Linkuri accesibilitate

Rechemarea ambasadorilor. Cristian Pîrvulescu despre opțiunile acestora și politica externă a președinției


Cristian Pîrvulescu, politolog și Decan al Facultății de Științe Politice de la SNSPA.
Cristian Pîrvulescu, politolog și Decan al Facultății de Științe Politice de la SNSPA.

Președintele Iohannis a rechemat, luni, din calitatea de ambasador 23 de reprezentanți ai României, aflați la final de mandat. Printre numele cele mai cunoscute sunt George Maior (Washington) și Emil Hurezeanu (Berlin).

Noul grup se adaugă celor 26 de ambasadori rechemați la finalul anului trecut, când președintele a deschis etapa unei schimbări ample în diplomația românească.

Schimbările nu vin, cel puțin momentan, ca urmare a unor modificări în politica externă a președintelui, ci în condițiile în care președintele poate colabora cu o majoritate parlamentară și un guvern favorabile pentru a avansa noi nume care să înlocuiască diplomați aflați deja în post de patru-cinci ani.

De altfel, unii ambasadori doar vor fi „rotiți" dintr-o capitală în alta, cum a fost cazul lui Dan Mihalache care a fost mutat de la Londra la Nicosia.

Pentru moment, nu au fost comunicate și numele diplomaților care îi vor înlocui în post pe ambasadorii rechemați.

Este atribuția șefului statului de a revoca și de a rechema de la post ambasadorii. În privința numirii acestora, este nevoie de o propunere a ministrului de Externe și de un acord între președinte și premier.

Până la guvernele liberale Orban și Cîțu, Klaus Iohannis nu a avut înțelegeri cu premierii cabinetelor PSD pentru a ajunge la un numitor comun privind schimbările diplomaților. Cu Bogdan Aurescu în fruntea MAE, președintele a început de la finalul anului trecut să schimbe toată garda de ambasadori români numiți la începutul primul mandat la Cotroceni.

Analistul de politică externă Cristian Pîrvulescu, a explicat la Europa Liberă, semnificația deciziei anunțate luni de președinție.

Europa Liberă: Cum vedeți momentul ales de președintele Iohannis pentru a rechema un lot important de ambasadori?

Cristian Pîrvulescu: „​Mulți au depășit mandatul care țin în mod normal 3-4 ani. Emil Hurezeanu și George Maior ajungeau la șase ani de mandat. Și în toamna anului trecut a fost tot așa o rechemare masivă de ambasadori. De obicei se face la începutul mandatului prezidențial și rechemările trebuiau să fie realizate.

Probabil că s-a pus în discuție și problema posturilor pe care urmează să le ocupe. Marea majoritate nu se vor reîntoarce în centrală și vor pleca la alte posturi, au un anumit nivel de expertiză. Până când s-au eliberat posturile respective și s-au creat condiții, s-a așteptat. Pentru niciunul din acești ambasadori nu a fost o surpriză, majoritatea știau că se va întâmpla acest lucru. Ține de proceduri și nu de un eveniment politic."

Europa Liberă: Credeți că schimbarea de ambasadori va veni cu o nouă viziune în diplomație? Vor veni și oameni noi?

Cristian Pîrvulescu: „​Dacă vorbim de oameni noi, vor fi cei mai mulți profesioniști care au lucrat în ambasadă și au fost promovați la gradul de ambasador. Din punctul acesta de vedere cred că rolul ministrului de Externe în coordonarea președintelui va fi mult mai important."

Europa Liberă: Cum vedeți profilul ambasadorului român la Washington și care vor fi temele principale ale mandatului?

Cristian Pîrvulescu:„​În primul rând trebuie să se concentreze pe întărirea relațiilor cu Statele Unite pe zonele unde acestea au fost mai puțin dezvoltate. Noul secretar de stat a dat o dispoziție bună în ceea ce privește obiectivele anticorupție ale noii administrații. Cei care sunt în post la București au vizitat instituțiile care sunt abilitate. Mă aștept ca pe linia asta să avem o mai bună colaborare.

E foarte interesant să vedem care va fi drumul pe care merge domnul Maior pentru că, în general, un ambasador care a avut o capitală atât de importantă trebuie să meargă într-o capitală cel puțin la fel de importantă.

Cred că dacă se eliberează postul de la Viena poate merge domnul Hurezeanu. Domnul Mazurca (nr. ambasadorul rechemat de la Viena) ar putea merge la Berna."

Europa Liberă: Credeți că domnul Maior va mai primi un post de ambasador, având în vedere și controversele în care a fost implicat pentru activitatea din fruntea SRI?

Cristian Pîrvulescu: „​Este diplomat de carieră. Mă îndoiesc că s-ar mai întoarce la o carieră politică. Depinde de domnia sa. Cred că experiența pe care a acumulat-o în acest domeniu ar putea fi utilă. Decizia va aparține ministrului de Externe și președintelui."

Europa Liberă: Pentru postul de ambasador la Washington este mai important să fie ales un nume cunoscut sau un diplomat cu experiență?

Cristian Pîrvulescu: „​Cred că este nevoie de un om care are 'suprafața' politică necesară pentru a avea acces la centrele de putere de la Washington. Este esențial acest lucru. Cineva care are experiența americană sau care are platforma politică necesară pentru a putea în timp scurt să aibă acest acces la toate aceste instituții. E bine să fie un diplomat cu experiență în Statele Unite."

Europa Liberă: Care credeți că au fost plusurile și minusurile președintelui Iohannis privind diplomația?

Cristian Pîrvulescu: „​Președintele Iohannis a coordonat într-o oarecare măsură fără majoritate parlamentară și fără guverne. Ne aducem aminte foarte bine de controversele legate de mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Cred că abia de acum încolo viziunea președintelui asupra politicii externe ar putea să fie mai bine în vedere. Ea va fi în continuare atlantistă. Nu mă aștept la schimbări, ci la mai multă concretețe. Există majoritate parlamentară și guvern care să sprijine. Anul trecut nu a fost ușor pentru că până în decembrie Parlamentul exercita un control asupra numirii ambasadorilor.

Abia acum ar putea exista o libertate extraordinară. Președintele are interesul în ultimul său mandat prezidențial, în contextul în care reformele interne beneficiază de un climat politic eficient ca să poată fi puse în vigoare, de a se concentra pe politica internațională pentru a crea un sprijin pentru România pentru ca după mandatul său să nu existe riscul unui derapaj 'iliberal' precum în țări din jurul nostru".

XS
SM
MD
LG