În ultimele ore ale vizitei, una dintre cele mai lungi în România, Regele Charles a vizitat biserica fortificată din Viscri, monument UNESCO din 1999. Regele a stat în biserică peste 30 de minute.
În Viscri, peste 100 de localnici și turiști l-au salutat pe Rege, mulți dintre ei emoționați sau surprinși de deschiderea Majestății Sale.
Video: Plecarea Regelui Charles al III-lea de la Viscri, 6 iunie 2023.
Anterior, Regele Charles al III-lea s-a întâlnit în curtea casei sale din localitate cu mai multe personalități printre care pictorul Ștefan Câlția, fostul comisar european pentru Agricultură, actual lider al partidului Reper Dacian Cioloș, producători locali de alimente ecologice, celebrul realizator britanic de documentare Charlie Ottley.
„Cred cu fermitate că Regele nostru este cel mai bun ambasador al României. Este aici să susțină ONG-urile și a atras atenția asupra acestei țări într-un mod pozitiv, menționând nevoia de a o proteja și promova”, a precizat pentru Europa Liberă realizatorul de documentare Charlie Ottley, care a lăudat biodiversitatea din România, „probabil unică în Europa”.
Ottley menționează, în acest context, și biodiversitatea României, „un bun care trebuie protejat pentru viitoarele generații. Trebuie să fim conștienți că suntem custozii naturii.”
Regele Marii Britanii a întâlnit la Viscri și reprezentanții unor organizații care renovează case vechi tradiționale, precum Ambulanța Pentru Monumente.
Charles al III-lea a marcat, prin această primă vizită externă de după Încoronare, 25 de ani de când vine în România. În prima sa vizită, în 1998, a mers la București și Sibiul. De atunci, a vizitat România aproape în fiecare an, cu excepția anilor de pandemie.
Deși aflat într-o vizită privată, monarhul a făcut pe 2 mai o vizită de curtoazie la Cotroceni, unde a fost primit de președintele Iohannis cu onoruri militare. Întâlnirile cu oficialii români la care a participat monarhul britanic s-au prelungit, de fiecare dată, peste sfârșitul anunțat în program.
„M-am simțit întotdeauna mai degrabă acasă în România”, a spus Regele Charles în discursul său de la Palatul Cotroceni.
Regele a participat apoi, în sala Unirii, la o reuniune cu peste 200 de persoane, reprezentanți ai autorităților statului, înalți clerici, reprezentanți ai societății civile și ai corpului diplomatic, în cadrul căreia a ținut un discurs, după cel de bun venit rostit de președintele Iohannis.
Sâmbătă, Regele Charles a vizitat împrejurimile din Valea Zălanului/județul Covasna şi a discutat cu localnicii, care i-au oferit produse tradiţionale.
Charles al III-lea deţine proprietăţi în România în Valea Zălanului (judeţul Covasna), care este deschisă turiştilor, şi în satul Viscri (judeţul Braşov). Casa de la Viscri este şi sediul Fundaţiei Prinţul de Wales, unde este deschis un Centru de Pregătire de care benecifiază ucenici, meşteri artizani, studenţi şi arhitecţi din întreaga ţară.
El va pleca în seara de marți de la Aeroportul Târgu Mureș.
Video: Pe urmele Regelui Charles în România.
Deși aflat în vizită privată, Regelui Charles al III-lea s-a aflat în permanență sub protecția Serviciului de Protecție și Pază. Coloana oficială a fost formată din peste 6 mașini ale SPP, iar la Viscri, spațiul a fost monitorizat și din aer.
Paza Regelui, formată din agenți români și britanici, a fost omniprezentă de-a lungul vizitei sale, inclusiv în timpul plimbărilor în natură.
Regele Charles nu a fost însoțit de soția sa, Regina Camilla.