Linkuri accesibilitate

O imagine din satelit de la Maxar Technologies arată că Teatrul din Mariupol era semnalizat ca adăpost pentru copii. Pe trotuarul din fața și din spatele clădirii, era scris cu litere mari cuvântul „copii”. Imaginea este din 14 martie 2022.
O imagine din satelit de la Maxar Technologies arată că Teatrul din Mariupol era semnalizat ca adăpost pentru copii. Pe trotuarul din fața și din spatele clădirii, era scris cu litere mari cuvântul „copii”. Imaginea este din 14 martie 2022.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Consiliul Europei suspendă relațiile cu Belarus. Biden: Putin e un dictator ucigaș, pur si simplu o brută

În a 22-a zi de război în Ucraina, soarta a sute de civili care se adăposteau în Teatrul din Mariupol rămâne necunoscută. Clădirea teatrului era semnalizată ca adăpost pentru copii, în fața și în spatele teatrului era scris cu litere mari, vizibile de la altitudine, cuvântul „copii”.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, l-a numit joi pe Putin un „dictator ucigaș, pur și simplu o brută”, după ce în urmă cu o zi acesta a transmis că omologul său rus este un „criminal de război”.

Kremlinul a reacționat imediat la declarațiile venite din partea lui Biden, calificându-le drept „de neiertat”.

Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei din 2008, până în 2012, a transmis că Rusia își va pune inamicii „la locul lor”. Anterior, politicianul rus i-a avertizat pe liderii din Occident că orice război economic din trecut a dus la un conflict real între state.

Consiliul Europei a decis joi suspendarea relațiilor cu Belarusul. Comitetul Miniștrilor, principalul organism decizional al organizației, a motivat decizia pe fondul participării active a Minskului la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Pe 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina. O parte dintre trupele mobilizate în Belarus au fost trimise pe frontul de luptă, în apropierea Kievului.

Între timp, autoritățile ucrainene anunță că au reușit să-i scoată la suprafață pe majoritatea civililor care se ascundeau în Teatrul Dramatic din centrul orașului Mariupol. Nu se cunoaște în continuare câte victime sunt de pe urma bombardamentului efectuat de forțele armate ruse asupra clădirii din oraș. Rusia transmite că teatrul a fost bombardat de armata ucraineană.

Joi, președintele Zelenski s-a adresat politicienilor din Bundestag, Parlamentul Germaniei, îndemnându-l pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, să „distrugă acest zid și să-i dea Germaniei rolul de lider pe care îl merită”.

Într-o notă similară, dacă nu identică, în iunie 1987, președintele SUA de atunci, Ronald Reagan, i se adresa lui Gorbaciov în timpul vizitei sale din Berlin, îndemnându-l pe liderul sovietic să „dărâme acest zid” ce despărțea Berlinul de Vest de cel de Est.

11:09 17.3.2022

Zelenski îndeamnă Germania să dărâme noul zid ridicat în Europa prin invazia rusă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat joi Germania să dărâme noul zid ridicat în Europa împotriva libertăţii odată cu declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, scrie CNN.

„Dragă domnule cancelar (Olaf) Scholz, distrugeţi acest zid, daţi-i Germaniei rolul de lider pe care îl merită", a declarat liderul ucrainean într-un discurs difuzat în faţa Camerei Inferioare a Parlamentului german.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost ovaţionat în Bundestag joi dimineaţa în picioare, înainte de intervenţia sa video în faţa deputaţilor germani.




10:39 17.3.2022

Ambasadorul Chinei în Ucraina: China „nu va ataca niciodată Ucraina”

China „nu va ataca niciodată Ucraina”, dimpotrivă, va ajuta statul ucrainean, în special din punct de vedere economic, a declarat ambasadaorul Chinei în Ucraina, potrivit unui comunicat de presă al guvernului regional din Liov, citat de CNN.

„China nu va ataca niciodată Ucraina. Vom ajuta, mai ales din punct de vedere economic... În această situaţie, pe care o aveţi acum, vom acţiona responsabil”, l-a asigurat ambasadorul Chinei în Ucraina, Fan Xianrong, pe Maksym Kozytsky, şeful administraţiei militare regionale din Liov, în timpul unei întâlniri.

„China este o ţară prietenoasă cu poporul ucrainean. În calitate de ambasador, pot spune în mod responsabil că China va fi întotdeauna o forţă benefică pentru Ucraina, atât din punct de vedere economic, cât şi politic”, a argumentat el.

10:35 17.3.2022

Dmitri Medvedev, fostul preşedinte rus: Rusia îşi va pune inamicii „la locul lor”

Rusia are puterea de a pune „la locul lor” inamicii conduşi de Statele Unite, iar Moscova va dejuca complotul rusofob al Occidentului de a distruge Rusia, a declarat, joi, Dmitri Medvedev, fostul preşedintele rus şi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Vladimir Putin, potrivit The Guardian.

Dmitri Medvedev, fost preşedinte din 2008 până în 2012, a spus că Statele Unite au alimentat rusofobia „dezgustătoare” în încercarea de a îngenunchea Rusia şi de a o distruge.

„Nu va funcţiona - Rusia are puterea de a-i pune pe toţi inamicii noştri impertinenţi la locul lor”, a spus Medvedev.

10:10 17.3.2022

Viceministrul polonez de Externe e de acord cu afirmaţia că Putin e „criminal de război”

Atacul asupra teatrului din Mariupol este un alt semn că forţele lui Vladimir Putin recurg la tactici şi mai brutale, a declarat Marcin Przydacz, viceministrul polonez de Externe, conform BBC.

„Şi ce este mai rău, am văzut o imagine cu acest teatru, pe trotuar era scris că sunt copii înăuntru. Acest lucru nu l-a împiedicat pe Putin să bombardeze şi este, într-adevăr, aşa cum l-a numit preşedintele Biden, acesta este criminalul de război”, a precizat oficialul polonez, care a mai spus că e de acord cu afirmaţia preşedintelui american Joe Biden, care l-a numit pe Putin „criminal de război”.

„În opinia mea, planul iniţial era distrugerea infrastructurii militare. Kremlinul credea că guvernul Ucrainei se va evapora cumva. Nu a fost cazul. Ucrainenii sunt foarte curajoşi şi îşi apără pământul şi valorile, democraţia, ţara pe care au construit-o în ultimii 30 de ani. Aşa că, acum, Putin a decis să atace infrastructura civilă”, a mai spus oficialul polonez.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG