Linkuri accesibilitate

Tatiana Poșivalova, în fața casei ei distruse din satul Vilhivka (foto REUTERS/Ricardo Moraes)
Tatiana Poșivalova, în fața casei ei distruse din satul Vilhivka (foto REUTERS/Ricardo Moraes)

Războiul Rusiei în Ucraina. Forțele ruse din Harkov, împinse până la graniță. Putin amenință Finlanda și Suedia, Erdogan nu le vrea în NATO

Luptele din Ucraina continuă mai ales în estul țării, acolo unde forțele ruse și-au intensificat atacurile. Din nord, rușii s-au retras în urma contraofensivei forțelor ucrainene.

Sumarul zilei

  • Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că nu va fi de acord cu aderarea Finlandei și Suediei la NATO.
  • La Odesa, rușii au bombardat o clădire turistică, iar patru oameni au fost răniți.
  • Uniunea Europeană nu va recunoaște niciun teritoriu confiscat de Rusia de la Ucraina, a spus șeful diplomației UE, Josep Borell.
  • După anunțul Finlandei și Suediei că vor să adere oficial la NATO, Vladimir Putin a spus că extinderea infrastructurii militare de pe teritoriul lor va cere o reacție din partea Moscovei.
  • Uniunea Europeană și Statele Unite au convenit să coopereze mai strâns pentru a contracara întreruperea aprovizionării cu mărfuri și alimente cauzată de invazia Rusiei în Ucraina și pentru a combate dezinformarea de la Moscova.
22:02 16.5.2022

UE nu a ajuns la un consens privind al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

UE nu a reușit să ajungă la un consens și să finalizeze al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, citat de Reuters.

La o conferință de presă care a urmat reuniunii Consiliului de Afaceri Externe de luni de la Bruxelles, Borrell a spus că UE va continua să impună sancțiuni Rusiei pentru a face prețul invaziei insuportabil pentru Kremlin și că discuțiile continnuă.

El a spus că nu a fost posibil să se ajungă astăzi la un acord pentru finalizarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni.

Responsabilitatea adoptării lor va reveni Comitetului Reprezentanților Permanenți, iar ambasadorii vor continua discuțiile. Problemele au apărut de la lipsa unanimității privind embargoul asupra petrolului rămân, potrivit oficialului.

21:08 16.5.2022

Josep Borell: UE nu va recunoaște niciun teritoriu confiscat de Rusia de la Ucraina

UE nu va recunoaște nicio parte a Ucrainei revendicată ca parte a Rusiei, a declarat șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, la o conferință de presă după o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE la Bruxelles.

El a adăugat, de asemenea, că UE va ajuta Ucraina să exporte cereale în Europa, inclusiv pe mare, pentru a face loc unei noi recolte.

20:39 16.5.2022

Erdogan spune că Turcia nu va aproba aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că nu va fi de acord cu aderarea Finlandei și Suediei la NATO.

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat luni, citat de Reuters, că delegațiile suedeză și finlandeză nu ar trebui să se deranjeze să vină la Ankara pentru a o convinge să aprobe candidatura lor la NATO, pentru că găzduiesc teroriști.

Într-o conferință de presă, Erdogan a spus că Turcia nu va aproba ofertele lor de a adera la NATO, numind Suedia „un incubator” pentru organizațiile teroriste și adăugând că au teroriști în parlamentul lor.

Ankara spune că Suedia și Finlanda adăpostesc oameni despre care spune că sunt legați de grupuri pe care le consideră teroriste, și anume gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și adepții lui Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016.

Invazia rusească în Ucraina a dus la o regândire radicală a politicilor de securitate ale Finlandei și Suediei, care au considerat aderarea ca pe o provocare inutilă a Rusiei, puternicul lor vecin estic.

Numai că aderarea la NATO ar necesita ratificarea de către toți membrii existenți, printre care și Turcia, membră a NATO din 1952 și o piatră de temelie a politicii sale externe față de țările occidentale.

19:36 16.5.2022

Alexei Navalnîi a publicat pe Twitter laude pentru cele mai recente sancțiuni ale Regatului Unit împotriva rudelor lui Putin și a amantei sale.

Activistul anticorupție întemnițat a spus că Boris Johnson și Liz Truss „dau dovadă de un lidership remarcabil în problema războiului lui Putin cu Ucraina în general și a sancțiunilor în special”.

„Sancțiunile individuale, înghețarea și confiscarea bunurilor, interzicerea vizelor și confiscarea iahturilor și conturile funcționarilor sunt foarte populare în rândul cetățenilor ruși. Chiar și cel mai adormit alegător rus este solidar și mai radical decât Occidentul în această problemă”, spune Navalnîi.

El a spus că abia astăzi a scris pe subiect pentru că nu a aflat nimic până acum de la televiziunea rusă. Postările sale sunt însoțite de completări făcute de fosta directoare a fundației sale, fugită în străinătate după ce autoritățile ruse au încercat să o acuze de otrăvirea lui Navalnîi. Maria Pevșik este artizana dezvăluirilor despre averea fiicei vitrege a lui Lavrov, studentă la Londra și deținătoare a unui apartament de câteva milioane de dolari.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG