Rușii bombardează zone rezidențiale în regiunea Donețk
Oficialii ucraineni spun că atacurile trupelor ruse asupra orașului Bakhmut, în regiunea Donețk, s-au intensificat și au vizat zone rezidențiale, scrie CNN. Orașul este un punct important pentru armata Kievului.
Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare regionale Donețk, spune că joi, 19 mai, a avut loc un nou atac aerian asupra orașului, unde încă trăiesc aproximativ 20.000 de oameni.
O clădire rezidențială cu cinci etaje și o clădire de birouri au fost lovite, iar șase persoane au fost salvate de sub dărâmături.
„Rușii continuă să tragă în civili, dar evacuarea la timp ne permite să salvăm sute de vieți. Din cei 73.000 de locuitori din Bakhmut, puțin peste 20.000 se mai află acum în oraș, iar datorită acestui fapt putem evita numărul de victime la care se așteaptă inamicul”, a spus oficialul, care avertizează că nu mai există „locuri absolut sigure” în Donețk.
Crucea Roșie Internațională: Sute de soldați ucraineni de la Azovstal au fost înregistrați de noi
Comitetul Internațional al Crucii Roșii spune că a înregistrat sute de prizonieri de război ucraineni de la uzina Azovstal din Mariupol, scrie BBC.
Înregistrarea implică completarea unui formular cu detalii personale precum numele, data nașterii și cea mai apropiată rudă.
Crucea Roșie spune că informațiile sunt folosite pentru a-i urmări ce se întâmplă cu cei care au fost luați de ruși și ajută organizația să păstreze legătura cu familiile.
Într-un comunicat, organizația spune că procesul de înregistrare a început marți și este în desfășurare.
Crucea Roșie precizează nu este implicată în transportul prizonierilor de război în locurile în care sunt deținuți. Însă, conform Convenției de la Geneva, Crucea Roșie trebuie să aibă în continuare acces la prizonierii de război și să i se permită să-i interogheze fără martori, iar durata și frecvența vizitelor „nu ar trebui să fie limitate în mod nejustificat”.
Rusia spune că peste 900 de luptători ucraineni de la combinatul Azovstal au fost duși într-o fostă închisoare, într-o zonă controlată de rușii din Donețk.
Soldatul rus acuzat de crime de război a întâlnit-o pe văduva celui ucis
Procesul lui soldatului rus acuzat de crime de război Vadim Șișimarin a început joi cu o întâlnire puternică între el și văduva bărbatului pe care l-a ucis, scrie BBC.
Katerina Shelipova s-a ridicat în instanță și l-a întrebat pe tânărul de 21 de ani ce a simțit când l-a ucis soțul ei Oleksandr și dacă se căiește pentru crima sa.
Soldatul a răspuns că și-a recunoscut vinovăția și i-a cerut iertare. „Dar înțeleg că nu vei putea să mă ierți”, a adăugat el.
Katerina Shelipova a continuat: „Spuneți-mi, vă rog, de ce ați venit aici? Pentru a ne proteja?”.
„Să ne protejeze de cine? M-ai protejat de soțul meu, pe care l-ai ucis?”, a mai spus femeia.
Rusia vrea să deconecteze Ucraina de la centrala nucleară ucraineană Zaporijie
Rusia vrea să deconecteze Ucraina de la centrala nucleară ucraineană Zaporijie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, dacă Kievul nu plăteşte Moscovei electricitatea produsă în această centrală, anunţă vicepremierul rus Marat Husnulin, potrivit AFP.
Oficialii ruşi sugerează că Rusia se pregăteşte de o ocupaţie pe termen lung sau de o anexare a unor zone din sudul Ucranei. Rușii dețin controlul regiunii Herson și asupra regiunii Zaporojie.
„Dacă sistemul energetic al Ucrainei este pregătit să ia şi să plătească, atunci (centrala nucleară) va putea funcţiona pentru Ucraina. Dacă (Ucraina) nu acceptă, atunci (centrala nucleară) va funcţiona pentru Rusia”, a declarat miercuri, potrivit agenţiilor ruse de presă, vicepremierul rus Marat Husnulin.
Facebook Forum