Linkuri accesibilitate

O imagine din satelit de la Maxar Technologies arată că Teatrul din Mariupol era semnalizat ca adăpost pentru copii. Pe trotuarul din fața și din spatele clădirii, era scris cu litere mari cuvântul „copii”. Imaginea este din 14 martie 2022.
O imagine din satelit de la Maxar Technologies arată că Teatrul din Mariupol era semnalizat ca adăpost pentru copii. Pe trotuarul din fața și din spatele clădirii, era scris cu litere mari cuvântul „copii”. Imaginea este din 14 martie 2022.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Consiliul Europei suspendă relațiile cu Belarus. Biden: Putin e un dictator ucigaș, pur si simplu o brută

În a 22-a zi de război în Ucraina, soarta a sute de civili care se adăposteau în Teatrul din Mariupol rămâne necunoscută. Clădirea teatrului era semnalizată ca adăpost pentru copii, în fața și în spatele teatrului era scris cu litere mari, vizibile de la altitudine, cuvântul „copii”.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, l-a numit joi pe Putin un „dictator ucigaș, pur și simplu o brută”, după ce în urmă cu o zi acesta a transmis că omologul său rus este un „criminal de război”.

Kremlinul a reacționat imediat la declarațiile venite din partea lui Biden, calificându-le drept „de neiertat”.

Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei din 2008, până în 2012, a transmis că Rusia își va pune inamicii „la locul lor”. Anterior, politicianul rus i-a avertizat pe liderii din Occident că orice război economic din trecut a dus la un conflict real între state.

Consiliul Europei a decis joi suspendarea relațiilor cu Belarusul. Comitetul Miniștrilor, principalul organism decizional al organizației, a motivat decizia pe fondul participării active a Minskului la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Pe 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina. O parte dintre trupele mobilizate în Belarus au fost trimise pe frontul de luptă, în apropierea Kievului.

Între timp, autoritățile ucrainene anunță că au reușit să-i scoată la suprafață pe majoritatea civililor care se ascundeau în Teatrul Dramatic din centrul orașului Mariupol. Nu se cunoaște în continuare câte victime sunt de pe urma bombardamentului efectuat de forțele armate ruse asupra clădirii din oraș. Rusia transmite că teatrul a fost bombardat de armata ucraineană.

Joi, președintele Zelenski s-a adresat politicienilor din Bundestag, Parlamentul Germaniei, îndemnându-l pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, să „distrugă acest zid și să-i dea Germaniei rolul de lider pe care îl merită”.

Într-o notă similară, dacă nu identică, în iunie 1987, președintele SUA de atunci, Ronald Reagan, i se adresa lui Gorbaciov în timpul vizitei sale din Berlin, îndemnându-l pe liderul sovietic să „dărâme acest zid” ce despărțea Berlinul de Vest de cel de Est.

13:15 17.3.2022

Regatul Unit va desfășura un sistem de rachete în Polonia și 100 de soldați

Marea Britanie urmează să desfășoare sistemul de rachete Sky Sabre în Polonia, împreună cu 100 de soldați, a declarat ministrul Apărării Ben Wallace, citat de BBC.

Anunțul lui Ben Wallace a fost făcut joi în timpul unei vizite la Varșovia. „Vom desfășura în Polonia sistemul de rachete antiaeriene cu rază medie Sky Sabre, cu aproximativ 100 de soldați, pentru a ne asigura că stăm alături de Polonia, protejându-i spațiul aerian de orice agresiune ulterioară a Rusiei”, a spus Ben Wallace a declarat într-o conferință de presă

Acest lucru vine după ce, la începutul acestei săptămâni, cel puțin 35 de persoane au fost ucise într-un atac aerian rusesc asupra bazei de antrenament Yavoriv, în apropierea unui punct de trecere major în Polonia folosit de refugiații din conflict.

12:59 17.3.2022

Autoritățile ucrainene spune că au convenit convenit nouă coridoare de evacuare pentru civili, inclusiv din orașul distrus Mariupol

Nouă coridoare de evacuare pentru civili din diferite orașe ucrainene, inclusiv orașul asediat din sud-estul Mariupol, au fost convenite pentru joi, a declarat guvernul ucrainean.

Coridoarele sunt concepute pentru a permite transportul în siguranță al ajutorului umanitar în orașe și trecerea a rezidenților care doresc să plece, scrie CNN.

În ultimele zile, un număr tot mai mare de vehicule private au ieșit din Mariupol, deși nu a fost creat un coridor oficial. Un convoi umanitar destinat orașului a rămas blocat în Berdiansk, la aproximativ 80 de kilometri spre vest, de zile întregi.

12:11 17.3.2022

Fost șef al regiunii Donețk: Oamenii ies vii din adăpostul de la Teatrul din Mariupol

Oamenii care se adăpostesc la Teatrul din Mariupol bombardat miercuri de ruși trăiesc, arată un scurt comunicat postat joi pe Facebook de fostul șef al regiunii Donețk.

„După o noapte îngrozitoare în care nu am știut nimic despre ei, în sfârșit avem vești bune de la Mariupol în dimineața celei de-a 22-a zile de război. Adăpostul anti-bombă a rezistat. Dărâmăturile încep să fie curățate. Oamenii ies vii”, a scris Serghei Taruta, potrivit CNN.

Nu este încă clar dacă asta înseamnă că toți cei din interiorul clădirii au supraviețuit.

Miercuri, consiliul local Mariupol a declarat că forțele ruse au distrus „în mod intenționat și cinic Teatrul Dramatic din inima orașului Mariupol”.

11:24 17.3.2022

Deputat din Mariupol: O informație de ultimă oră arată că oamenii refugiați în teatru ar fi supraviețuit

Peste 1.000 de femei și copii se află în adăpostul de bombe din teatrul Mariupol, a declarat un deputat de la Mariupol citat de BBC.

„Clădirea este distrusă, avem peste 1.000 de femei și copii în adăpostul anti-bombă, la subsol. Cu câteva minute în urmă am avut o informație că adăpostul anti-bombă a supraviețuit și oamenii de acolo au supraviețuit”, a declarat pentru BBC deputatul Dmytro Gurin, ai cărui părinți sunt în orașul Mariupol.

„Nu știm încă dacă avem oameni răniți sau uciși. Dar se pare că cei mai mulți dintre ei au supraviețuit și sunt în regulă”, a mai spus Dmytro Gurin.

Clădirea Teatrului din Mariupol a fost atacată de ruși, iar până la această oră numărul victimelor este necunoscut.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG