Linkuri accesibilitate

Civilii de la Azovstal au fost evacuați în siguranță

Războiul lui Putin | NATO avertizează că urmează „o şi mai mare brutalitate'' în Ucraina. Putin spune că victoria va fi a Rusiei

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns la cea de-a 74 -a zi. Evacuarea civililor de la Azovstal a fost încheiată cu success, după cum a anunțat chiar președintele Volodimir Zelenski. În Rusia, Putin se pregătește de parada de 9 mai.

Trupele de la Batalionul Azov de la Mariupol insistă că nu se vor preda niciodată forțelor ruse.

Rușii au continuat combardamentele. Oficialii ucraineni se tem că peste 60 de persoane după ce o bombă rusă a lovit sâmbătă o școală din estul Ucrainei.

Toți bătrânii, femeile și copiii au fost evacuați din combinatul Azovstal din Mariupol, au anunțat oficialii din Ucraina și Rusia. Operațiunea de salvare a început în urmă cu o săptămână, coordonată de ONU și Crucea Roșie, care deocamdată nu au confirmat informațiile .

Forțele armate ucrainene rezistă încă în catacombele combinatului, acesta fiind ultimul bastion care nu este sub controlul Rusiei.

Atacurile trupelor ruse au continuat sâmbătă în mai multe zone din Ucraina. Odesa, orașul-port din sud, a fost lovit de patru rachete de croazieră au lovit.

În orașul Sumî, în nordul Ucrainei, rușii au lovit cu rachete două locaţii.

De asemenea, forțele ruse au bombardat și regiunea Harkov.

18:10 8.5.2022

Soldaţii Batalionului Azov nu vor să capituleze

Capitularea nu este o opţiune, iar soldaţii Batalionului Azov vor continua să lupte cât timp vor fi în viaţă pentru a respinge ocupanţii ruşi, au declarat comandatul Batalionului Azov, Denis Prokopenko, şi comandatul său adjunct, Sviatoslav Kalina Palamar, în cadrul unei conferinţe de presă în format online, relatează CNN. Luptătorii ucraineni au promis că vor continua lupta..

„Capitularea nu este o opţiune (...) Vom continua să luptăm atât timp cât vom fi în viaţă pentru a respinge ocupanţii ruşi. Nu avem mult timp, suntem supuşi unui bombardament intens”, a declarat Palamar.

Cei doi oficiali ucraineni au mai menţionat că forţele ruse au continuat să bombardeze oţelăria Azovstal din Mariupol şi încearcă să atace oţelăria.

Luptătorii au cerut comunităţii internaţionale să ajute la evacuarea soldaţilor răniţi din oţelărie, care reprezintă ultimul bastion al apărării din Mariupol.

Poveștile terifiante ale oamenilor evacuați de la combinatul Azovstal
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:56 0:00

16:57 8.5.2022

Jill Biden a mers în Ucraina unde s-a întâlnit cu Olena Zelenska

Jill Biden s-a întâlnit cu Olena Zelenska la o școală publică din Uzhhorod, aflată în aproperea graniței dintre Slovacia și Ucraina
Jill Biden s-a întâlnit cu Olena Zelenska la o școală publică din Uzhhorod, aflată în aproperea graniței dintre Slovacia și Ucraina

Aflată în vizită în Slovacia, Prima Doamnă a SUA Jill Biden a trecut duminică granița în Ucraina, intrând într-o zonă de război activă într-o mișcare rară pentru soția unui președinte în exercițiu, arată The Washington Post.

În Ucraina, Jill Biden s-a întâlnit cu prima doamnă ucraineană Olena Zelenska, care nu a mai apărut în public din 24 februarie.

„Am vrut să vin de Ziua Mamei. Am crezut că este important să arătăm poporului ucrainean că acest război trebuie să se oprească și că acest război a fost brutal și că poporul american este alături de poporul Ucrainei”, a spus Jill Biden înainte de o întâlnire privată a celor două prime doamne.

Zelenska a lăudat-o pe Jill Biden „pentru un act foarte curajos” că a venit în Ucraina.

16:46 8.5.2022

Bono a cântat la Kiev „Stand By Ukraine”

Solistul U2, Bono, și un militar ucrainean, liderul trupei Antytila Taras Topolia, au cântat împreună la un spectacol pentru ucraineni în interiorul unei stații de metrou din Kiev.

„Oamenii din Ucraina nu luptă doar pentru propria ta libertate, tu lupți pentru noi toți cei care iubim libertatea”, a spus starul rock irlandez în timpul unei pauze, citat de agenția de presă AFP.
Solistul a cântat în fața unui public restrâns de la stația Kreshchatik, unde s-au auzit clasicele U2 „Sunday, Bloody Sunday”, „Desire” și „With Or Without You”.

Împreună cu Taras Topolia din trupa Antytila, Bono a cântat și vechiul cântec Stand By Me, schimbând însă cuvintele în Stand By Ukraine.

Bono a cântat într-una din stațiile de metrou de la Kiev
Bono a cântat într-una din stațiile de metrou de la Kiev

15:53 8.5.2022

Putin spune că Rusia va câștiga la fel ca în 1945

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că „la fel ca în 1945, victoria va fi a Rusiei”, în mesajul de Ziua Comemorării şi Reconcilierii de pe 8 mai, făcând o serie de referinţe la „nazism” şi numeroase comparaţii între Al Doilea Război Mondial şi războiul din Ucraina. Liderul rus a subliniat că datoria soldaţilor ruşi este să prevină renaşterea nazismului, relatează Le Figaro.

„Astăzi, soldaţii noştri, precum strămoşii lor, luptă umăr la umăr pentru eliberarea ţării lor natale de sub mizeria nazistă, cu încrederea că, la fel ca în 1945, victoria va fi a noastră”, a declarat Putin în mesajul transmis duminică ţărilor fostului bloc sovietic, din Asia Centrală, precum şi regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

„Astăzi, datoria noastră comună este să prevenim renaşterea nazismului, care a provocat atât de multă suferinţă popoarelor din diferite ţări”, a adăugat el, pentru ca „noile generaţii să fie demne de memoria părinţilor şi bunicilor lor”.


Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG