Linkuri accesibilitate

Rusia are nevoie de întăriri militare și ar fi cerut ajutorul Chinei. Ce alte forțe încearcă să mobilizeze Moscova


Convoi al trupelor pro-ruse în afara orașului Volnovakha, controlat de separatiști, în regiunea Donețk, Ucraina, 12 martie 2022.
Convoi al trupelor pro-ruse în afara orașului Volnovakha, controlat de separatiști, în regiunea Donețk, Ucraina, 12 martie 2022.

Rusia ar fi cerut Chinei echipamente militare pentru a sprijini invazia din Ucraina. Beijingul și Moscova au negat. În acest context, doi oficiali de rang înalt din SUA și China s-au întâlnit luni, la Roma, pentru a discuta despre războiul din Ucraina.

Casa Albă este îngrijorată că ajutorul privind invazia ar putea reprezenta semnalul unor legături tot mai strânse între Rusia și China, iar Beijingul ar putea submina eforturile occidentale de a ajuta forțele ucrainene să-și apere țara.

Informația că Rusia ar fi cerut ajutor militar de la China a fost publicată de Financial Times și mai multe publicații americane, care citează surse din domeniul securității.

Unii oficiali americani au spus, sub protecția anonimatului, că Moscova a solicitat echipamente militare și alte tipuri de asistență încă de la începutul invaziei, fără să ofere însă alte detalii.

FT mai relatează, citând alți oficiali americani, că Rusia ar fi rămas fără anumite tipuri de armament, în condițiile în care războiul din Ucraina a intrat în a treia săptămână.

Rusia, prin purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat că ar fi cerut ajutor militar din partea altor țări. De asemenea, Beijingul a catalogat informațiile ca fiind o „dezinformare” cu „intenții sinistre”, relatează CNN.

„Poziția Chinei cu privire la problema Ucrainei este consecventă și clară, iar noi am jucat un rol constructiv în promovarea discuțiilor de pace. Este imperativ ca toate părțile să dea dovadă de reținere și să răcească tensiunea, în loc să arunce gaz pe foc. Este important să se facă presiuni pentru o soluție diplomatică, în loc să se escaladeze și mai mult situația”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, potrivit postului american.

CNN mai relatează că un eventual risc economic asociat sprijinului acordat Rusiei îl face precaut pe Xi Jinping, care intenționează să-și păstreze puterea pentru încă un mandat, al treilea, la cel de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist de la Beijing, din această toamnă.

Mai mult, un eventual sprijin militar pentru Rusia ar putea să fie urmat de sancțiuni occidentale și ar afecta și mai mult creșterea economică a Chinei, preconizată a fi cea mai mică din ultimele trei decenii.

China susține acuzațiile Rusiei privind armele biologice

Agenția oficială de presă de la Beijing repetă afirmațiile potrivit cărora SUA ar încerca să răspândească agenți patogeni prin intermediul animalelor.

Xinhua, citată de Financial Times, a publicat duminică o „investigație prin satelit”, cu imagini ale unor presupuse laboratoare americane identificate de Rusia.

Agenția chineză a repetat afirmațiile Rusiei potrivit cărora SUA ar căuta să învețe cum să răspândească agenți patogeni prin intermediul animalelor.

De asemenea, tabloidul naționalist Global Times a publicat un articol în care a citat cotidianul rusesc Izvestia, în care un fost oficial de la Kiev susținea, sub protecția anonimatului, că Ucraina ar avea o rețea de instalații de cercetare militară aflate sub supravegherea serviciilor sale de securitate și modernizate de SUA.

Întâlnire importantă la Roma

Dezvăluirea privind cererea de ajutor a Rusiei a venit înaintea întrevederii dintre Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al SUA, și Yang Jiechi, cel mai înalt oficial de politică externă al Chinei, care a avut loc luni, la Roma.

Înainte de a pleca spre Italia, duminică, Jake Sullivan a avertizat China să nu încerce să „salveze” Rusia, ajutând Moscova să eludeze sancțiunile pe care SUA și aliații săi le-au impus președintelui Vladimir Putin și regimului său.

„Ne vom asigura că nici China, nici altcineva, nu va putea compensa Rusia pentru aceste pierderi. În ceea ce privește mijloacele specifice de a face acest lucru, din nou, nu voi expune toate acestea în public, dar vom comunica acest lucru în privat Chinei, așa cum am făcut deja și vom continua să facem”, a spus oficialul american, la televiziunea NBC.

Televiziunea chineză de stat CCTV a relatat că Yang s-a întâlnit cu Sullivan la Roma, dar nu a oferit alte detalii, nici dacă întâlnirea s-a încheiat, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Emily Horne, anunțase că discuțiile vizează „eforturile în curs de desfășurare pentru a gestiona competiția dintre cele două țări ale noastre”, precum și despre „impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei asupra securității regionale și globale”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe nu a menționat Rusia sau Ucraina în declarația sa, dar a precizat că va avea loc „un schimb de opinii cu privire la relațiile dintre China și SUA și la problemele internaționale și regionale de interes comun”.

China a încercat să afișeze o atitudine de neutralitate, afirmând că trebuie abordate „preocupările legitime ale tuturor țărilor în materie de securitate”, dar nu s-a alăturat sancțiunilor impuse de SUA și țările europene împotriva Rusiei, după începerea invaziei din Ucraina. Mai mult, Beijingul a amplificat mesajele Moscovei cu privire la războiul pe care îl duce împotriva Ucrainei.

Rusia își reconfigurează forțele internaționale

Încă un semnal al faptului că „misiunea specială” - așa cum denumește Kremlinul războiul din Ucraina - nu merge conform planului este reprezentat de faptul că Rusia își retrage tot mai multe forțe din desfășurările sale internaționale pentru a consolida operațiunile din Ucraina, arată informațiile publicate de Institutul pentru Studiul Războiului.

De asemenea, Statul Major General ucrainean a informat pe 13 martie că 800 de soldați de la Baza 102 din Armenia au fost desfășurați într-o locație necunoscută din Rusia, în perioada 9-10 martie, pentru a fi pregătiți să fie desfășurați în Ucraina.

Ucrainenii au transmis și că Rusia recheamă elemente din forțele sale de menținere a păcii din Nagorno-Karabah, pentru a suplini pierderile din Ucraina. Este probabil ca Rusia să mute și alte forțe din Armenia, Tadjikistan și Siria pentru a înlocui pierderile din Ucraina.

În plus, Rusia intenționează să desfășoare 1.500 de soldați din Brigada 40 de infanterie navală a Rusiei (din cadrul Flotei Pacificului) în Belarus.

Direcția de Informații Militare a Ucrainei (GUR) a anunțat că Rusia recrutează mercenari din Siria și Libia, pe care îi va plăti cu 300-600 de dolari lunar. 14 centre de recrutare ar fi fost deschise în Siria, iar „câteva mii” de soldați sirieni ar fi fost deja strânși, în principal cei specializați în artilerie grea și arme de lunetiști.

Este puțin probabil ca Rusia să reușească să mobilizeze cu succes întăririle și înlocuirile necesare pentru a schimba în mod favorabil echilibrul forțelor din jurul Kievului în următoarea săptămână, dar ar putea reuși să genereze cu succes un grup de forțe care să suplinească pierderile pe termen mai lung, chiar dacă ar avea o calitate mai slabă a trupelor, precizează Institutul pentru Studiul Războiului.

Liderul cecenilor ar fi călătorit în Ucraina

Se pare că liderul cecen Ramzan Kadîrov a călătorit în Ucraina, unde se crede că membrii miliției sale luptă alături de soldații ruși.

Ramzan Kadîrov, șeful Republicii Cecene, participă la o trecere în revistă a trupelor și echipamentelor militare ale Republicii Cecene la reședința lui, pe 25 februarie 2022.
Ramzan Kadîrov, șeful Republicii Cecene, participă la o trecere în revistă a trupelor și echipamentelor militare ale Republicii Cecene la reședința lui, pe 25 februarie 2022.

Canalul de televiziune din Cecenia, controlat de administrația lui Kadîrov, a postat pe 13 martie un videoclip pe aplicația de mesagerie Telegram în care se spune că liderul cecen se află în Ucraina, fără să precizeze unde se află exact acesta și nici când a fost realizat videoclipul.

În videoclip, Kadîrov este prezentat întâlnindu-se cu soldați ai Gărzii Naționale cecene care au fost trimise în Ucraina, iar pe fundal poate fi văzut un steag cu imaginea tatălui lui Kadîrov, Akhmad.

Prezența luptătorilor ceceni în Ucraina a fost raportată pe scară largă, existând videoclipuri și fotografii care o documentează. Unitățile paramilitare cecene sunt considerate în general ca fiind forțe de luptă extrem de eficiente, fiind desfășurate, aparent, cu autorizarea guvernului, în estul Ucrainei în trecut, dar și în Siria.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG