Linkuri accesibilitate

Putin, la defilarea de Ziua Victoriei
Putin, la defilarea de Ziua Victoriei

Războiul lui Putin | Doi jurnaliști pro-Kremlin: Putin, „dictator paranoic jalnic”. Macron: aderarea Ucrainei la UE poate dura zeci de ani

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns la cea de-a 75-a zi. 9 Mai este și Ziua Victoriei, iar la Kremlin a avut loc marea paradă militară și Vladimir Putin și-a ținut mult-așteptatul discurs.

Sumarul zilei, pe scurt

  • Președintele Franței, Emmanuel Macron, spune despre candidatura Ucrainei la Uniunea Europeană că „va dura într-adevăr câțiva ani, probabil câteva decenii”.
  • Doi jurnaliști ruși de la un site popular pro-Kremlin l-au umplut luni dimineață cu articole împotriva războiului, într-un act rar de disidență. Jurnaliștii de la Lenta.ru l-au numit pe Putin „dictator paranoic jalnic” și l-au acuzat că poartă „cel mai sângeros război al secolului XXI”.
  • În timpul paradei militare de la Kremlin, Odesa a fost lovită de rachete balistice, iar armata rusă a dat un nou asalt asupra combinatului Azovstal din Mariupol.
  • Serghei Andreev, ambasadorul Rusiei în Polonia, a fost atacat cu vopsea roșie în timp ce încerca să depună o coroană de flori la memorialul victimelor celui de-al Doilea Război Mondial, aflat în Varșovia. A fost înconjurat de localnici înfuriați de apariția sa care i-au strigat „fascistule” înainte de a-l împroșca cu vopsea roșie.
  • Patru lideri mondiali au fost duminică în Ucraina, în afară de Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, care a trecut granița din Slovacia într-o vizită surpriză: Justin Trudeau, Bärbel Bas - șefa parlamentului german, Andrej Plenkovići - premierul Croației și Gordan Grlić Radman - ministrul croat de externe. Tot într-o vizită surpriză a fost luni și Charles Michel, președintele Consiliului European, obligat să se adăpostează în buncăr în timpul atacului asupra Odesei.
16:10 9.5.2022

Întâlnire a președintelui Consiliului European cu premierul ucrainean, la Odesa

Premierul ucrainean, Denîs Șmîhal, i-a mulțumit lui Charles Michel pentru sprijinul său, după ce președintele Consiliului European a vizitat luni Odesa.

Cei doi au discutat despre cel de-al șaselea pachet de sancțiuni propus de Comisia Europeană, precum și despre importanța integrării Ucrainei de către UE, a scris Șmîhal pe Twitter.

15:37 9.5.2022

Putin: Nu există nicio îndoială că „operațiunea militară specială” a Moscovei în Ucraina își va atinge obiectivele

Vladimir Putin susține că nu există nicio îndoială că „operațiunea militară specială” a Moscovei în Ucraina își va atinge obiectivele, potrivit agenției de știri de stat ruse Tass.

Președintele rus a vorbit după ce a urmărit parada militară anuală de pe Piața Roșie din Moscova pentru a marca victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial.

Toate obiectivele sunt îndeplinite. Vom obține rezultatul dorit, din acest motiv, nu există nicio îndoială”, a spus Putin.

15:30 9.5.2022

Forțele ruse au luat cu asalt combinatul Azovstal

Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat că forțele ruse, susținute de tancuri și artilerie, desfășoară „operațiuni de asalt” asupra uzinei de oțel Azovstal din Mariupol, unde sunt adăpostiți ultimii apărători ai orașului făcut una cu pământul de armata rusă.

Ar putea exista atacuri viitoare asupra oțelăriilor, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Alexandr Motujîanîk, fără a dovedi dovezi sau a oferi detalii suplimentare.

Rusia a negat anterior afirmațiile Ucrainei conform cărora ar fi încercat să atace centrala.

14:31 9.5.2022

Ambasadorul Rusiei la Varșovia, stropit cu vopsea roșie

Serghei Andreev, ambasadorul Rusiei în Polonia, a fost atacat cu vopsea roșie în timp ce încerca să depună o coroană de flori la memorialul victimelor celui de-al Doilea Război Mondial, aflat în Varșovia.

A fost înconjurat de localnici înfuriați de apariția sa care i-au strigat „fascistule” înainte de a-l împroșca cu vopsea roșie.

În luna aprilie Andreev a acuzat autoritățile poloneze că au confiscat proprietăți diplomatice ruse din Varșovia, în contextul în care relațiile deja tensionate dintre cele două țări s-au înrăutățit și mai mult din cauza campaniei militare a Moscovei în Ucraina.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG