Linkuri accesibilitate

De ce Ziua Europei nu e aceeași cu Ziua Victoriei contra nazismului | Theodor Paleologu: Putin este cel mai mare rusofob de pe planetă


Theodor Paleologu face o paralelă între mesajele transmise de Vladimir Putin și Volodimir Zelenski de Ziua Victoriei.
Theodor Paleologu face o paralelă între mesajele transmise de Vladimir Putin și Volodimir Zelenski de Ziua Victoriei.

Rusia sărbătorește Ziua Victoriei contra naziștilor pe 9 Mai, anume capitularea Germaniei în 1945. Spre deosebire, occidentalii înfrângerea lui Hitler, pe 8 Mai. Uniunea Europeană sărbătorește cu totul altceva: discursul lui Robert Schuman de la 9 Mai 1950, mesajul fondator al Comunității Europene.

Istoricul și diplomatul Theodor Paleologu explică într-un interviu pentru Europa Liberă semnificația și importanța datelor de 8 și 9 Mai în contextul războiului din Ucraina.

Principalele idei ale interviului:

  • 8 Mai reprezintă victoria împotriva nazismului; Uniunea Sovietică celebra Ziua Victoriei pe 9 Mai, Rusia lui Putin a redat sărbătorii fastul sovietic;
  • Ziua Europei celebrează discursul fondator al ministrului de externe francez, apoi președinte al Parlamentului European, Robert Schuman, ținut pe 9 Mai 1950.
  • Pe 10 Mai, românii celebrează Ziua Regalității și Ziua Independenței; 10 Mai ar trebui să fie zi națională, alături de 1 Decembrie;
  • În 2022, nu putem vorbi de 8 sau 9 Mai, fără să ne referim la Războiul din Ucraina;

Europa Liberă: Ce reprezintă data de 8 Mai pentru Europa și pentru noi?

Theodor Paleologu: 8 Mai înseamnă victoria împotriva nazismului. Evident că reprezintă și pentru noi ceva câtă vreme România era țară beligerantă și în acel moment era în tabăra celor care au combătut nazismul, după ce fusese înainte, timp de mai mulți ani, principalul aliat al Germaniei naziste.

Winston Churchill a anunțat capitularea Germaniei pe 8 Mai 1945, iar momentul a fost sărborit ca atare inclusiv de mulțimea adunată în fața Palatului Buckingham, cu regele, regina și premierul salutând lumea care ovaționa de la balcon.

Fragment din discursul lui Winston Churchill
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:29 0:00

Din punct de vedere românesc, eu cred că nu putem vorbi despre 8 Mai în România fără să evocăm 23 August 1944 care este opera exclusivă a Regelui Mihai, care a fost urmat de întreaga armată. A putut părea surprinzător acest lucru, în 23 august, apoi, din 23 august, România luptă împotriva Germaniei, împotriva fostului aliat, și participă la efortul de război împotriva Germaniei care se încheie pe 8 Mai.

Semnificația zilei de 8 Mai în Occident

Pe 8 Mai, statele Occidentale celebrează Ziua Victoriei sau ziua Eliberării în Europa. Este ziua în care se sărbătorește acceptarea oficială de către Aliații din cel de-al Doilea Război Mondial a predării necondiționate de către Germania a forțelor sale armate. Rusia și multe foste țări sovietice sărbătoresc pe 9 mai, marcând sfârșitul războiului mondial. În Marea Britanie este adesea prescurtat VE Day, sau V-E Day în SUA, termen care a existat încă din septembrie 1944, în așteptarea victoriei.

Înainte de Revoluția din Decembrie 1989, în România, pe 8 Mai era celebrată data înființării Partidul Comunist Român. PCR a fost creat la data de 8 mai 1921 ca rezultat al scindării ramurii bolșevice de extremă stânga de Partidul Social Democrat Român.

Europa Liberă: De ce apare un decalaj între 8 Mai sărbătorit în Occident și 9 Mai sărbătorit în Rusia care practic marchează același moment?

Theodor Paleologu: Pur și simplu o diferență de fus orar. În Uniunea Sovietică era deja 9 Mai și ca să se distingă cumva de aliații occidentali, sovieticii au pus accentul pe ziua de 9 mai, dar evident există această explicație legată de diferența de fus.

Europa Liberă: Care este semnificația zilei de 9 Mai pentru Occident?

Theodor Paleologu: Este declarată Ziua Europei, dar trebuie spus că în mai 1945 Europa era în ruine. Este momentul cel mai de jos poate din istoria Europei, era făcută praf din prostia, sau din nebunia, spuneți-i cum vreți, a unor lideri europeni, pentru că și Hitler, și Mussolini, și Ion Antonescu și alți aliați totuși sunt lideri europeni. De ce este vorba despre o înfrângere a unor lideri europeni? Este momentul zero de la care începe reconstrucția.

E un moment al unui început, de renaștere pentru jumătate din continent. Pentru noi n-a fost așa ceva, pentru noi a venit noaptea comunistă timp de peste patruzeci de ani. În schimb, Europa Occidentală a renăscut în 8 Mai 1945, grație Statelor Unite.

Trebuie spus că Statele Unite practic au ajutat Europa Occidentală să renască din cenușă, prin planul Marshall și apoi Alianța Nord-Atlantică, cea care a asigurat securitatea Europei. Se poate spune legitim că este o zi a Europei, dar are o dimensiune cathartică, Europa curățată de nazism, să spunem, și o renaștere din propria cenușă. Europa a renăscut precum Pasărea Phoenix, după 8 mai 1945 însă, repet, e vorba numai de Europa Occidentală.

Semnificația zilei de 9 Mai

9 mai reprezintă Ziua Europei și marchează aniversarea istoricei „Declarații Schuman” care a expus ideea sa pentru o nouă formă de cooperare politică în Europa, care ar face de neconceput războiul între națiunile Europei. Propunerea lui Schuman este considerată a fi începutul a ceea ce este acum Uniunea Europeană.

Europa Liberă: Vorbim despre o reconstrucție și pentru România?

Theodor Paleologu: Noi am așteptat încă patruzeci și patru pe ani. Cred că pentru noi renașterea este 21 Decembrie. Anul 1989 este anul eliberării Europei de Est și din fericire și Uniunea Sovietică s-a prăbușit în 1991. Ceea ce consideră Putin că este o mare catastrofă, de fapt, pentru zeci de milioane de oameni a fost o șansă extraordinară să scăpăm de opresiunea sovietică.

Europa Liberă: Ce semnificație mai are ziua de 9 Mai după căderea regimurilor comuniste care o celebrau?

Theodor Paleologu: Nu putem vorbi de 9 Mai în 2022, ca și cum nimic nu s-a întâmplat în Ucraina și invit pe toată lumea să compare cele două discursuri, discursul de ieri din 8 Mai al lui Zelenski și discursul de 9 Mai al lui Putin din Piața Roșie de la Moscova. Contrastul este total! Putin repetă minciunile oficiale că Rusia a fost agresată și că de fapt își apără patria atacând o altă țară, în timp ce discursul lui Zelenski are accente churchilliene, este este absolut magnific. Este sublim și vorbește în numele unei națiuni care se luptă pentru libertatea sa.

Și este culmea mârșăviei să spui că Ucraina e nazistă, așa cum face propaganda nerușinată a Kremlinului, când Ucraina a fost una dintre țările cele mai lovite de cel De-al Doilea Război Mondial. Naziștii au exterminat inclusiv ucraineni în timpul războiului, i-au tratat pe ucraineni ca pe niște ființe inferioare, ucrainenii s-au luptat împotriva nazismului.

Este o nerușinare fără seamă să spui că denazifici o țară care a fost victimă a nazismului și victima stalinismului totodată. Pentru că se cumulează Holodomorul, adică foametea organizată de Stalin, masacrele lui Stalin, deportările lui Stalin. Să nu uităm că întregul popor tătar a fost deportat din Crimeea și apoi au venit, cum spuneam, masacrele săvârșite de naziști. Deci Ucraina este țara care a fost victimă a celor două totalitarisme - stalinism și nazism.

Europa Liberă: Ar trebui cumva să celebrăm și noi pe 8 Mai victoria contra nazismului, din perspectiva apropierii de Occident?

Theodor Paleologu: Cu siguranță, din perspectiva pe care am definit-o, momentul zero al Europei. Europa a renăscut, este ziua renașterii după un teribil război, un război civil european, pentru că cel de-al Doilea Război Mondial este totodată un război civil, nu este doar un război între națiuni. În 8 Mai a renăscut Europa, eliberată de demonii săi din trecut.

Vedem astăzi că demonii nu au dispărut de tot și bântuie acum dinspre Moscova. Și este totuși incredibil, ține de schizofrenie aproape să auzi că Putin vorbește despre victorii asupra nazismului și să facă în Ucraina ceea ce, cum spuneam, s-a întâmplat în anii '40.

Există un autor american, Timothy Schneider, care vorbește despre schizo-fascism. Eu nu aș merge atât de departe, dar este totuși consternant să auzi că cineva pretinde că denazifică una dintre principalele victime ale celui de-Al Doilea Război Mondial și anume Ucraina. Când Ucraina a pierdut atunci peste zece milioane de locuitori dacă combinăm foametea organizată de Stalin, apoi masacrele făcute de naziști și apoi din nou de Armata Roșie. Or, acum, în 2022, nu știu exact cifrele (nu sunt cunoscute nici oficial n.r.), dar sunt informații clare că în ultimele săptămâni, au fost deportați cetățeni ucraineni în Rusia și tratați mizerabil. Este ceva odios, așa proceda și Stalin în anii respectivi, deportând popoare întregi.

Mai e un lucru foarte grav. În timp ce Asociația Memoria, care cultiva memoria victimelor Stalinismului, a fost desființată și executată, Stalin este celebrat acum ca o mare figură a istoriei Rusiei. Or, lucrul acesta ne arată că glorificarea criminalilor din trecut duce în mod invariabil la repetarea crimelor, dar și la justificarea în continuare a agresiunii, a masacrelor provocate de aceste bombardamente Ucraina este o țară devastată de Armata Rusă. Este o imensă crimă pe care Putin o săvârșește împotriva istoriei Rusiei. De fapt, Putin este cel mai mare rusofob de pe planetă.

Europa Liberă: Revenind în România, după 8 și 9 Mai, 10 Mai este o altă zi cu semnificație istorică importantă omisă de comuniști.

Theodor Paleologu: Este ziua noastră națională, e vorba de venirea Prințului Carol, în 1866 și apoi alte momente importante care au fost asociate cu 10 Mai: proclamarea Independenței unde, sigur, iarăși avem o mică problemă de ore, de câteva ore, dar nu contează asta.

Ideea este că a devenit simbolul suveranității, venirea lui Carol I, proclamarea Independenței, proclamarea Regatului. 10 Mai a devenit simbolul suveranității și independenței României. Nu este doar celebrarea Monarhiei și totodată a independenței și suveranității. Și eu consider că ar trebui să fie și 10 Mai zi națională, la egalitate cu 1 Decembrie. De ce spun asta? Pentru că fără 10 Mai, n-ar fi acolo niciun 1 Decembrie.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG