Linkuri accesibilitate

Luptătorii de la Azovstal percheziționați de personalul militar prorus după ce au părăsit combinatul siderurgic
Luptătorii de la Azovstal percheziționați de personalul militar prorus după ce au părăsit combinatul siderurgic

Războiul Rusiei în Ucraina. Curtea Supremă rusă vrea să-i declare teroriști pe luptătorii de la Azovstal. Zelenski: Dictatorul va pierde

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns în cea de-a 83-a zi. Peste 260 de luptători de ucraineni din combinatul Azovstal au fost evacuați, inclusiv 53 grav răniți.

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit în deschiderea Festivalului de Film de la Cannes. „Este necesar ca cinematograful să nu tacă (...). Sunt sigur că dictatorul va pierde”, a spus el.
  • Duma de stat rusă încearcă să împiedice schimbul de prizonieri cu luptătorii de la Azovstal, iar Curtea Supremă a Rusiei vrea să declare batalionul Azov organizație teroristă.
  • Opt persoane au murit și 12 au fost rănite după ce Rusia a lansat o rachetă asupra satului Desna din regiunea Cernigău, aflată în nordul Ucrainei.
  • Suedia a semnat marți cererea oficială de aderare la NATO, iar Parlamentul finlandez a aprobat cu o majoritate covârșitoare solicitarea de aderare a țării la Alianța Nord-Atlantincă.
  • 265 de luptători ucraineni s-au predat la combinatul Azovstal, asediat de forțele ruse. Peste 50 erau grav răniți și au fost transferați la un spital din orașul Novoazovsk, la est de Mariupol. Șapte autobuze cu soldați au ajuns marți seară într-o fostă colonie penală din orașul controlat de ruși, Olenivka, lângă Donețk.
08:49 17.5.2022

Liderii UE nu au ajuns la unanimitate în privința interzicerii petrolului rusesc

Liderii Uniunii Europene nu au reuşit să atingă unanimitatea privind interzicerea petrolului rusesc, în urma unei reuniuni a miniştrilor de externe din statele UE, a declarat luni Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, potrivit CNN.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles, Borrell a declarat că, „din nefericire”, nu a fost posibil să se ajungă la un acord cu privire la un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.

„Ne confruntăm cu aceleaşi dificultăţi cu privire la unanimitatea privind interzicerea petrolului”, a menţionat el.


Borrell a afirmat că discuţia cu ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó, de miercuria trecută, a clarificat unele probleme legate de dificultăţile cu care se confruntă Ungaria.

„Nici măcar nu era în agendă să încercăm să ajungem la un acord astăzi, pentru că ştiam că nu este posibil”, a spus Borrell, el menţionând că au avut o discuţie foarte constructivă despre motivele pentru care unele state membre sunt reticente.

09:50 17.5.2022

Aproape un milion de ucraineni au intrat în România de la începutul războiului

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează marţi că, de la declanşarea crizei din Ucraina, în data de 24 februarie, au intrat în România 951.720 de cetăţeni din ţara vecină

Începând cu data de 10 februarie (perioadă pre-conflict), au intrat în ţara noastră 986.249 de ucraineni, precizează IGPF.

Conform sursei citate, luni, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 72.997 de persoane, dintre care 7.523 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 3,8% faţă de ziua precedentă.

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 3.883 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 0,2%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 845 cetăţeni ucraineni (scădere cu 17%).

10:08 17.5.2022

Jens Stoltenberg: Rezervele Turciei pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO trebuie luate în considerare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că rezervele Turciei cu privire la aderarea Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică trebuie luate în considerare, relatează dpa, preluată de Agerpres.

„Turcia este un aliat apreciat şi trebuie ţinut cont de orice îngrijorări privind securitatea”, a scris Stoltenberg pe Twitter după o întâlnire cu ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu.

„Trebuie să fim uniţi în acest moment istoric”, a adăugat el.

Finlanda şi Suedia şi-au anunţat recent candidaturile pentru aderarea la NATO, în contextul în care invazia Rusiei din Ucraina a amplificat îngrijorările privind securitatea. Turcia a transmis că va fi de acord cu aderarea celor două ţări numai în anumite condiţii.

10:20 17.5.2022

Armata ucraineană vrea să salveze toți soldații blocați la Azovstal

Armata ucraineană a declarat că lucrează pentru evacuarea tuturor soldaților rămași la Azovstal după 264 de persoane au fost evacuate luni seara.

„Garnizoana 'Mariupol' și-a îndeplinit misiunea de luptă”, a spus statul major al forțelor armate ucrainene într-un comunicat. Ucrainenii cred că aproximativ 600 de militari se aflau în interiorul fabricii de oțel.

„Sperăm că vom reuși să salvăm viețile băieților noștri. Între ei sunt răniți grav. Ei primesc îngrijiri. Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viață”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs video.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG