Liderii UE nu au ajuns la unanimitate în privința interzicerii petrolului rusesc
Liderii Uniunii Europene nu au reuşit să atingă unanimitatea privind interzicerea petrolului rusesc, în urma unei reuniuni a miniştrilor de externe din statele UE, a declarat luni Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, potrivit CNN.
Într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles, Borrell a declarat că, „din nefericire”, nu a fost posibil să se ajungă la un acord cu privire la un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.
„Ne confruntăm cu aceleaşi dificultăţi cu privire la unanimitatea privind interzicerea petrolului”, a menţionat el.
Borrell a afirmat că discuţia cu ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó, de miercuria trecută, a clarificat unele probleme legate de dificultăţile cu care se confruntă Ungaria.
„Nici măcar nu era în agendă să încercăm să ajungem la un acord astăzi, pentru că ştiam că nu este posibil”, a spus Borrell, el menţionând că au avut o discuţie foarte constructivă despre motivele pentru care unele state membre sunt reticente.
Aproape un milion de ucraineni au intrat în România de la începutul războiului
Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează marţi că, de la declanşarea crizei din Ucraina, în data de 24 februarie, au intrat în România 951.720 de cetăţeni din ţara vecină
Începând cu data de 10 februarie (perioadă pre-conflict), au intrat în ţara noastră 986.249 de ucraineni, precizează IGPF.
Conform sursei citate, luni, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 72.997 de persoane, dintre care 7.523 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 3,8% faţă de ziua precedentă.
Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 3.883 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 0,2%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 845 cetăţeni ucraineni (scădere cu 17%).
Jens Stoltenberg: Rezervele Turciei pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO trebuie luate în considerare
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că rezervele Turciei cu privire la aderarea Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică trebuie luate în considerare, relatează dpa, preluată de Agerpres.
„Turcia este un aliat apreciat şi trebuie ţinut cont de orice îngrijorări privind securitatea”, a scris Stoltenberg pe Twitter după o întâlnire cu ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu.
„Trebuie să fim uniţi în acest moment istoric”, a adăugat el.
Finlanda şi Suedia şi-au anunţat recent candidaturile pentru aderarea la NATO, în contextul în care invazia Rusiei din Ucraina a amplificat îngrijorările privind securitatea. Turcia a transmis că va fi de acord cu aderarea celor două ţări numai în anumite condiţii.
Armata ucraineană vrea să salveze toți soldații blocați la Azovstal
Armata ucraineană a declarat că lucrează pentru evacuarea tuturor soldaților rămași la Azovstal după 264 de persoane au fost evacuate luni seara.
„Garnizoana 'Mariupol' și-a îndeplinit misiunea de luptă”, a spus statul major al forțelor armate ucrainene într-un comunicat. Ucrainenii cred că aproximativ 600 de militari se aflau în interiorul fabricii de oțel.
„Sperăm că vom reuși să salvăm viețile băieților noștri. Între ei sunt răniți grav. Ei primesc îngrijiri. Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viață”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs video.
Facebook Forum