blocadei. În perioada apogeului asediului, aproximativ 170.000 de oameni au rămas în oraș, iar oficialii ucraineni susțin că 30.000 de oameni din Mariupol au fost deportați în Rusia.

18:33 28.3.2022

Rusia plănuiește noi atacuri cu rachete dinspre mare

Navele rusești pregătesc noi atacuri cu rachete împotriva țintelor ucrainene, a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării.

„Navele flotei Federației Ruse la Marea Neagră îndeplinesc sarcini în zonele desemnate ale zonelor operaționale ale Mării Negre și Azov”, a spus ministerul, citat de BBC.

„Unele nave au intrat într-o zonă închisă, probabil pentru a efectua lovituri cu rachete împotriva instalațiilor din Ucraina”.

Trupele ruse se concentrează pe păstrarea pozițiilor și încearcă să se regrupeze pentru a-și spori capacitățile ofensive, arată sursa citată.

18:26 28.3.2022

Irpinul, recuperat de la forțele ruse

Primarul din Irpin, o suburbie a Kievului spune că zona a fost recuperată de la forțele ruse.

„Irpin a fost eliberat aseară. Acum trebuie să curățăm complet orașul. Sunt soldați ruși răniți. Ei se oferă să se predea sau vor fi distruși. Irpin este o zonă de atac. Vom elibera Bucea, Vorzel și Hostomel”, a declarat marți pentru CNN primarul Irpinului, Alexandr Markușin.

18:05 28.3.2022

Utilizarea simbolului „Z” al forțelor ruse poate duce la urmărire penală în două state germane

Utilizarea simbolului „Z” al forțelor ruse poate duce la urmărirea penală în două state germane, au spus oficialii.

„Oricine își exprimă public consimțământul față de războiul de agresiune al președintelui rus Putin trebuie să se aștepte la urmărire penală”, a declarat Boris Pistorius, ministrul de interne al statului Saxonia Inferioară, într-un comunicat de presă.

Bavaria a avertizat, de asemenea, că simpatizanții care folosesc în mod public simbolul „Z” al forțelor ruse pot ajunge urmăriți penal, a declarat ministrul bavarez al justiției, Georg Eisenreich, într-un comunicat de presă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG