Linkuri accesibilitate

Vehicule ale armatei ucrainene trec pe lângă resturile unui tanc rusesc. Imagine din Harkov, nord-est, 13 mai 2022. (AP Photo/Bernat Armangue)
Vehicule ale armatei ucrainene trec pe lângă resturile unui tanc rusesc. Imagine din Harkov, nord-est, 13 mai 2022. (AP Photo/Bernat Armangue)

Războiul lui Putin | Bătălia pentru Harkov a fost câștigată de Ucraina. Cadavrele soldaților ruși sunt încărcate într-un tren la Kiev

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington, forţele ruse par să abandoneze eforturile pentru o încercuire largă a trupelor ucrainene de-a lungul liniei Izium-Slaviansk-Debalţevo (nord est), concentrându-se în schimb pe încercuiri la Severodoneţk şi Lisiceansk (est).

  • Primul proces din Ucraina pentru crime de război a început, vineri, la Kiev.
  • Un tren frigorific preia de lângă Kiev cadavrele soldaților ruși abandonate de armata lui Putin.
  • Pentagonul a cerut încetarea imediată a focului, în prima discuție telefonică între șefii Armatelor din SUA și Rusia după 24 februarie.
  • Rusia a desfăşurat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană de tipul "Tor-M2" şi "Panţîri", susțin forțele ucrainene.
  • Ambasada României la Kiev s-a redeschis.
  • Puteți citi evenimentele din 13 mai, liveblog Europa Liberă.
10:38 14.5.2022

Ucraina va câștiga „bătălia de la Harkov". Ministrul Apărării din Marea Britanie evidențiază eșecul invaziei Rusiei

Artileria ucraineană din Harkov, imagine din 7 mai 2022.
Artileria ucraineană din Harkov, imagine din 7 mai 2022.

Faptul că Rusia a reușit să impună o conducere pro-rusă doar într-un oraș ucrainean, Herson - sudul Ucrainei, port fluvio-maritim pe Nipru, evidențiază eșecul invaziei Rusiei de a face progrese în ceea ce privește obiectivele sale politice în Ucraina, susține Ministerului Apărării din Marea Britanie, relatează BBC.

După ultima evaluare a situației de pe front, britanicii susțin că administrația militaro-civilă impusă de Rusia în Herson a anunțat că va cere ca regiunea să fie inclusă în Rusia prin organizarea unui referendum.

Serviciile de informații britanice spun că. dacă se va desfășura un astfel de referendum, Rusia „va frauda aproape sigur rezultatele pentru a arăta o majoritate clară în favoarea părăsirii Ucrainei”.

Cu toate acestea, faptul că Rusia a reușit să impună doar o conducere locală pro-rusă într-un oraș ucrainean, adaugă ministrul, evidențiază eșecurile planului său inițial de a plasa „majoritatea regiunilor Ucrainei sub autoritate pro-rusă pe termen lung”.

Ucraina „probabil a câștigat bătălia de la Harkov”, este evaluarea Institutului pentru Studiul Războiului.

În cea mai recentă evaluare a conflictului, analiștii militari spun că Rusia a fost împiedicată să încercuiască cel de-al doilea oraș al Ucrainei, Harkov - nord est, și acum a renunțat la încercările de a face acest lucru.

Harkov, în nord-estul, este uneori numit un oraș fortăreață. În acest război, și-a câștigat acest nume. De la începutul invaziei, capturarea acesteia a fost un obiectiv strategic cheie al forțelor ruse.

12:05 14.5.2022

„O vreau pe mama!"

Realitatea tragică din Ucraina, unde armata lui Putin a omorât civili.
Realitatea tragică din Ucraina, unde armata lui Putin a omorât civili.

Anastasia Konchakovska, în vârstă de cinci ani, vrea să fie ținută în brațe de mama ei. Ea este în curs de recuperare după o intervenție chirurgicală dificilă: un fragment dintr-un glonț i-a atins craniul. Fetița rostește un cuvânt în mod repetat: „mama”.

Mii de civili au fost uciși de când Rusia a lansat ofensiva pe scară largă pe 24 februarie. Cifrele exacte ale victimelor nu sunt cunoscute, iar numărul copiilor care au pierdut unul sau ambii părinți este și el necunoscut.

Materialul integral despre tragedia familiei ucisă de armata lui Putin.

12:24 14.5.2022

Rusia: Vom reacționa la extinderea NATO prin aderarea Finlandei și Suediei

Un tanc al armatei suedeze participă la un exercițiu NATO împreună cu Suedia și Finlanda. Imagine din 25 martie 2022, după invazia armatei lui Putin în Ucraina. REUTERS/Yves Herman
Un tanc al armatei suedeze participă la un exercițiu NATO împreună cu Suedia și Finlanda. Imagine din 25 martie 2022, după invazia armatei lui Putin în Ucraina. REUTERS/Yves Herman

Moscova va lua măsuri de precauţie corespunzătoare dacă NATO desfăşoară forţe şi infrastructuri nucleare mai aproape de frontierele Rusiei, a declarat, sâmbătă, viceministrul rus de externe Aleksandr Gruşko, potrivit Agerpres.

Agenţiile de presă ruse, preluate de Reuters, citează avertismentul lui Gruşko: "Va fi necesar să reacţionăm (...) luând măsuri de precauţie adecvate care să asigure viabilitatea descurajării".

Oficialul a susţinut că Rusia nu are intenţii ostile faţă de Finlanda şi Suedia şi nu consideră că există motive "reale" pentru aderarea acestor ţări la NATO.

El a reluat şi declaraţia anterioară a Kremlinului, conform căreia reacţia Rusiei la o eventuală extindere a NATO va depinde de apropierea forţelor militare aliate şi de infrastructurile desfăşurat.

Reuters arată că intenţia Finlandei de a adera la NATO, anunţată joi, şi probabilitatea ca Suedia să facă acelaşi pas ar extinde Alianţa Nord-Atlantică - exact ceea ce preşedintele rus Vladimir Putin a încercat să împiedice, prin invadarea Ucrainei.

Finlanda trebuie să adere la NATO „fără întârziere”, au declarat joi președintele Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin. O decizie similară va fi luată săptămâna viitoare și de Suedia. Este o shimbare majoră de politică a celor două țări, declanșată de invazia lui Putin în Ucraina.

Marea Britanie a semnat deja acorduri oficiale cu Finlanda și Suedia prin care le oferă garanții de securitate „în cazul în care oricare dintre țări suferă un dezastru sau un atac”, până la aderarea propriu-zisă la NATO, care ar mai putea dura câteva luni.

Îngrijorate de reacţia Rusiei, care deja a amenințat cele două țări cu „repercusiuni militare și politice” dacă decid să se alăture NATO, finlandezii și suedezii au purtat discuții cu marile puteri ale NATO - SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania - pentru a obține garanţii de securitate bilaterale pe perioada candidaturii.

13:01 14.5.2022

România redeschide ambasada de la Kiev

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat pe contul său de Twitter că ambasada României la Kiev se va redeschide de astăzi. Mesajul apare și pe pagina de Facebook a Ambasadei din Capitala Ucrainei.

România este pe deplin alături de partenerul său Ucraina în lupta sa curajoasă pentru libertate", a fost mesajul lui Aurescu.

Ministrul afacerilor externe va participa, în perioada sâmbătă și duminică, la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele membre NATO, care se va desfășura la Berlin

Miniștrii afacerilor externe reuniți în format aliat vor aborda situația de securitate generată de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, necesitatea consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO, precum și sprijinul oferit pentru creșterea rezilienței Ucrainei în fața amenințărilor și provocărilor cu care se confruntă. Totodată, în cadrul discuțiilor pentru pregătirea Summitului NATO de la Madrid, șefii diplomațiilor din statele NATO vor oferi orientări și direcționări pe fond privind viitorul Concept Strategic al NATO. Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va reitera susținerea României pentru politica NATO a „Ușilor Deschise” și va saluta intenția Finlandei și a Suediei de a se alătura Alianței, în vederea consolidării securității euroatlantice", se arată pe site-ul MAE.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG