Linkuri accesibilitate

O imagine din satelit de la Maxar Technologies arată că Teatrul din Mariupol era semnalizat ca adăpost pentru copii. Pe trotuarul din fața și din spatele clădirii, era scris cu litere mari cuvântul „copii”. Imaginea este din 14 martie 2022.
O imagine din satelit de la Maxar Technologies arată că Teatrul din Mariupol era semnalizat ca adăpost pentru copii. Pe trotuarul din fața și din spatele clădirii, era scris cu litere mari cuvântul „copii”. Imaginea este din 14 martie 2022.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Consiliul Europei suspendă relațiile cu Belarus. Biden: Putin e un dictator ucigaș, pur si simplu o brută

În a 22-a zi de război în Ucraina, soarta a sute de civili care se adăposteau în Teatrul din Mariupol rămâne necunoscută. Clădirea teatrului era semnalizată ca adăpost pentru copii, în fața și în spatele teatrului era scris cu litere mari, vizibile de la altitudine, cuvântul „copii”.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, l-a numit joi pe Putin un „dictator ucigaș, pur și simplu o brută”, după ce în urmă cu o zi acesta a transmis că omologul său rus este un „criminal de război”.

Kremlinul a reacționat imediat la declarațiile venite din partea lui Biden, calificându-le drept „de neiertat”.

Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei din 2008, până în 2012, a transmis că Rusia își va pune inamicii „la locul lor”. Anterior, politicianul rus i-a avertizat pe liderii din Occident că orice război economic din trecut a dus la un conflict real între state.

Consiliul Europei a decis joi suspendarea relațiilor cu Belarusul. Comitetul Miniștrilor, principalul organism decizional al organizației, a motivat decizia pe fondul participării active a Minskului la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Pe 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina. O parte dintre trupele mobilizate în Belarus au fost trimise pe frontul de luptă, în apropierea Kievului.

Între timp, autoritățile ucrainene anunță că au reușit să-i scoată la suprafață pe majoritatea civililor care se ascundeau în Teatrul Dramatic din centrul orașului Mariupol. Nu se cunoaște în continuare câte victime sunt de pe urma bombardamentului efectuat de forțele armate ruse asupra clădirii din oraș. Rusia transmite că teatrul a fost bombardat de armata ucraineană.

Joi, președintele Zelenski s-a adresat politicienilor din Bundestag, Parlamentul Germaniei, îndemnându-l pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, să „distrugă acest zid și să-i dea Germaniei rolul de lider pe care îl merită”.

Într-o notă similară, dacă nu identică, în iunie 1987, președintele SUA de atunci, Ronald Reagan, i se adresa lui Gorbaciov în timpul vizitei sale din Berlin, îndemnându-l pe liderul sovietic să „dărâme acest zid” ce despărțea Berlinul de Vest de cel de Est.

15:20 17.3.2022

Ziarul german Bild scrie că avionul care îl ducea pe ministrul de externe rus Serghei Lavrov în China s-a întors după ce parcursese jumătate din drum. El ar fi trebuit să aibă întâlniri la Beijing, dar a fost nevoit să revină în Moscova după ce parcursese deja 2.800 de kilometri și ajunsese deasupra Novosibirskului. Jurnaliștii germani spun că nu este clar motivul pentru care aeronva rusească a trebuit să facă drum de întoarcere.

14:50 17.3.2022

Cernihiv: 53 de persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore

În Cernihiv, oraș aflat în apropiere de granița cu Rusia, 53 de persoane au fost ucise de bombardamente în ultimele 24 de ore.

Șeful regiunii Cernihiv a spus că orașul „suferă mari pierderi”, pentru că este supus unui atac susținut din partea forțelor ruse.

„Inamicul continuă cu artileria și atacurile aeriene sistematice în centrul nostru regional, distrugând infrastructura civilă”, a scris Vyacheslav Chaus pe Telegram, potrivit CNN.

14:45 17.3.2022

Jens Stoltenberg: NATO are responsabilitatea de a preveni escaladarea războiului

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Olaf Scholz, cancelarul german, la Berlin, că NATO are responsabilitatea de a preveni escaladarea războiului, dar că membrii alianţei nu pot considera pacea şi securitatea de la sine înţelese.

De asemenea, liderul german a precizat că NATO nu va interveni cu forţă militară în războiul din Ucraina, scrie CNN.

„Ieri, miniştrii Apărării au început să analizeze ce trebuie să facem pentru a ne consolida apărarea şi disuasiunea pe termen lung. Acest lucru va necesita creşteri majore ale investiţiilor în apărare”, a subliniat Stoltenberg.

13:47 17.3.2022

Moscova respinge decizia Curții de Justiție de la Haga de a înceta focul

Kremlinul respinge decizia Curții Internaționale de Justiție de la Haga care miercuri a ordonat Rusiei să înceteze imediat focul în Ucraina.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat reporterilor pe 17 martie că Rusia „nu poate lua ține cont de această decizie”, spunând că ambele părți trebuie să convină să pună capăt ostilităților pentru ca decizia să fie pusă în aplicare, scrie Europa Liberă.

Reamintim că, miercuri, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat Rusiei să suspende invadarea Ucrainei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG