Ben Wallace: Rusia rămâne fără arme de mare precizie, vor fi greu de înlocuit
Forțele ruse rămân fără arme de precizie destul de repede și ar putea fi „sparte” de Ucraina, a spus secretarul britanic al apărării, citat de BBC.
Vorbind la Londra, Ben Wallace spune: „Toți avem arme extrem de complexe care, destul de amuzant, nu necesită câteva zile pentru a le înlocui, poate dura luni de zile. Odată ce le tragi pe toate, așa cum a făcut Rusia, e o adevărată provocare.”
Secretarul britanic al apărării spune că Putin va găsi „incredibil de greu să încerce să înlocuiască acele arme”, adăugând că multe dintre componente vin din Occident și nu va putea să pună mâna pe ele.
Stoltenberg îi cere lui Putin să reia negocierile de pace
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a cerut luni, într-o declarație pentru cotidianul Die Welt, preşedintelui rus Vladimir Putin să pună capăt imediat războiului din Ucraina şi să reia negocierile de pace, dând totodată asigurări că Alianţa Nord-Atlantică va continua să sprijine Ucraina.
Stoltenberg a respins totodată cu fermitate acuzaţiile Moscovei potrivit cărora NATO se comportă "agresiv".
"Pe parcursul a mai bine de şapte decenii, am fost în stare să evităm războiul cu aliaţii noştri. NATO este o alianţă defensivă, iar criza actuală demonstrează că este vital ca Europa şi America de Nord să rămână unite în interiorul NATO pentru a garanta pacea şi a proteja valorile libertăţii şi democraţiei", a apreciat şeful NATO.
El a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică, la fel ca Uniunea Europeană, s-a clădit pe "ruinele celui de-al Doilea Război Mondial pentru a evita războiul".
Ce a lipsit din discursul lui Putin
În discursul lui Putin de 9 Mai a lipsit cuvântul Mariupol. Chiar în timpul paradei militare a avut loc un nou asalt asupra combinatului siderurgic Azovstal, aici existând militari care nu au abandonat lupta.
Orașul Mariupol, de o mare importanță strategică pentru Rusia, a cunoscut unele dintre cele mai aprige lupte din acest război și a fost atacat încă din primele momente ale invaziei. Acum două săptămâni, un general rus spunea că un scop al „operațiunii speciale” este cucerirea sudului Ucrainei. Mariupol este un simbol al rezistenței ucrainene împotriva forțelor invadatoare.
Putin nu a dat nicio indicație despre intențiile viitoare și nici o vorbit despre victorie.
Armele aduse la parada lui Putin
Parada de astăzi a fost o demonstrație mult redusă a puterii militare a Rusiei, față de cum au indicat autoritățile de la Moscova că va fi, relatează CNN. Cu toate acestea, multe dintre sistemele de arme aflate în acțiune în prezent în Ucraina au fost reprezentate, de la artilerie autopropulsată, până la rachete balistice lansate de la sol și armament greu.
Au fost reprezentate contingente din toate ramurile principale ale armatei ruse, inclusiv vehicule de luptă și soldați din VDV – formațiunile de parașutisti ale Rusiei, care au fost în avangarda asaltului său asupra Ucrainei și care au suferit pierderi semnificative în primele săptămâni de război.
Rachetele nucleare cu rază lungă de acțiune au fost, de asemenea, aruncate prin Piața Roșie – o reamintire puternică a arsenalului nuclear masiv al Rusiei – o amenințare la care liderii ruși s-au referit de mai multe ori, deoarece acest conflict s-a transformat într-o luptă de uzură, câștigurile fiind limitate.
În schimb, defilarea aeriană a fost anulată pe ultima sută de metri. În cadrul ceremoniei era planificat ca 77 de avioane să zboare peste cerul Pieţei Roşii din Moscova.
De asemenea, în program era și ”Doomsday” (Avionul Apocalipsei), aeronava fără geamuri care îl poate proteja pe Vladimir Putin în cazul unui război nuclear.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că avioanele nu s-au mai ridicat de la sol din cauza condițiilor meteorologice neprielnice.
Facebook Forum